УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
УПРАВЛІННЯ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ
І Н С Т Р У К Ц І Я
N 193 від 22.09.94
м.Київ
Республіканському банку
Криму, обласним та по м.Києву
і Київській області
управлінням Національного
банку України, Комерційним
банкам, Асоціації комерційних
банків ОПЕРУ Національного
банку України
( Інструкція втратила чинність на підставі Інструкції Нацбанку N 22017/940-5855-322 (v-322500-95) від 04.12.95 )

Про роботу установ банків в Україні, в зв'язку з оформленням заборгованості суб'єктів підприємницької діяльності України векселями

( Зміни в текст не внесено. Додатково див. Роз'яснення Нацбанку N 17217/640 (v_640500-94) від 30.09.94 ) ( Із змінами, внесеними згідно з Листом Національного банку N 17217/627 (v_627500-94) від 26.09.94 ) ( Зміни в текст не внесено. Додатково див. Листи Нацбанку N 17217/676 (v_676500-94) від 12.10.94 N 17217/704 (v_704500-94) від 17.10.94 N 17217/828 (v_828500-94) від 24.11.94 )
На виконання Указу Президента України від 14 вересня 1994 р. N 530/94 "Про випуск та обіг векселів для покриття взаємної заборгованості суб'єктів підприємницької діяльності України" Національний банк України встановлює такий порядок роботи, якого повинні дотримуватися установи банків і суб'єкти підприємницької діяльності:
1. Робота по виконанню Указу Президента України здійснюється згідно з Порядком проведення заліку взаємної заборгованості та оформлення її векселями.
2. Керівникам установ банків визначити наказом працівників відповідальних за чітке виконання Указу Президента.
3. Терміново розробити організаційно-технічні заходи по своєчасному виконанню Указу Президента.
4. Оперативно провести ознайомлення працівників установ банків та суб'єктів підприємницької діяльності - клієнтів банків з текстом Указу та порядком проведення заліку і оформлення векселями взаємної заборгованості суб'єктів господарювання.
Голова Правління
В.А.Ющенко

