У 2007 році я прийняв від батька у спадщину нерухоме майно і земельний пай. У яких розмірах буде здійснено оподаткування мого доходу, отриманого внаслідок прийняття спадщини?

Ст. 1218 Цивільного кодексу України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. В зв'язку з цим спадщиною вважаються земельна частка (пай) та майновий пай, які переходять до спадкоємців за заповітом або за законом.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину, зокрема, нерухомого та рухомого майна, регламентується ст. 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» № 889 від 22.05.2003 р. (далі — Закон).

Ставка оподаткування встановлюється залежно від об'єкта спадщини та ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем. За нульовою ставкою оподатковується будь-яке нерухоме майно, що успадковується іншим членом подружжя (дружиною або чоловіком), членом сім'ї 1-го ступеня споріднення, який не є членом подружжя. За ставкою 5 % оподатковується отримання спадщини спадкоємцями, що не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення — ст.ст. 7, 13 Закону.

Згідно із Законом (пп. 1.20.4 п. 1.20 ст. 1) членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Відповідно до пп.13.2.1 п. 13.2 ст. 13 Закону (з останніми змінами) з 1 січня 2007 року при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення об'єкт спадщини оподатковується за нульовою ставкою до будь-якого об'єкта спадщини (якщо спадкоємець прийняв спадщину з 1 січня 2007 року).

Отже, якщо батько заповів вам нерухоме майно та земельний пай і ви прийняли його у 2007 році, то ці об'єкти спадщини будуть оподатковуватись за нульовою ставкою.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 46 /2007