Вкладиш до трудової книжки


Потрібно зазначити, що згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у звязку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" тимчасова непрацездатність працівника включає також і догляд за хворою дитиною.


Відповідно до ст. 78 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, до щорічних відпусток не включаються. У п. 1 ч. 2 ст. 80 КЗпП та п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону України "Про відпустки" передбачено, що у разі тимчасової непрацездатності працівника щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена. Якщо непрацездатність працівника настала у період відпустки, то вона підлягає продовженню на кількість календарних днів, протягом яких працівник відповідно до лікарняного був непрацездатний, або за згодою сторін переноситься на інший період, але при цьому потрібно дотримуватися вимог ст. 12 Закону України "Про відпустки", якою передбачено, що щорічну відпустку працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Тимчасова непрацездатність засвідчується виданим листком непрацездатності у встановленому порядку, який визначений в Інструкції, затвердженій наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455. У цій Інструкції визначено, що для догляду за хворим членом сім'ї листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім'ї або іншій працюючій особі, що фактично здійснює догляд.

При цьому слід мати на увазі, що відповідно до ч. 6 ст. 35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, по догляду за хворим членом сім'ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчайням або творчій відпустці.

Таким чином, якщо у період щорічної відпустки у Вас захворіла дитина (слід мати на увазі, що хвороба повинна бути підтверджена лікарняним листком), то відпустка продовжується на час (кількість календарних днів), зазначений у лікарняному, або ж (за згодою сторін трудового договору та із дотриманням вимог законодавства щодо поділу відпусток) може бути перенесена на інший період. Однак, за час хвороби дитини під час щорічної відпустки Ви не зможете отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 50 (15-21 грудня 2007 року)