Які підвищення посадових окладів педагогічним працівникам встановила держава?

Педагогічним працівникам починаючи з 1 травня 2007 року підвищено розміри посадових окладів та додаткову оплату за окремі види педагогічної діяльності, яка провадиться у відсотках до тарифної ставки. Таке рішення затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 643 від 20.04.2007 р. «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки». З 1 липня 2007 року у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати підвищено заробітну плату освітянам ще на 4,8 відсотка, тобто пропорційно зростанню мінімальної заробітної плати.

Отже, станом на 1 липня 2007 року затверджено такі розміри посадових окладів (ставок заробітної плати): вчителі всіх спеціальностей, викладачі, вихователі, логопеди, завідувачі логопедичних пунктів, методисти, педагоги-організатори, соціальні педагоги вищої категорії — 845 грн., першої категорії — 783 грн., другої категорії — 730 грн., без категорії — 647—691 грн.

Постановою Кабінету Міністрів України № 78 від 31.01.2001 р. затверджено Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти щомісяця у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад З роки — 10 відсотків, понад 10 років — 20 відсотків і понад 20 років — 30 відсотків.

Ст. 57 Закону України «Про освіту» визначено виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 35 /2007