Продаж спільної власності


Чи маю я право продати свою половину будинку без попередження про це власника його другої половини?


У тому разі, якщо продажу підлягає частина будинку, яка перебуває у спільній частковій власності (відповідно до ст. 356 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності), то, з огляду на ст. 361 ЦК, слід зазначити, що співвласник має право самостійно розпоряджатися своєю часткою у праві спільної часткової власності. Водночас слід зауважити, що відповідно до ст. 362 ЦК у разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

У зв'язку з цим продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає. Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна — протягом 10 днів від дня отримання ними повідомлення, то продавець має право продати свою частку іншій особі.

Потрібно пам'ятати, що у разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може подати до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором має сплатити покупець. До таких вимог застосовується позовна давність в один рік. При цьому передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

У тому разі, коли майно перебуває у спільній сумісній власності (відповідно до ч. 1 ст. 368 ЦК спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності), розпорядження ним можливе лише за згодою всіх співвласників. При цьому згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, яке підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена (ч. 2 ст. 369 ЦК).

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 35 ( 1-7 вересня 2007 року)