НАЦІОНАЛЬНЕ КОСМІЧНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ
Н А К А З
03.03.2004 N 58
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 травня 2004 р.
за N 668/9267

Про внесення змін до Міжвідомчої програми впровадження космічних технологій у створення та виготовлення високотехнологічної цивільної продукції для потреб внутрішнього ринку і на експорт на 2001-2005 роки

На виконання доручення Прем'єр-міністра України від 11.03.2003 N 10368 щодо перегляду цільових програм з метою їх можливого укрупнення, усунення дублювання завдань та заходів у різних програмах, а також приведення у відповідність до пріоритетів урядової політики та відповідно до абзацу другого п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2001 N 740 (740-2001-п) "Про Міжвідомчу програму впровадження космічних технологій у створення та виготовлення високотехнологічної цивільної продукції для потреб внутрішнього ринку і на експорт на 2001-2005 роки" НАКАЗУЮ:
1. Унести до Міжвідомчої програми впровадження космічних технологій у створення та виготовлення високотехнологічної цивільної продукції для потреб внутрішнього ринку і на експорт на 2001-2005 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2001 N 740 (740-2001-п) , зміни, виклавши її в редакції, що додається.
2. Управлінню промислового розвитку разом з юридичним сектором забезпечити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Генерального директора НКАУ Зеленюка С.С.
Т.в.о. Генерального директора
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра економіки та
з питань європейської інтеграції
Заступник Міністра Мінпаливенерго
Директор Державного
департаменту тракторного і
сільськогосподарського
машинобудування
Заступник Міністра Мінтрансу
Заступник Міністра МОЗ України
Заступник Міністра
фінансів України
Заступник Міністра
Мінагрополітики
Перший заступник Міністра
Мінпромполітики
Заступник Голови
Держжитлокомунгоспу
Перший заступник Голови
Держкомзв'язку
В.Г.Комаров
В.В.Чабаненко
О.Д.Светелік
В.В.Іванишин
С.С.Кроль
В.В.Загородній
А.І.Мярковський
В.П.Яковенко
В.П.Казаков
О.Б.Лотоцький
Л.І.Нетудихата

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Національного
космічного агентства
України
03.03.2004  N 58
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 травня 2004 р.
за N 668/9267

ЗМІНИ

до Міжвідомчої програми впровадження космічних технологій у створення та виготовлення високотехнологічної цивільної продукції для потреб внутрішнього ринку і на експорт на 2001-2005 роки ( 740-2001-п )

