Відкликання заяви при звільнення


Чи може працівник відкликати свою заяву про звільнення за статтею 38 Кодексу законів про працю України?


У ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України (далі — КЗдП) встановлено, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на неви-значений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Згідно з абз. 2 ч. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами трудових спорів" від 06.11.1992 р. № 9 працівник, який попередив власника або уповноважений ним орган про розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, має право до закінчення строку попередження відкликати свою заяву.

Таку заяву бажано належним чином зареєструвати, щоб у разі спору можна було довести факт відзиву заяви про звільнення. При цьому законодавство не встановлює обов'язкової письмової форми відзиву заяви про звільнення, тому відзив може бути й усним, а довести його можна будь-якими доказами, які допускає цивільне процесуальне законодавство.

Крім цього, якщо по закінченні двох тижнів після письмового попередження працівником власника про розірвання трудового договору працівник не був звільнений, продовжує працювати і не наполягає на звільненні, власник не має права звільнити його відповідно до раніше поданої заяви.

При цьому слід відзначити, що право відкликати раніше подану заяву про звільнення — це безумовне право працівника, але це право мають тільки працівники, які звільняються на підставі ст. 38 КЗпП, тобто йдеться про формулювання "... звільнити за власним бажанням". Це підтверджується й в ухвалі Судової палати у цивільних справах ВСУ від 25.02.2004 p., в якій було зауважено, що при припиненні трудового договору за угодою сторін, тобто на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП, можливості відкликання працівником своєї заяви не передбачено, на відміну від звільнення за власним бажанням.

Водночас є один випадок, передбачений у зазначеній постанові ВСУ, коли працівник позбавляється права відкликати заяву про звільнення за власним бажанням — якщо на його місце була запрошена особа в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації, якій відповідно до ст. 24 КЗпП не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Таким чином, працівник має право відкликати раніше подану заяву про звільнення до закінчення двотижневого терміну, але тільки у разі, якщо причина звільнення — за власним бажанням.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 37 ( 15-21 вересня 2007 року)