Я перебувала у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. По закінченні відпустки вийшла на роботу, де до відпустки працювала інспектором кадрів, але у зв'язку із змінами умов праці мене перевели без моєї згоди до іншого відділу, в якому передбачається роз'їзна робота. Чи правомірні дії адміністрації?

Згідно зі ст. 32 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації допускаються тільки за згоди працівника, за винятком випадків, передбачених ст.33 КЗпП (лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій) та в інших випадках, передбачених законодавством.

Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його в межах того самого підприємства, однієї установи, організації на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу в тій самій місцевості, доручення роботи .на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Власник не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці в разі продовження роботи за тією самою спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад тощо — працівника має бути повідомлено не пізніше ніж за два місяці.

Що стосується звільнення працівників, які не погоджуються на продовження роботи в нових умовах праці, то відповідно до ч.4 ст. 32 КЗпП, якщо колишні істотні умови праці не можуть бути збережені, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, трудовий договір припиняється за п.6 ст. 36 КЗпП.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 45 /2007