Порядок проведення заліку взаємної заборгованості та оформлення їх векселями

I. Оформлення та облік платіжних документів в установах банків

1. Всі суб'єкти підприємницької діяльності-постачальники всіх форм власності, далі кредитори, здійснюють оформлення платіжних вимог за прострочену заборгованість за платежами товарного характеру (за фактично відвантажені і відпущені товарно-матеріальні цінності, виконані роботи та надані послуги) з чітким заповненням всіх необхідних реквізитів згідно положення "Про безготівкові розрахунки в господарському обороті України" (розділ II) і додатку N 1 та подають їх в період з 26 - 30 вересня 1994 р. до установ банків за місцем відкриття розрахункових рахунків в чотирьох примірниках, завірених підписами уповноважених на це осіб на першому та третьому примірниках та печаткою.
     В платіжних  вимогах  в розділі "підстава для оплати" повинно
бути вказано:  "оформлення заборгованості згідно Указу  Президента
України  від 14.09.94 р.  №530/94 "Про випуск та обіг векселів для
покриття   взаємної   заборгованості   суб'єктів   підприємницької
діяльності за_____________________________________________________
            (NN рахунків, товарно-транспортних накладних і т.і.)".
Також повторно подаються платіжні вимоги на безспірне стягнення та безакцептне списання коштів за платежами товарного характеру, що були виставлені раніше і враховані установами банків на позабалансовому рахунку 9929 "Розрахункові документи, обов'язкові до сплати" і не сплачені станом на 14 вересня 1994 р.
Одночасно з метою запобігання подвійного врахування цих платежів установи банків списують відповідні суми платіжних вимог за платежами товарного характеру з позабалансового рахунку 9929 і повертають їх спецзв'язком в банк кредитора для безпосередньої передачі кредитору без виконання.
Платіжні вимоги виставляються кредиторами на платників, далі дебіторів, по кожній позиції дебіторської заборгованості, яка відображена в бухгалтерському обліку кредитора 2.
2. Банк кредитора ретельно перевіряє правильність та чіткість оформлення отриманих платіжних вимог відповідно з Положенням "Про безготівкові розрахунки в господарському обороті України" та додатку N 1, особливо звернувши увагу на ідентичність заповнення всіх екземплярів документів, відповідно з пунктом 7 даного Положення, що необхідно для подальшого оформлення непогашеної заборгованості векселем.
Банк кредитора реєструє виставлені платіжні вимоги в окремому журналі ("Журналі реєстрації платіжних вимог", додаток N 2), який ведеться у розрізі балансових рахунків другого порядку по кожному клієнту.
Перший і другий примірники платіжних вимог, банк кредитора надсилає до банків дебіторів спецзв'язком у день їх надходження або на другий день, якщо документи надійшли після операційного часу, з внесенням переліку документів до реєстру ф.1, примірник якого з позначкою дати отримання документів підприємством кур'єрської пошти (спецзв'язку) залишається в банку кредитора.
Третій примірник платіжних вимог враховується банком кредитора на позабалансовому рахунку 9701 "Розрахункові документи по заборгованості відправлені".
Четвертий примірник платіжних вимог з позначкою дати отримання і штампом банку повертається клієнту.
3. Банк дебітора після отримання документів від підприємства кур'єрської пошти (спецзв'язку) на підставі примірника реєстру ф.5 з позначкою на ньому дати отримання документів робить такі операції:
- на кожному примірнику отриманої платіжної вимоги проставляє штамп банку і дату надходження;
- перший примірник платіжних вимог оприбутковує на позабалансовий рахунок 9702 "Платіжні вимоги, що підлягають акцепту" до моменту отримання акцепту дебітора;
- другий примірник не пізніше наступного дня після отримання платіжної вимоги вручає дебітору під розписку на першому екземплярі.
4. Дебітор в разі необхідності протягом трьох робочих днів, не враховуючи дня надходження в банк платіжних документів, але не пізніше 5 жовтня 1994 р., надає до банку відмови від акцепту на бланку встановленої форми (додаток N 3) в трьох примірниках.
5. Дебітор має право відмовитись від акцепту платіжної вимоги повністю або частково лише з мотивів, передбачених договором з обов'язковим посиланням на пункти договору.
При повній відмові від акцепту платіжна вимога списується з позабалансового рахунку 9702 і направляється разом з відмовою спецзв'язком до банку кредитора.
При частковій відмові від акцепту сума платіжної вимоги окреслюється і поряд проставляється сума, в якій платіжна вимога акцептована дебітором. Сума часткової відмови списується з позабалансового рахунку 9702.
Банки не розглядають мотивування відмов від акцепту. Відповідальність за обгрунтованість відмови від акцепту покладається на дебітора. Спори вирішуються в претензійно-позовному порядку.
Перший примірник відмови від акцепта залишається в банку дебітора, а другий і третій - направляються спецзв'язком до банку кредитора.
6. Банк кредитора, отримавши відмови від акцепту, списує відповідні суми на підставі другого примірника відмови з позабалансового рахунку 9701, а третій примірник відмови передає кредитору.
7. При неотриманні у встановлений термін відмови від акцепту заборгованість за платіжними вимогами вважається акцептованою і підлягає оплаті дебіторами, а платіжні документи списуються з позабалансового рахунку 9702 та зараховуються на позабалансовий рахунок 9703 "Акцептовані платіжні вимоги, що підлягають оплаті, або оформленню векселями".

II. Проведення заліку взаємної заборгованості

8. Установи банків, аналізують картотеку до позабалансового рахунку 9703 і здійснюють з 5 до 10 жовтня 1994 р. залік взаємної заборгованості клієнтів, як в межах регіонів, так і в межах України.
9. На час проведення заліку кожному учаснику відкривається окремий рахунок N 725 "Розрахунки за разовими заліками", на який зараховують надходження коштів і з якого здійснюються платежі в оплату розрахункових документів по заліку.
При оформленні заліку на платіжних вимогах проставляється позначка банку "Залік" .
Погашена шляхом заліку сума списується з позабалансового рахунку 9703.
10. Вільні кошти на розрахункових рахунках станом на 06.04.94 р. перераховуються на балансовий рахунок 725 для подальшого проведення заліку взаємної заборгованості.
11. Поточні надходження коштів на розрахункові рахунки клієнтів на протязі періоду з 5 по 10 жовтня 1994 року в першу чергу використовуються на здійснення платежів: згідно ст.16 Закону України "Про державний бюджет на 1994 рік та інші платежі за безспірним стягненням та безакцептним списанням коштів згідно чинного законодавства України та Указів Президента України, в тому числі платежів, які надійшли в період після 14.09.94 р. і враховані на позабалансовому рахунку 9929.
12. Установи банків, проаналізувавши ймовірну ефективність проведення заліку, можуть надавати клієнтам на загальних підставах кредит за рахунок власних ресурсів.
13. Установи банків 10 жовтня перераховують вільні від проведення заліку кошти (кредитове сальдо рахунку 725) на розрахункові рахунки клієнтів для задовільнення їх потреб у загальновстановленому порядку.