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ

Ця Програма регламентує науково-дослідну, дослідно-конструкторську, виробничу та фінансово-економічну діяльність організацій і підприємств космічної галузі із створення та серійного виготовлення цивільної продукції на базі космічних технологій, а також впровадження цих технологій на підприємствах інших галузей економіки.
Програма буде впроваджуватись в умовах структурної перебудови космічної галузі - одного з найважливіших соціально-економічних процесів реформування економіки України.
Програма розроблена на виконання Указу Президента України від 6 лютого 2001 року N 73 (73/2001) "Про заходи щодо використання космічних технологій для інноваційного розвитку економіки держави" та розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 березня 2001 року N 109 (109-2001-р) "Про схвалення пріоритетних завдань Кабінету Міністрів України на 2001 рік".
Виходячи із теперішнього стану, економічна стратегія України має бути спрямована на розв'язання соціальних проблем, більш повне завантаження робочих місць, реалізацію пріоритетних інвестиційних проектів та програм з метою реструктуризації підприємств на основі використання передової техніки та технологій, забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Пріоритетною має стати політика розширення внутрішнього ринку високотехнологічної продукції.
Саме сформована космічна галузь України може стати одним з локомотивів економічного піднесення, одним з лідерів, що має відіграти відчутну стимулюючу роль у технологічному оновленні національної економіки, надати імпульси інноваційного розвитку іншим галузям промисловості.
Головним напрямом державної промислової політики має стати захист вітчизняного товаровиробника та експортера, здійснення заходів щодо стимулювання експортної орієнтації високотехнологічних виробництв. Головні зусилля мають бути спрямовані на підтримку і максимальне сприяння тим виробникам, які є потенційно експортоспроможними. Протекціонізм держави має бути спрямований на надання максимальних пільг вітчизняному підприємництву.
Відродження вітчизняного виробництва багатьох видів цивільної продукції машинобудування на базі використання космічних технологій може стати одним із головних джерел збільшення дохідної частини державного бюджету.
Зазначені аргументи дають підстави для державного стимулювання та регулювання процесів розвитку економіки на базі впровадження космічних технологій для створення та виготовлення високотехнологічної цивільної продукції для потреб внутрішнього та зовнішнього ринку.
Необхідність розроблення Програми зумовлено не лише сучасним станом економіки та космічної галузі України, попитом на запропоновану продукцію, але і можливістю та бажанням заінтересованих міністерств, інших центральних органів влади, підприємств об'єднати зусилля для реалізації потенціалу космічної галузі на організацію випуску цивільної продукції на основі космічних технологій.
Програму розроблено Національним космічним агентством (НКАУ) разом з Національною академією наук, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади на партнерських засадах та довгостроковій основі шляхом узгодження комплексу заходів (організаційних, науково-виробничих, інформаційних тощо) щодо випуску конкурентоспроможної цивільної продукції на базі космічних технологій для задоволення потреб внутрішнього ринку та на експорт.
Головними виконавцями проектів Програми є підприємства, організації та установи Національного космічного агентства.
Розширення напрямів впровадження космічних технологій потребує застосування спеціального інвестиційного забезпечення їх виконання. Цей процес супроводжуватиметься реалізацією ряду високоефективних інноваційних проектів, залученням інвестицій, у тому числі на комерційній основі.
Вироблена продукція реалізовуватиметься на ринкових засадах.
Дослідження ринку кожного окремого проекту Програми проводиться головним виробником та відтворюється в бізнес-планах.
Програму погоджено з Мінекономіки та Мінфіном.

ОСНОВНА МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

Основною метою Програми є створення та організація серійного виробництва високотехнологічної цивільної продукції на базі впровадження космічних технологій на підприємствах космічної та інших галузей для задоволення потреб внутрішнього ринку з поступовим виходом на зовнішній ринок.
Завданнями Програми є:
поєднання результатів фундаментальних досліджень провідних наукових установ Національної академії наук та прикладних розробок науково-дослідних і конструкторських організацій космічної галузі;
збереження критичних наукоємних ракетно-космічних технологій, що використовувались в оборонних напрямах;
завантаження вільних конверсійних виробничих потужностей підприємств космічної галузі;
адаптація космічних технологій для виробництва високотехнологічної цивільної продукції;
збереження висококваліфікованого кадрового потенціалу підприємств космічної галузі;
збереження і подальший розвиток науково-технічного потенціалу космічної галузі;
організація випуску імпортозамінної продукції;
організація випуску продукції з використанням ресурсозберігаючих та енергоощадних технологій;
збільшення випуску і реалізації конкурентоспроможної продукції на експорт;
сприяння розширенню виробництва в інших галузях економіки з використанням космічних технологій;
збільшення надходження коштів до державного бюджету;
сприяння створенню нових робочих місць;
спрямування, залучення та переміщення вільного капіталу, у тому числі іноземного, до найбільш перспективних сфер виробництва;
створення системи інформаційно-консультаційних служб для обслуговування вітчизняних товаровиробників, які застосовують космічні технології;
забезпечення функціонування механізмів кредитування, а також надання державних гарантійних зобов'язань з інвестицій у проекти створення, виробництва і реалізації високотехнологічної продукції на базі космічних технологій;
залучення вітчизняних ділових кіл для проведення спільних заходів щодо стимулювання виробництва вітчизняної високотехнологічної продукції.

