Строк для прийняття спадщини


Чи можна подовжити строк для прийняття спадщини?


Відповідно до ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Разом з тим, якщо виникнення в особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший трьох місяців, він продовжується до трьох місяців.

У ст. 67 Закону України "Про нотаріат" встановлено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину. Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 ЦК, якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про її прийняття до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. Така згода спадкоємців повинна бути викладена у письмовій формі і подана державній нотаріальній конторі до видачі свідоцтва про право на спадщину.

Але якщо інших спадкоємців немає або не отримана згода інших спадкоємців, то доведеться звертатися до суду. Згідно з ч. З ст. 1272 ЦК за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Слід враховувати, що додатковий строк визначається лише у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. В Узагальненні судової практики розгляду цивільних справ про спадкування Судової палати у цивільних справах апеляційного суду міста Києва від 01.01.2006 р. встановлено, що причини пропуску можуть бути різні, і в разі, якщо така причина поважна, суд може дати спадкоємцю додатковий строк для прийняття спадщини, а якщо всі спадкоємці не заперечуватимуть, то незалежно від ступеня поважності причини пропуску згаданий строк також підлягає продовженню.

Згідно із цим документом практика вирішення судами питання поважності причин пропуску зазначеного строку вказує на те, що судами поважними ^причинами визнаються перебування спадкоємця у тривалому відрядженні; тривала хвороба сторони; перебування за кордоном, а також необізнаність особи з порядком прийняття спадщини та оформлення прав на спадкове майно; необізнаність особи про наявність спадкового майна. Що стосується доказів, які брались до увага судами при визначенні поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, то це переважно письмові докази — довідки медичних установ про стан здоров'я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України.

Якщо за рішенням суду буде встановлено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, спадкоємець повинен у межах установленого судом строку прийняти спадщину шляхом подання нотаріусу за місцем відкриття спадщини відповідної заяви. Порядок прийняття спадщини і видачі свідоцтва про право на спадщину визначено Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 р. № 20/5.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 45 (10-16 листопада 2007 року)