III. Оформлення векселями простроченої заборгованості

14. Регіональні управління Національного банку України здійснюють нумерацію отриманих бланків простих векселів, використовуючи індекси управління згідно наказу Національного банку України від 1.12.93 р. N 127. Номер бланка векселя проставляється за допомогою нумератора після слів "простий вексель" у тому ж рядку і повинен вміщувати дванадцять цифр, із них дві перші - індекс регіонального управління Національного банку України, шість послідуючих - номер МФО комерційного банку (при відсутності власного МФО проставляється МФО установи банку, через який здійснюються платежі) і чотири останні - порядковий номер бланку векселя.
15. Не погашена під час заліку заборгованість між суб'єктами підприємницької діяльності підлягає оформленню простими векселями (додаток N 4) в строк до 1 листопада 1994 року. Крім того оформленню векселями та урахуванню на позабалансовому рахунку 9703 підлягає заборгованість та проценти за простроченими банківськими позиками.
16. Оформлення заборгованості векселями здійснюється безпосередньо в банку дебітора у присутності осіб, уповноважених наказом керівника установи банку. При цьому по кожному клієнту складається протокольне рішення у двух примірниках із зазначенням платежів оформлених векселями. В протоколі передбачається доручення векселедавця (дебітора) обслуговуючому банку на інкасування векселів до векселедержателя (кредитора). Протокольні рішення підписуються особами уповноваженими керівником установи банку та керівниками підприємств, зразки підписів яких внесені до картки зразків підписів. Перший примірник протокольного рішення залишається в установі банку, другий - видається клієнту (дебітору) на руки під розписку на першому екземплярі.
17. Оформлення визнаної заборгованості векселями здійснюється згідно з Положенням "Про переказний та простий вексель".
Установи банків ретельно перевіряють чіткість та правильність заповнення векселедавцем всіх необхідних вексельних реквізитів (розділ I Положення), звернувши увагу на дату складання векселя та строк платежу за векселем.
Векселі повинні бути заповнені і підписані уповноваженими особами підприємства, зразки підписів яких внесені до картки зразків підписів та завірені печаткою.
18. Встановлений строк платежу за векселем повинен бути не пізніше 28 лютого 1995 р., а номінальна сума одного векселя - не більше 100 мільйонів карбованців.
19. В банку дебітора сума заборгованості, яка оформлена векселями, звіряється по кожному векселедавцю (дебітору) з сумами платіжних вимог, врахованих на позабалансовому рахунку 9703.
На підставі пред'явлених векселів банк закриває рахунок 9703.
20. Після оформлення заборгованості векселями банк дебітора формує векселі за банками кредиторів, включаючи їх до відповідних реєстрів (додаток N 7). Реєстри складаються у двох примірниках, завірених підписами уповноважених на те осіб та печаткою банку. Другий примірник з відміткою дати отримання реєстру підприємством кур'єрської пошти залишається у банку дебітора. Перший примірник з доданими векселями направляється до банку кредитора спецзв'язком.
21. Згідно протокольного рішення векселі реєструються у банку дебітора в спеціальній книзі, де вказується найменування векселедавця та отримувача векселя, сума, строк платежу і номер кожного векселя, підпис векселедавця.
Книга ведеться у розрізі балансових рахунків другого порядку по кожному векселедавцю.
Книга обов'язково має бути пронумерована, прошнурована, завірена підписами матеріально-відповідальних осіб і печаткою банку.
22. Про оформлення взаємозаборгованості суб'єктів підприємницької діяльності за векселями комерційні банки інформують регіональні управління Національного банку України, а останні - місцеві органи влади та Національний банк України з приведенням даних в додатках NN 5, 6, 7.
Звітність про виставлені платіжні вимоги за додатками N 5 надається установами банків регіональним управлінням Національного банку України - до 05.10.94 р., регіональні управління до Національного банку України - до 07.10.94 р.; звітність про оформлення векселями заборгованості за додатком N 6 надається установами банків регіональним управлінням Національного банку України - до 17.10.94 р., 31.10.94 р., 04.11.94 р., регіональні управління до Національного банку України - до 19.10.94 р., 02.11.94 р., 08.11.94 р.; звітність про неоформлення векселями заборгованості за додатком 7 надається установами банків регіональним управлінням Національного банку України - до 04.11.94 р., регіональні управління до Національного банку України - до 08.11.94 р.
23. Банк кредитора, отримавши від підприємства кур'єрської пошти векселі з реєстрами, реєструє їх також в аналогічній книзі, при цьому банк звіряє суми отриманих векселів по кожному векселедержателю з сумами його платіжних вимог, врахованих за позабалансовим рахунком 9701, після чого закриває цей рахунок у повній сумі і вручає векселедержателю під розписку векселів та примірник реєстру.
Сума отриманих векселів не повинна перевищувати залишок рахунку 9701.
24. Рахунки 9701, 9702 та 9703 ведуться по кожному суб'єкту господарювання.
25. Відмова суб'єктом підприємницької діяльності - дебітором переоформити заборгованість векселем також оформлюється в банку дебітора протокольним рішенням в трьох примірниках по кожному кредитору окремо, другий і третій примірник якого разом з примірником платіжної вимоги дебітора з відміткою банку на зворотній стороні про відмову завірену підписом керівника банку та відтиском печатки направляються банком дебітора до банку кредитора спецзв'язком з одночасним списанням відповідних сум з позабалансового рахунку 9703. Банк кредитора один примірник протокольного рішення віддає кредитору та одночасно списує відповідні суми з позабалансового рахунку 9701.
Кредитор на підставі отриманої інформації має право безакцептного списання сум заборгованості з дебіторів у загально встановленому порядку.
При відсутності коштів на розрахункових рахунках платіжні вимоги враховуються на позабалансовому рахунку 9929 та списуються по мірі надходження коштів у примусовому порядку у календарній черговості їх надходження та з урахуванням ст.16 Закону України "Про державний бюджет України на 1994 рік" (3898-12) .
Установам банків слід мати на увазі, що кредитор має право безакцептного списання сум заборгованості тільки після отримання ним протокольних рішень дебіторів про відмову оформлення її векселями.