НАУКОВО-ТЕХНІЧНІ ДОСЯГНЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК ТА ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ ЯК БАЗА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

Поєднання результатів фундаментальних наукових досліджень провідних організацій Національної академії наук та прикладних науково-технічних розробок науково-дослідних і конструкторських організацій космічної галузі України з використанням космічних технологій та її технологічного потенціалу дасть змогу забезпечити високий науково-технічний рівень та конкурентоспроможність проектів Програми.
За участю провідних інститутів Національної академії наук виконуються 7 проектів Програми.
До виконання проектів Програми за напрямами "Обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу" та "Медична апаратура та обладнання" передбачається залучити провідні організації Національної академії наук України (НАНУ): Інститут електрозварювання ім. Є.О.Патона, Інститут електродинаміки, Науково-технічний центр вугільних енерготехнологій НАНУ та Мінпаливенерго.
Одним з найважливіших прикладів ефективного впровадження фундаментальних наукових досягнень є застосування технології спалювання вугілля в циркулюючому киплячому шарі під тиском. Науково-технічний центр вугільних енерготехнологій спільно з Державним конструкторським бюро "Південне" ім. М.К.Янгеля НКАУ розв'язують на основі фундаментальних досліджень теплових процесів та космічних технологій проблему підвищення коефіцієнта корисної дії теплових електростанцій до 60-70 відсотків, що вкрай важливо для сучасного становища у паливно-енергетичному комплексі.
Досить широке втілення мають знайти розробки Інституту електродинаміки у створенні підприємствами НКАУ обладнання для автоматизованого обліку енергоносіїв, багатотарифних інтелектуальних лічильників комерційного обліку електроенергії та вимірювання потужності в енергосистемах і таке інше.
Широка гама сучасної медичної апаратури базується на застосуванні ультразвукової техніки як для діагностики, так і для лікування захворювань.
Саме поєднання фундаментальних наукових досягнень у сфері ультразвукових технологій, які має Інститут електрозварювання ім. Є.О.Патона, та космічних мікроелектронних технологій ВАТ "Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань" дає змогу створити та забезпечити виготовлення такої медичної апаратури, як ультразвуковий прилад діагностики остеопорозу, ультразвукове фізіотерапевтичне обладнання, малогабаритний багатофункціональний ультразвуковий прилад та інше. Зазначена ультразвукова медична апаратура за своїми технічними показниками не поступається перед кращими закордонними аналогами, її виробництво істотно скоротить закупівлю імпорту, дасть змогу забезпечити лікувальні заклади України сучасним обладнанням.
До виконання проектів Програми за напрямами "Машини, обладнання і технології для сільського господарства" та "Обладнання і технології для машинобудування та інших галузей промисловості" передбачається залучити провідні організації Національної академії наук та Української академії аграрних наук: Інститут проблем машинобудування ім. А.М.Підгорного, Інститут кібернетики ім. В.М.Глушкова, Інститут хімії високомолекулярних сполук, Інститут ґрунтознавства й агрохімії, Інститут захисту рослин, Інститут гірничої металургії.
У процесі реалізації проектів із виготовлення сільськогосподарської техніки передбачено використання сучасних методів автоматизованого проектування та прискорених випробувань цієї техніки на надійність (розроблення Інституту кібернетики ім. В.М.Глушкова).
Використання новітніх технологій із створення нових ливарних алюмінієвих сплавів з підвищеними характеристиками міцності, напрацьованих Інститутом проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича та Інститутом металофізики ім. Г.В.Курдюмова, дасть змогу підвищити якісні характеристики деталей сільськогосподарських машин, виготовлених з цих сплавів.
Застосування методики контролю стану родючості ґрунтів та фізіології рослин, розробленої Інститутом ґрунтознавства і агрохімії, дасть змогу забезпечити на високому рівні розроблення обладнання для адресного проведення агротехнологічних процесів.
Впровадження технологій виготовлення полімерних матеріалів та клейових композицій, які розроблені Інститутом хімії великомолекулярних сполук, спільно з наробками підприємств НКАУ дасть змогу забезпечити виготовлення композиційних матеріалів.
Наведені приклади використання фундаментальних розробок вітчизняної науки забезпечать високий науково-технічний рівень та конкурентоспроможність проектів, включених до Програми.
