Форма продовження строку дії договору


Підприємство уклало договір оренди автомобіля з фізичною особою на один рік. Чи потрібно нотаріально посвідчувати додаткову угоду до цього договору щодо подовження строку його дії? Які наслідки недодержання відповідної форми цього правочину?


Відповідно до вимог ст. 654 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) зміна договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, який змінюється (винятком є випадки, коли форма змін до договору встановлена самим договором або законом чи це випливає із звичаїв ділового обороту). Оскільки у ч. 2 ст. 799 ЦК передбачено, що договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню, то й додаткова угода до нього також потребує нотаріального посвідчення. Зокрема, нотаріальне посвідчення правочину здійснюється нотаріусом або іншою посадовою особою, яка відповідно до закону має право на вчинення такої нотаріальної дії, шляхом вчинення на документі, в якому викладено текст правочину, посвідчувального напису (ч. 2 ст. 209 ЦК).

Згідно зі ст. 220 ЦК у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним (тобто правочином, недійсність якого встановлена законом) і у цьому випадку визнання його недійсним судом не вимагається. Відповідно до ч. 1 ст. 236 ЦК нікчемний правочин є недійсним з моменту його вчинення. Слід пам'ятати, що відповідно до положень ч. 5 ст. 216 вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути пред'явлена будь-якою заінтересованою особою, а суд може застосувати наслідки недійсності нікчемного правочину з власної ініціативи. А наслідками у такому випадку відповідно до ч. 1 ст. 216 ЦК є те, що кожна зі сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення (зокрема, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі) — відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Також потрібно зазначити, що у певних випадках, встановлених ЦК, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним, зокрема, якщо сторони домовилися щодо всіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна зі сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення. У цьому випадку наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 43 (27 жовтня-2 листопада 2007 року)