Я працював трактористом-машиністом на сільгосппідприємствах, і у мене відсутня трудова книжка. Які документи, довідки необхідно подати, щоб підтвердити пільговий стаж?

Згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 p., з метою підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки приймаються уточнювальні довідки підприємств, установ, організацій, де вказуються первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видані зазначені довідки.

В усіх випадках пільговий стаж підтверджується на підставі первинних документів.

Наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках із робітниками і службовцями по заробітній платі» № 144 від 22.05.1996 р. затверджені типові форми первинного обліку розрахунків із заробітної плати для працівників, а саме:

—  форма П-49 «Розрахунково-платіжна відомість»;

—  форма П-50 «Розрахункова відомість»;

—  форма П-54 «Особовий рахунок»;

— форма П-55 «Накопичувальна картка з обліку заробітної плати».

Застосовують їх підприємства та організації всіх форм господарювання.

На сільгосппідприємствах- відпрацьований робочий час обліковують у формі № 64 «Табель обліку робочого часу», а роботу трактористів-машиністів — у спеціалізованій формі № 67 «Обліковий лист тракториста-машиніста», де "вказують відпрацьований час, обсяг виконаної роботи, суму нарахованої оплати праці.

Якшо підприємство ліквідували без визначення правонаступника, такі документи мали передати до архівних установ. за місцем реєстрації сільськогосподарського підприємства.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 37 /2007