Машинобудівний комплекс космічної галузі має в своєму розпорядженні розвинену науково-дослідну та виробничу базу, що сформувалася на основі тісної інтеграції науки та виробництва протягом 70-80 років XX століття. На цій базі було започатковано серійне виробництво ракетно-космічної техніки, яка відповідає світовому рівню науково-технічних вимог. У першу чергу, це ракети-носії "Зеніт", "Дніпро", "Циклон", ряд космічних апаратів різноманітного призначення.
Реалізація Програми базується на використанні наявного науково-технічного та технологічного потенціалів підприємств космічної галузі, значного досвіду ведення розробок та постановки на виробництво складної ракетно-космічної техніки, унікальних спеціальних інформаційних фондів.
На цей час машинобудування космічної галузі має в своєму розпорядженні наробки з таких прогресивних технологічних напрямів:
заготівельне виробництво: виготовлення точного литва (під тиском, за моделями, що виплавляються, та інше); виготовлення відливок спрямованим затвердінням; виготовлення відливок з використанням нових протипригарних покриттів та нетоксичних зв'язуючих матеріалів; лазерний та плазмовий крій листових матеріалів;
механічна обробка металів: обробка на верстатах з програмним керуванням;
зварювальне виробництво: електронно-променеве зварювання, зварювання в середовищі вуглекислого газу; зварювання вибухом; мікроплазмове та ультразвукове зварювання;
гальванічні та лакофарбові покриття: безстічні екологічно безпечні технології хромування, цинкування, нікелювання з поверненням хімікатів у робочі ванни; енергозберігаючий автономний нагрів гальванічних ванн; нанесення порошкових полімерних покриттів;
технології виробів з полімерних композитних матеріалів: виготовлення багатофункціональних стільникових заповнювачів та конструкцій з них; виробництво теплозахисних та теплоізоляційних матеріалів, герметиків для машинобудування; виготовлення вузлів силових конструкцій методом спіральної намотки та викладки; виготовлення труб із скло-, органопластиків та трубопровідної арматури з них;
методи та засоби неруйнівного контролю: ультразвукова товщинометрія металів та дефектоскопія зварних з'єднань та неметалів; струмовихрова товщинометрія гальванічних покриттів; автоматизований та механізований неруйнівний контроль;
складальне виробництво: забезпечення, підтримка та контроль промислової чистоти поверхонь порожнин та виробів у цілому; забезпечення та контроль геометричних параметрів вузлів і виробів; формування та розмірний контроль рознімних та нерознімних конструкцій;
контрольно-випробувальні роботи: контроль міцності та герметичності; спеціальні гідравлічні, газодинамічні, термовакуумні випробування; випробування імітацією експлуатаційних умов, у тому числі умов космічного простору; спеціальні технології на основі високого вакууму, кріогенних та високих температур.
Володіючи комплексом прогресивних машинобудівних технологій, галузь у змозі розробляти та виробляти:
складну сільськогосподарську техніку;
комунальний транспорт (тролейбуси, автобуси);
установки для спалення та газифікації низькоякісного вугілля тощо.
Нагромаджений досвід та технологічний доробок з виробництва виробів із прогресивних полімерних композитних матеріалів, у тому числі методом намотування, отриманий під час створення ракетних двигунів на твердому паливі, дає змогу розробляти та обновляти виробництво засобів технологічного оснащення для нафтогазової, гірничої та металургійної промисловості, а також забезпечити потребу авіаційної промисловості та цивільного виробництва конструкціями з стільниковими заповнювачами.
Розроблені технології в галузі багатофункціональних покриттів, які раніше освоєні під час виробництва ракети-носія "Буран", бойових ракет та супутникових апаратів, використовуються для нанесення антикорозійних та зносостійких покриттів на машини, агрегати та їх вузли і деталі.
Створення виробів ракетно-космічної техніки супроводжувалось розробленням в великому обсязі засобів контролю та технічної діагностики. У рамках Програми пропонуються методики та засоби контролю герметичності, геометричних параметрів, об'єму, чистоти внутрішніх поверхонь і таке інше.
Окремим блоком йдуть прилади неруйнівного контролю, у тому числі універсальні дефектоскопи, товщиноміри, перетворювачі.
