Я навчаюсь в аспірантурі та працюю в комерційній структурі. Пишу дисертацію, але власник компанії не хоче надати мені відпустку для завершення написання дисертації. Чи правомірні дії адміністрації?

Процедура надання творчої відпустки регулюється Кодексом Законів про працю України, Законом України «Про відпустки» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження умов, тривалості, порядку надання і оплати творчих відпусток» № 45 від 19.01.1998 р.

Творчі відпустки надаються працівникам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності за основним місцем їхньої роботи для закінчення дисертації. Творча відпустка надається працівнику, який успішно поєднує основну діяльність із науковою роботою, для закінчення дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук тривалістю до трьох місяців та на здобуття наукового ступеня доктора наук — до шести місяців. Ця творча відпустка надається на підставі заяви працівника та рекомендації наукової (науково-технічної) ради центрального органу виконавчої влади або вченої ради вищого навчального закладу III—IV рівня акредитації чи науково-дослідного інституту відповідного профілю про доцільність надання творчої відпустки. Для отримання рекомендації про надання творчої відпустки здобувач наукового ступеня повинен зробити наукову доповідь на засіданні кафедри, відділу або лабораторії, де проводиться наукова робота. За результатами доповіді подається вченій раді мотивований висновок з обґрунтуванням тривалості творчої відпустки.

Творчі відпустки надаються працівникам паралельно з іншими відпустками, передбаченими законодавством, і оформляються наказом власника або уповноваженого ним органу підприємства, установи, організації.

На час творчих відпусток за працівником зберігається місце роботи (посада) та заробітна плата, яка обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої зарплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 08.02.1995 р.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 41 /2007