Я дав згоду на переведення мене на роботу на підприємство, що знаходиться в іншому місті. Чи маю я якісь компенсації у зв'язку з переведенням на роботу в іншу місцевість?

Згідно з ч.1 ст. 120 Кодексу законів про працю України працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість. При переведенні на іншу роботу працівника, коли це зв'язано з переїздом в іншу місцевість, виплачується: вартість проїзду працівника і членів його сім'ї, витрат на перевезення майна; добові за час перебування в дорозі; одноразова допомога на самого працівника і на кожного члена сім'ї, який переїжджає; заробітна плата за дні збору в дорогу і влаштування на новому місці проживання, але не більше шести днів, а також за час перебування в дорозі. Це визначено у постанові Кабінету Міністрів України «Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість» № 255 від 02.03.1998 р.

До членів сім'ї працівника, на яку виплачується компенсація, належать чоловік, дружина, а також діти і батьки подружжя, які перебувають на їх утриманні і проживають разом з ними.

Працівнику також відшкодовуються витрати на перевезення майна залізничним, водним і автомобільним транспортом (загального користування) вагою до 500 кілограмів на самого працівника і до 150 кілограмів на кожного члена сім'ї, який переїжджає.

За кожний день перебування в дорозі працівнику виплачуються добові у розмірі 25 гривень.

Одноразова допомога самому працівникові виплачується в розмірі його місячного посадового окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи і кожному члену сім'ї, який переїжджає, в розмірі 25 % одноразової допомоги самого працівника.

Працівникові також у даному випадку виплачується заробітна плата за дні підготовки до переїзду і влаштування на

новому місці проживання, але не більше шести днів, а також за час перебування в дорозі, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи.

Працівникам, які переїхали в іншу місцевість у зв'язку з переведенням їх на роботу, і членам їхніх сімей житлове приміщення надається на умовах, передбачених трудовим договором.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 36 /2007