Приладобудівний комплекс космічної галузі України має в своєму розпорядженні більш половини науково-дослідної і виробничої бази мікроелектронного приладобудування ракетно-космічної галузі колишнього СРСР. При цьому слід відзначити, що ракетно-космічне приладобудування України практично зберегло майже всі можливості свого технологічного та виробничого потенціалу у порівнянні із станом за часів колишнього СРСР. Це стосується, в першу чергу, таких приладобудівних організацій і підприємств, як відкриті акціонерні товариства "Хартрон", Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань, державні підприємства ДНВО "Комунар", ВО "Київприлад" тощо.
Високотехнологічний рівень розробок та виробничі можливості приладобудівних підприємств космічної галузі України успішно використовуються під час виготовлення продукції мікроелектронного приладобудування в апаратурі управління, контролю та телеметрії космічних апаратів "Січ", "Океан", "Мікро супутник", у системі управління ракетоносія "Зеніт", в апаратурі міжнародного космічного проекту "Морський старт" та інше.
Якість продукції підприємств мікроелектронного приладобудування космічної галузі базується на високому рівні розробок із застосуванням сучасної елементної бази (надвеликі інтегральні схеми з високою швидкодією, програмовані ПЗЗ-матриці, надвисокочастотні генератори з високим ККД, спеціальні матеріали та інше), а також космічних технологій, що забезпечують високу технологічність, потрібну якість та надійність апаратури.
До переліку космічних технологій, які планується впровадити під час створення цивільної продукції, слід віднести:
виготовлення мікроелектроніки надвисоких частот з мікронними розмірами елементів;
виготовлення п'єзо- та акустоелектроніки для датчиків різного призначення;
виготовлення тонко- та товстоплівкових мікрозборок із застосуванням вакуумних технологій напилення і прецизійної фотолітографії пасивних елементів мікронних розмірів;
термічна обробка пластифікованої кераміки у азотоводневій суміші газів при температурі 1500-1600 град. С;
виготовлення друкованих багатошарових комутаційних плат, застосування методу ультразвукового зварювання багатовивідних мікросхем;
діагностичний функціональний контроль та сертифікація елементної бази;
сучасні методи космічних випробувань та інше.
Для створення і виробництва сучасної конкурентоспроможної продукції підприємства космічної галузі мають необхідні виробничі потужності, в тому числі спеціалізовані приміщення з особливими вимогами щодо температури, вологості та чистоти повітря для виготовлення мікроелектронних схем та пристроїв на їх основі. Зазначені виробничі приміщення оснащено унікальним технологічним обладнанням, до якого слід віднести:
вакуумне обладнання для термічного напилення, катодного та магнетронного розпилювання спеціальних металів і сплавів;
автоматизовані за всім технологічним циклом лінії прецизійної фотолітографічної обробки напилених шарів металів та сплавів для одержання конфігурації елементів розмірами до 50 мкм з точністю 5 мкм;
автоматизовані лінії трафаретного друку та спеціальної термічної обробки для товстоплівкових мікрозборок;
програмно-автоматизоване обладнання для термокомпресорного та ультразвукового зварювання елементів з мікронними розмірами виводів;
термошафи для електротермотренувань елементів у інтервалі температури від -70 град. С до +125 град. С;
спеціальні стенди для контролю елементної бази та багато іншого обладнання.
Слід також підкреслити той факт, що розробка та виготовлення продукції за космічними технологіями на зазначеному обладнанні у спеціалізованих приміщеннях здійснюється за нормативною документацією, дія якої поширюється на ракетно-космічну техніку.
Усе це в цілому забезпечує високу якість та надійність апаратури як космічного, так і народногосподарського (цивільного) призначення, що виробляється приладобудівними підприємствами космічної галузі.
Впровадження мікроелектронних технологій приладобудування як одного з провідних та наукоємних у створенні ракетно-космічної техніки сучасного рівня можливе за такими напрямами цивільних галузей:
виробництво і використання автоматизованих систем керування технологічними процесами на теплових і атомних електростанціях;
виробництво автоматизованих систем управління котлоагрегатами теплових електростанцій;
освоєння виробництв електронних систем керування електроприводами технологічного устаткування з підвищеним рівнем їх автоматизації;
розширення виробництва наукового устаткування і наукового приладобудування, складної медичної апаратури, автоматизованих діагностичних комплексів;
створення та виробництво промислових та побутових лічильників електроенергії, газу, води.

