Я уклала договір довічного утримання з непрацездатною сусідкою 1918 року народження, за яким вона передала мені житловий будинок. Чи підлягає договір довічного утримання нотаріальному посвідченню? Які мої зобов'язання стосовно догляду за сусідкою?

Ст. 744 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) визначено, що за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає іншій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню, і якщо за цим договором передається набувачеві у власність нерухоме майно, то він підлягає державній реєстрації.

Відчужувачем у договорі довічного утримання (догляду) може бути фізична особа незалежно від її віку та стану здоров'я, а набувачем може бути повнолітня дієздатна фізична особа.

Відповідно до ст. 334 ЦК набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання (догляду), з моменту державної реєстрації.

У договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача.

Набувач може бути зобов'язаний забезпечити відчужувача житлом у будинку (квартирі), який йому переданий за договором довічного утримання (догляду). У цьому разі в договорі має бути конкретно визначена та частина помешкання, в якій відчужувач має право проживати.

Набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину.

Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 48 /2007