УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
04.07.2005 N 164
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
15 липня 2005 р. 
за N 760/11040 
( Наказ втратив чинність зі звіту за 2007 рік на підставі Наказу Державного комітету статистики N 340 (z1120-07) від 07.09.2007 )

Про затвердження форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд з питань житлових умов та Інструкції щодо її заповнення

Відповідно до статті 14 Закону України "Про державну статистику" (2614-12) , з метою подальшого удосконалення державного статистичного спостереження з питань житлових умов НАКАЗУЮ:
1. Затвердити форму державного статистичного спостереження (далі - форма) та Інструкцію щодо її заповнення (далі - Інструкція):
1.1. Форма N 4-житлофонд "Звіт про квартирну чергу та надання житлових приміщень" (річна).
1.2. Інструкція щодо заповнення державного статистичного спостереження за формою N 4-житлофонд "Звіт про квартирну чергу та надання житлових приміщень" (річна).
2. Затверджені у пункті 1 цього наказу форму та Інструкцію ввести в дію, починаючи із звіту за 2005 рік.
3. Поширити затверджені форму та Інструкцію на підприємства, організації та установи, квартвідділи органів місцевого самоврядування, що здійснюють квартирний та кооперативний облік.
4. Департаменту статистики послуг (Калачова І.В.)
4.1. Підготувати та передати адміністративно-господарському департаменту (Царський В.І.) для виготовлення бланків оригінали форми та Інструкції, затверджені у пункті 1 цього наказу.
4.2. Здійснювати методологічне керівництво збиранням та обробленням форми, затвердженої у пункті 1 цього наказу.
4.3. Спільно з управлінням інформатизації (Моісеєв Л.І.) і Головним міжрегіональним управлінням статистики в м. Києві (Сидоренко М.М.) підготувати та подати на затвердження відповідні зміни до Плану розробки та експлуатації комплексів електронної обробки інформації на 2005 рік.
5. Департаменту фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності (Сорокіна Т.В.) забезпечити фінансування і розрахунки за виготовлення та доставлення бланків форми та Інструкції, затверджених у пункті 1 цього наказу.
6. Адміністративно-господарському департаменту (Царський В.І.):
6.1. Довести наказ до відома головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві та Управління статистики у м. Севастополі.
6.2. Забезпечити контроль за своєчасним виготовленням та розсиланням бланків форми та Інструкції, затверджених у пункті 1 цього наказу, на адресу головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві та Управління статистики у м. Севастополі.
7. Начальникам головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, в областях, м. Києві та Управління статистики у м. Севастополі забезпечити в установленому порядку збір, розроблення і подання звіту за формою державного статистичного спостереження, затвердженою у пункті 1 цього наказу, у встановлений термін.
8. Скасувати наказ Держкомстату України від 05.06.2000 N 181 (v0181202-00) "Про затвердження форми державної статистичної звітності N 4-житлофонд (річна) та Інструкції щодо її заповнення".
9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Комітету Власенко Н.С.
Голова
О.Г.Осауленко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату
України
04.07.2005  N 164
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 липня 2005 р.
за N 760/11040

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення державного статистичного спостереження за формою N 4-житлофонд "Звіт про квартирну чергу та надання житлових приміщень" (річна)

1. Загальні положення

Звітним періодом для форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд є 12 місяців: з 1 січня до 31 грудня звітного року.
Форма подається 1 раз на рік не пізніше 10 січня наступного за звітним року.