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ

Програма включає проекти за шістьома напрямами, сформованими за відомчо-груповими ознаками продукції і технологій, а саме:
ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ (Мінпаливенерго);
МАШИНИ, ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА (Мінагрополітики);
ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ МАШИНОБУДУВАННЯ ТА ІНШИХ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ (Мінпромполітики);
ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ (Мінтранс, Держжитлокомунгосп);
МЕДИЧНА АПАРАТУРА ТА ОБЛАДНАННЯ (МОЗ);
ЗАСОБИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ (Держкомзв'язку).
Усього до Програми включено 45 проектів.
Проекти за напрямами та етапи їх реалізації погоджено з відповідними міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади.
Формування проектів Програми проведено НКАУ разом з відповідними міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади - учасниками Програми з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25 листопада 1999 року N 2145 (2145-99-п) "Про порядок проведення на конкурсних засадах оцінки та відбору інвестиційних проектів, що передбачають залучення коштів державного бюджету", Закону України "Про інноваційну діяльність" від 4 липня 2002 року N 40-IV (40-15) та Закону України "Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності України" від 16 січня 2003 року N 433-IV (433-15) .
У Програмі відображено такі показники проектів:
найменування проекту; основні технічні характеристики виробів; перелік підприємств-виконавців проекту; терміни виконання проекту; орієнтовна вартість розробки виробів, технологій та підготовки виробництва; рік початку серійного виробництва; можливі джерела фінансування проекту; розподіл коштів за джерелами фінансування; орієнтовна ціна за одиницю продукції; орієнтовна річна потреба у продукції; підприємства-споживачі продукції; спрямованість проектів за критеріями імпортозаміщення, експортоорієнтованості, енерго- та ресурсозбереження.
Зміст проектів основних груп продукції та технологій:
ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ (додаток 1):
установки для використання нетрадиційних видів енергії;
автоматизовані системи управління технологічними процесами енергоблоків атомних електростанцій;
автоматизовані системи управління котлоагрегатами теплових електростанцій;
автоматизовані системи обліку витрат різних видів енергії;
перетворювальна електроапаратура;
показувальна, відслідковувальна та реєструвальна апаратура;
технології, обладнання та засоби технологічного оснащення;
датчикова апаратура;
автоматизовані системи управління та збору інформації для мікропроцесорних релейних захистів;
МАШИНИ, ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА (додаток 2):
сільськогосподарське машинобудування;
ресурсозберігальні агротехнології точного землеробства;
ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ МАШИНОБУДУВАННЯ ТА ІНШИХ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ (додаток 3):
технології та засоби технологічного оснащення для авіаційної промисловості;
технології та засоби технологічного оснащення для нафтодобувного машинобудування;
технології та засоби технологічного оснащення для металургійної та гірничої промисловості;
обладнання загального призначення;
ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ (додаток 4):
автобус для міських перевезень;
тролейбуси;
МЕДИЧНА АПАРАТУРА ТА ОБЛАДНАННЯ (додаток 5):
діагностичні, лікувальні, хірургічні прилади та апаратура;
стоматологічне обладнання;
ЗАСОБИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ (додаток 6):
оптико-волоконна апаратура.

