Вимоги до найменування юросіб


Чи можна зареєструвати приватне підприємство з іноземною назвою, наприклад "Sun Shine"? Які передбачені законодавством вимоги для найменування юросіб?


Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців" (далі — Закон) державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації (включення відомостей до- Єдиного державного реєстру), якщо документи не відповідають вимогам, які встановлені, зокрема, у ч. 7 ст. 8 Закону, тобто викладення найменування не відповідає вимогам, встановленим спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації.

Тому при підготовці документів для проведення державної реєстрації юридичної особи особливо слід звернути увагу на вимоги щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, які затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 09.06.2004 р. № 65 (далі — Вимоги). Ними передбачено, що найменування юридичної особи викладається державною мовою. У найменуванні юридичної особи зазначаються її організаційно-правова форма (крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів влади Автономної Республіки Крим) та назва, при цьому воно не може бути тотожним найменуванню іншої юридичної особи. Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців.

Назва юридичної особи може складатися з власної назви юридичної особи, а також містити інформацію щодо мети діяльності, виду, способу утворення, залежності юридичної особи та інших відомостей згідно з вимогами до найменування окремих організаційно-правових форм суб'єктів господарювання, установлених Цивільним та Господарським кодексами України та законами України. При цьому, за загальним правилом, назва юридичної особи не може містити посилання на організаційно-правову форму.

Згідно з п. 2.1 п. 2 Вимог юридична особа, крім повного найменування (не більше ніж 182 символи), може мати скорочене найменування (не більше ніж 38 символів). У цьому документі також міститься вичерпний перелік букв українського алфавіту та розділових знаків і символів, які використовуються при написанні найменування юридичної особи, зокрема: лапки [""], крапка [.], кома [,], дужки [()] тощо.

Отже, найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру виключно українською мовою. Таким чином, назва приватного підприємства "Sun Shine" не буде відповідати Вимогам, тому державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи із таким найменуванням (на підставі ч. 11 ст. 24 Закону).

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 43 (27 жовтня-2 листопада 2007 року)