2. Порядок складання звіту

При заповненні форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд необхідно керуватися Житловим кодексом Української РСР (5464-10) , Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) , Законом України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" (2998-12) , Законом України "Про охорону дитинства" (2402-14) , Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) , Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затвердженими постановою Ради Міністрів УРСР і Укрпрофради 11 грудня 1984 року N 470 (470-84-п) , іншими законами та нормативно-правовими актами.
Державне статистичне спостереження за формою N 4-житлофонд, яке містить відомості про квартирну чергу та надання житлових приміщень, складають всі підприємства, установи та організації*, квартвідділи органів місцевого самоврядування, що здійснюють квартирний та кооперативний облік.
---------------
* З метою уникнення подвійного обліку заповнюють лише підприємства, установи та організації, які не надають інформацію про квартирну чергу в квартвідділи органів місцевого самоврядування.
Підприємства, установи та організації, що ведуть тільки контрольні списки своїх працівників, відповідно до пункту 41 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов та надання їм житлових приміщень в Українській РСР (470-84-п) , за формою N 4-житлофонд не звітують.
Підприємства, установи та організації, квартвідділи органів місцевого самоврядування, які здійснюють квартирний та кооперативний облік, складають окремі звіти:
про кількість сімей, які перебувають у черзі на одержання житла соціального призначення (безоплатно);
про кількість сімей, які перебувають у черзі на будівництво кооперативних квартир згідно з затвердженою чергою, а не за попередніми списками або прийнятими заявами.

3. Заповнення форми

Усі показники звіту необхідно заповнювати за даними первинної облікової документації: книги обліку громадян, які перебувають у черзі на одержання житлових приміщень, списку громадян, які користуються правом позачергового одержання житлових приміщень, корінців ордерів, які видані на одержання житлової площі згідно з рішенням органів місцевого самоврядування та районної державної адміністрації.
3.1. Розділ I. Кількість сімей та одиноких осіб, які перебувають у черзі
У цьому розділі наводяться дані, що характеризують кількість сімей, які перебувають у черзі на отримання житла, за різними ознаками.
У рядку 01 указується кількість сімей, які перебувають у черзі для одержання житла, - всього.
Одиноких осіб, які перебувають у списках на обліку, вказують у звіті як сім'ю (1 особа - одна сім'я).
У рядку 02 указується загальна кількість сімей громадян, які перебувають у черзі та користуються правом першочергового одержання житла.
У рядку 03 указується кількість сімей громадян-учасників бойових дій та учасників війни, які мають статус ветеранів війни, визначений Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) .
У рядку 04 указується кількість сімей громадян-учасників бойових дій на території інших країн, статус яких визначено Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) .
У рядку 05 указується кількість сімей військовослужбовців, звільнених у запас чи відставку за віком, станом здоров'я або скороченням штатів, які мають пільги на основі діючих нормативних актів.
У рядку 06 указується кількість сімей громадян, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей (до 18 років). Слід урахувати, що ці сім'ї не втрачають право першочергового одержання житла у разі, якщо після прийняття сім'ї на квартирний облік діти досягнуть повноліття. Матері, яким присвоєно звання "Мати-героїня", користуються правом на першочергове одержання житла незалежно від віку і місця проживання дітей.
У рядку 07 указується кількість сімей одиноких матерів, які користуються правом на першочергове одержання житла. Це матері, які не перебувають у шлюбі, одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновителя) дитини.
У рядку 08 указується кількість сімей, які проживають в аварійному, ветхому житлі або в квартирі, що не відповідає санітарним та будівельним нормам, незалежно від терміну проживання.
У рядку 09 указується кількість сімей громадян, які хворіють на тяжкі форми хронічних захворювань, перелік таких захворювань затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.
У рядку 10 указується кількість сімей інших категорій громадян, яким надано право першочергового одержання жилих приміщень згідно з чинним законодавством.
У рядку 11 указується кількість сімей, які користуються правом позачергового одержання житла.
У рядку 12 указується кількість сімей інвалідів війни, статус яких визначено Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) .
У рядку 13 указується кількість сімей загиблих військовослужбовців, до яких відносяться дружина (чоловік) загиблого(ї), які не були у повторному шлюбі, та дорослі діти, які взагалі не були одружені, а також прирівняні до них .
У рядку 14 указується кількість сімей, які мають у своєму складі осіб, віднесених до категорії I та II постраждалих від Чорнобильської катастрофи згідно з Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) .
У рядку 15 указується кількість сімей інших категорій громадян, яким надано право позачергового одержання жилих приміщень згідно з чинним законодавством.
У рядку 16 указується кількість сімей, які перебувають на квартирному обліку в загальній черзі.
У рядку 17 із загальної кількості всіх сімей, які перебувають на квартирному обліку, вказується кількість сімей, що мешкають у комунальних квартирах.
Комунальними вважаються квартири, в яких мешкають двоє чи більше квартиронаймачів.
У рядку 18 із загальної кількості всіх сімей, які перебувають на квартирному обліку, вказується кількість сімей робітників та службовців, що проживають у гуртожитках підприємств, організацій, установ.
Особи, які мешкають у гуртожитках учбових закладів тимчасово, під час навчання на квартоблік не приймаються і у зазначеному рядку не відображаються.
У рядку 19 із загальної кількості всіх сімей, які перебувають на квартирному обліку, вказується кількість молодих сімей.
Молодою сім'єю вважається подружжя, в якому вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років, або неповна сім'я, в якій мати (батько) віком до 35 років.
3.2. Розділ II. Надання житла протягом року
У розділі II наводяться дані про кількість сімей, які в звітному році одержали житло та покращили житлові умови.
Категорії сімей відповідають категоріям, перерахованим у розділі I.
У графі 1 указується загальна кількість сімей, які покращили свої житлові умови незалежно від того, перебували вони на квартобліку чи ні, а у графі 2 - з них у новобудовах.
У графах 3-7 указується розподіл сімей, які одержали житло та покращили житлові умови за часом перебування на обліку.
У графі 8 указується кількість сімей, які одержали житлові приміщення в порядку тимчасового покращення житлових умов. За бажанням сімей їм може тимчасово, без зняття з квартирного обліку, надаватися житло.
Директор департаменту
статистики послуг
І.В.Калачова