IV. Операції з векселями

26. Операції з векселями здійснюються згідно "Порядку проведення банками операцій з векселями", затвердженим Правлінням Національного банку України 25.02.94 р.
27. Комерційні банки при наявності власних кредитних ресурсів та кредитоспроможності векселедателя та векселедержателя можуть надавати кредит суб'єктам господарської діяльності під заставу векселів або дисконту їх згідно з порядком, передбаченим Положенням про переказний та простий вексель.
28. Установи Національного банку України можуть перераховувати враховані комерційними банками векселі та надавати їм ломбардний кредит під заставу векселів крім векселів заповнених на користь комерційних банків, якими оформлена прострочена заборгованість та проценти за простроченими банківськими позиками.
До перерахування та надання кредитів під заставу векселів установами Національного банку України приймаються векселі тільки при умові, що вони враховані комерційними банками на протязі не менше 30 днів і зі строками погашення векселів до 60 днів.
Додаток: 1. Зразок платіжної вимоги.
2. Журнал реєстрації платіжних вимог.
3. Зразок заяви про відмову від акцепта.
4. Типографський бланк простого векселя встановленої форми, раніше направлений до регіональних управлінь НБУ.
5. Форма звітності про виставлені платіжні вимоги.
6. Форма звітності про оформлення векселями заборгованості.
7. Форма звітності про неоформлену заборгованість векселями.
8. Зразок реєстру векселів.
Головний бухгалтер
В.М.Кравець

Додаток N 1
                  Платіжна вимога N _______  Одержано банком
                  ________________ 19__р.          _________19__р.
                                        Платник  ДЕБЕТ   Сума
                                        ----------------------
                                        |         |          |
                                        |         |          |
                                 -------|         |          |
     Банк платника        в м.   | код  | рах. N  |          |
 -------------------------------------------------|          |
     Одержувач                             Кредит |          |
                                        ----------|          |
                                        |         |          |
                                        | рах. N  |          |
                                 -------+---------|          |
                                 |      |         |          |
     Банк одержувача      в м.   | код  | рах. N  |          |
 -------------------------------------------------------------
     Сума прописом                                  Проведено
 ________________________________________________   банком
 Підстава  для  оплати:  оформлення  заборгованості  _____19__р.
 згідно  Указу Президента України  від  14.09.94 р.
 N 530/94 "Про випуск та обіг векселів для покриття
 взаємної заборгованості суб'єктів підприємницької
 діяльності України" за __________________________________________
                              (NN рахунків, товарно-транспортних
 ____________________
  накладних і т.і.)"
  Підписи
  Печатка та підпис одержувача банку

