Кількість учасників ТОВ


Чи передбачені законодавством обмеження щодо кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю?


Відповідно до законодавства України учасником господарського товариства може бути фізична (громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства) або юридична особа (тобто організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку). Обмеження щодо участі у господарських товариствах може бути встановлено законом.

До речі, господарське товариство, крім повного і командитного товариств, може бути створене однією особою, яка стає його єдиним учасником. Водночас, визнаючи можливість створення товариства з обмеженою відповідальністю однією особою, законодавець таки формулює певні обмеження щодо цих суб'єктів, встановлюючи, що товариство з обмеженою відповідальністю не може мати єдиним учасником інше господарське товариство, учасником якого є одна особа. Також особа може бути учасником лише одного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника.

Максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю відповідно до ч. 1 ст. 141 Цивільного кодексу України встановлюється законом. При перевищенні цієї кількості товариство з обмеженою відповідальністю підлягає перетворенню на акціонерне товариство протягом одного року, а зі спливом цього строку — ліквідації у судовому порядку, якщо кількість його учасників не зменшиться до встановленої межі.

Положення щодо обмеження максимальної кількості учасників було встановлено не так давно Законом України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України" від 27.04.2007 p. № 997-V (далі — Закон). Цим Законом було внесено зміни, зокрема, до ст. 50 Закону України "Про господарські товариства" і доповнено її новою частиною другою, якою встановлено, що максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю може досягати 10 осіб.

Причому, згідно з п. 2 Прикінцевих положень Закону юридичні особи, які створено до набрання чинності Законом (тобто до 20 червня 2007 p.), зобов'язані протягом року з дня набрання чинності цим Законом (тобто до 20 червня 2008 року) привести свої статути у відповідність із цим Законом. До приведення статутів у відповідність із Законом юридичні особи керуються положеннями діючих статутів у частині, що не суперечить цьому Закону. При цьому за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до статутів юридичних осіб у зв'язку з приведенням у відповідність із цим Законом, реєстраційний збір не стягується.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 42 (20-26 жовтня 2007 року)