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату
України
04.07.2005  N 164
------------------------------------- 
|Код ЄДРПОУ |  |  |  |  |  |  |  |  | 
------------------------------------- 
                Державне статистичне спостереження 
           ------------------------------------------ 
           |Конфіденційність статистичної інформації| 
           |забезпечується статтею 21 Закону України| 
           |  "Про державну статистику" ( 2614-12 ) (2614-12)
   | 
           ------------------------------------------ 
------------------------------------------------------------------ 
|   Порушення порядку подання або використання даних державних   | 
|   статистичних спостережень тягне за собою відповідальність,   | 
|         яка встановлена статтею 186-3 Кодексу України          | 
|        про адміністративні правопорушення ( 80731-10 ) (80731-10)
           | 
------------------------------------------------------------------ 

ЗВІТ

про квартирну чергу та надання житлових приміщень

у 200 ___ році

---------------------------------------------- 
|             Подають             | Терміни  |   Форма N 4-житлофонд 
|                                 | подання  | 
|---------------------------------+----------|       ЗАТВЕРДЖЕНО 
|Підприємства, організації та     |не пізніше|    Наказ Держкомстату 
|установи, житлово-будівельні     | 10 січня |          України 
|кооперативи, квартвідділи органів|          |    04.07.2005  N 164 
|місцевого самоврядування, які    |          | 
|здійснюють квартирний та         |          |          Річна 
|кооперативний облік,             |          |         Поштова 
|органу державної статистики за   |          | 
|місцезнаходженням                |          | 
---------------------------------------------- 
---------------------------------------------------------------------------- 
|Найменування організації - складача інформації                            | 
|--------------------------------------------------------------------------| 
|Поштова адреса                                                            | 
|--------------------------------------------------------------------------| 
|Вид житла, на який подається інформація про чергу:                        | 
|1 - соціальне, 2 - кооперативне (обвести колом)                           | 
|--------------------------------------------------------------------------| 
|                  Коди організації-складача інформації                    | 
|--------------------------------------------------------------------------| 
|  за  |території|   виду    |  форми  |організаційно-|міністерства, |     | 
|ЄДРПОУ|(КОАТУУ) |економічної|власності|правової форми|   іншого     |     | 
|      |         |діяльності |  (КФВ)  |господарювання| центрального |     | 
|      |         |  (КВЕД)   |         |    (КОПФГ)   |органу, якому |     | 
|      |         |           |         |              |підпорядкована|     | 
|      |         |           |         |              |організація - |     | 
|      |         |           |         |              |   складач    |     | 
|      |         |           |         |              | інформації   |     | 
|      |         |           |         |              |   (КОДУ)*    |     | 
|------+---------+-----------+---------+--------------+--------------+-----| 
|  1   |    2    |     3     |   4     |      5       |      6       |  7  | 
|------+---------+-----------+---------+--------------+--------------+-----| 
|      |         |           |         |              |              |     | 
---------------------------------------------------------------------------- 
---------------
*Тільки для підприємств державного сектору.

