Перетворення підприємства


Підприємство перетворюється в ТОВ. Як проводиться переведення працівників? Який запис вноситься до їх трудових книжок?


Відповідно до ст. 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи. Слід звернути увагу на норму ч. 3 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), якою визначено, що у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання,

поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Разом із цим, у будь-якому випадку необхідно внести відповідний запис до трудової книжки. В Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженій наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58, не передбачено порядок внесення запису до трудової книжки про перетворення підприємства. Однак у таких випадках

можемо рекомендувати застосовувати положення гаї. 2.15 п. 2 цієї Інструкції, яким встановлено, що якщо за час роботи працівника назва підприємства змінюється, то про це окремим порядком у графі 3 трудової книжки робиться запис: "Підприємство таке-то з такого-то числа перейменоване на таке-то", а у графі 4 проставляється підстава перейменування — наказ (розпорядження), його дата і номер.

Таким чином, перетворення підприємства у ТОВ (тобто зміни підприємством його організаційно-правової форми), якщо при цьому не були змінені посадові обов'язки, трудові функції, умови праці працівників, не тягне за собою звільнення працівників чи переведення їх на інші посади (професії).

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 41 (13-19 жовтня 2007 року)