Додаток N 2

Журнал реєстрації платіжних вимог

_______________________________________________

(найменування установи банку)

(млн.крб)
N п/п N балансового рахунку другого порядку кредитора Найменування кредитора Дата, N платіжної вимоги Сума платіжної вимоги
1 2 3 4 5

Додаток N 3
     Заява  про  відмову  від  акцепту  N _______  Одержано банком
                   ________________ 19__р.         _________19__р.
     Платник                                 Дебет    Сума
                                        ----------------------
                                        |         |          |
                                 -------|         |          |
                                 |      |         |          |
     Банк платника        в м.   | код  | рах.N   |          |
 -------------------------------------------------|          |
     Одержувач                              Кредит|          |
                                        ----------|          |
                                        |         |          |
                                        | рах.N   |          |
                                 -------+---------|          |
                                 |      |         |          |
     Банк одержувача      в м.   | код  | рах.N   |          |
 -------------------------------------------------------------
     Сума прописом                                  Проведено
     _____________________________________________  банком
     Договір N         Платіжна вимога N     від    _____ 19 __ р.
     Замова  від       на суму
                       Оплачена банком
     Мотиви відмови від акцепта                      Підписи
     Печатка та підпис одержувача                    банку

Додаток N 4
Типографський бланк простого векселя встановленої форми, раніше направлений до регіональних управлінь Національного банку України.

Додаток N 5
Надається         установами
комерційних           банків
регіональним     управлінням
Національного  банку України
- до 05.10.94 р.
Регіональні   управління  до
Національного банку  України
- до 07.10.94 р.

ЗВІТНІСТЬ

Про встановлені платіжні вимоги

(млн.крб.)
(кількість одиниць)
N п/п Номер балансового рахунку другого порядку кредитора Кількість підприємств, які виставили платіжні вимоги Платіжні вимоги Контрольна сума
кількість сума
01 02 03 04 05 07

Додаток N 6
Надається          установами
комерційних            банків
регіональним      управлінням
Національного банку України -
до 17.10.94 р., 31.10.94 р.,
04.11.94 р.
Регіональні   управління   до
Націоанльного банку України -
до  19.10.94 р., 02.11.94 р.,
08.11.94 р.
ЗВІТНІСТЬ

Про оформлення векселями заборгованості

(млн.крб.)
(кількість одиниць)
N п/п Номер балан- сового рахунку другого порядку Отримані платіжні вимоги Акцептовані платіжні вимоги Платіжні вимоги погашені за Вимоги, що підля гають оформленню векселями
кіль- кість сума кіль- кість сума кіль- кість сума кількість
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Вимоги оформлені векселями Платіжні вимоги не оформлені векселями Векселя, прийня- ті в забезпечен- ня кредита Контрольна сума
сума кіль- кість сума кіль- кість сума кількість сума кількість
10 11 12 13 14 15 16 17
ЗВІТНІСТЬ

Про неоформлену заборгованість векселями

(млн.крб.)
N п/п Номер балансового рахунку другого порядку дебетора Найменування дебітора Банк дебітора Сума заборгованості не оформлені векселями
1 2 3 4 5

Додаток N 8
Одержано банком кредитора
_____________ 1994 р.
           Реєстр N ____   від __________ 1994 р.
 _______________________________________________  МФО N __________
   (найменування  банку дебітора-векселедавця)
 направляє ___________________________________________________ для
            (найменування банку кредитора-одержувача коштів)
 передачі кредиторам векселі згідно цього реєстру
N п/п N векселя Сума векселя Дата складання векселя Строк погашення векселя Найменування одержувача коштів за векселем
1 2 3 4 5 6
 -----------------------------------------------------------------
  Підпис керівника         Місце печатки   Одержано  підприємством
  банку-дебітора                 банку-дебітора кур'єрської пошти
  Підпис головного                        ______________________
  бухгалтера                                 (дата, підпис)