I. Кількість сімей та одинаків, які перебувають у черзі

Найменування N рядка Перебуває у черзі на 01.01.200_ сімей, усього одиниць У тому числі: З графи 1 кількість сімей, члени яких знаходяться одночасно у черзі за місцем роботи та проживання*
за часом перебування на обліку за кількістю членів сімей
менше року 1-5 років 6-9 років 10 років та більше 1 особа 2-3 особи 4-5 осіб 6 осіб та більше
А Б 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Усього перебуває в черзі (сума рядків 02, 11, 16) 01
у тому числі: а) громадяни, які користуються правом першочергового одержання житла (сума рядків 3-10) 02
у тому числі: учасники бойових дій, учасники війни 03
учасники бойових дій на території інших країн 04
військовослужбовці, звільнені в запас або у відставку 05
багатодітні сім'ї (мають 3 і більше дітей) 06 х х
одинокі матері 07 х
мешканці ветхих та аварійних будинків 08
хворі (за встановленим переліком) 09
інші категорії 10
б) громадяни, які користуються правом позачергового одержання житла (сума рядків 11-16) 11
у тому числі: інваліди війни 12
сім'ї загиблих військовослужбовців та прирівняні до них 13
особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (I та II категорії) 14
інші категорії 15
в) громадяни, які перебувають у загальній черзі 16
Із загальної кількості (рядок 01): мешканці комунальних квартир 17
мешканці гуртожитків 18
молоді сім'ї 19 х
---------------
* Заповнюють квартвідділи органів місцевого самоврядування.

II. Надання житла протягом року

Найменування N рядка Кількість сімей, які одержали житло та покращили житлові умови, всього одиниць З них у новобудовах З кількості сімей, які одержали житло і покращили житлові умови (з графи 1) З графи 1 кількість сімей, які покращили житлові умови без зняття з обліку
не перебували на обліку перебували на обліку
менше року 1-5 років 6-9 років 10 років та більше
А Б 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Усього (сума рядків 21, 30) 20
У тому числі: а) громадяни, які користуються правом першочергового одержання житла (сума рядків 22-29) 21
у тому числі: учасники бойових дій, учасники війни 22
учасники бойових дій на території інших країн 23
військовослужбовці, звільнені в запас або у відставку 24
багатодітні сім'ї (мають 3 і більше дітей) 25
одинокі матері 26
мешканці ветхих та аварійних будинків 27
хворі (за встановленим переліком) 28
інші категорії 29
б) громадяни, які користуються правом позачергового одержання житла (сума рядків 31-34) 30
у тому числі: інваліди війни 31
сім'ї загиблих військовослужбовців та прирівняні до них 32
особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (I та II категорії) 33
інші категорії 34
в) громадяни, які перебувають у загальній черзі 35
Із загальної кількості (рядок 20): мешканці комунальних квартир 36
мешканці гуртожитків 37
молоді сім'ї 38
кількість сімей-черговиків, які купили квартири 39
Додатково: Кількість сімей та одиноких осіб, яких знято з обліку в зв'язку з будівництвом індивідуальних будинків:
     з державного фонду ___________________________ (40) ________; 
     з фонду ЖБК___________________________________ (41) _________ 
     Кількість  сімей-переселенців,  для  яких  придбано  квартири 
(будинки) за рахунок коштів Чорнобильського фонду (42) __________; 
     Кількість  сімей-переселенців, яким виділена земельна ділянка 
та кошти під будівництво житла ___________ (43) __________ 
     "___"________ 200 __ року     Начальник квартвідділу 
                                  (керівник підприємства) ________ 
                                                           підпис 
Директор департаменту
статистики послуг
І.В.Калачова