ЗАВДАННЯ НА ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ

На основі проведених маркетингових досліджень на внутрішньому ринку машинобудівної продукції визначено та погоджено з відповідними міністерствами і державними комітетами орієнтовну щорічну потребу у виробах за кожним напрямом проектів та найменуванням продукції.
Загальна орієнтовна щорічна потреба України в продукції машинобудування на основі космічних технологій за шістьма напрямами Програми становить 635 млн. гривень:
обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу - 102 млн. гривень;
машини, обладнання і технології для сільського господарства - 140 млн. гривень;
обладнання і технології для машинобудування та інших галузей промисловості - 58 млн. гривень;
транспортні засоби - 270 млн. гривень;
медична апаратура та обладнання - 60 млн. гривень;
засоби телекомунікацій - біля 5 млн. гривень.
Завдання на виробництво продукції за проектами Програми встановлюються підприємствами-виробниками щорічно, виходячи з фінансового забезпечення Програми, прогнозної потреби у конкретних виробах та кон'юнктури ринку.

ОБСЯГИ ТА ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ

Реалізація Програми потребує створення відповідного інвестиційного забезпечення.
Можливими джерелами фінансування програмних заходів на етапі розроблення Програми визначено:
власні кошти підприємств;
кредити, у тому числі інвестиційне забезпечення;
кошти державного бюджету.
Необхідні загальні обсяги фінансування для реалізації Програми складають 137,31 млн. гривень, у тому числі:
на розроблення продукції та технологій - 59,4 млн. гривень;
на підготовку виробництва - 77,91 млн. гривень.
У загальному обсязі можливі джерела фінансування становлять:
власні кошти підприємств - 53,9 млн. гривень;
інвестиційне забезпечення - 83,41 млн. гривень, у тому числі кошти державного бюджету 32,0 млн. гривень.
Техніко-економічні показники Програми наведено у таблиці 1.

Техніко-економічні показники Програми

Таблиця 1
Напрями проектів продукції та технологій Кількість проектів продукції та технологій Необхідні обсяги фінансування, млн. гривень Можливі джерела фінансування, млн. гривень
усьо- го у тому числі усього у тому числі власні кошти підпри- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі державний бюджет
на про- дук- цію на тех- ноло- гії на роз- роб- лення про- дукції та техно- логій на підго- товку вироб- ництва
Обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу 16 14 2 76,1 29,1 47,0 43,0 33,1/15,6
Машини, обладнання і технології для сільського господарства 3 2 1 3,46 2,66 0,8 0,5 2,96/1,0
Обладнання і технології для машинобудування та інших галузей промисловості 8 5 3 17,7 8,0 9,7 10,4 7,3/4,15
Транспортні засоби 2 2 - 23,6 11,2 12,4 - 23,6/7,0
Медична апаратура та обладнання 15 15 - 12,65 7,64 5,01 - 12,65/3,44
Засоби телекомунікацій 1 1 - 3,8 0,8 3,0 - 3,8/0,8
Усього 45 39 6 137,31 59,4 77,91 53,9 83,41/32,0

ОЧІКУВАНІ ЕКОНОМІЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ, НАУКОВО-ТЕХНІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ НАСЛІДКИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

Реалізація Програми дасть змогу:
поєднати результати фундаментальних досліджень провідних наукових установ Національної академії наук та прикладних розробок науково-дослідних і конструкторських організацій космічної галузі;
зберегти критичні наукоємні ракетно-космічні технології, що використовувались в оборонних напрямах;
зберегти і розвивати надалі найбільш цінні елементи нагромадженого у космічній галузі науково-технічного потенціалу;
трансформувати високі, наукоємні технології у виробництво високотехнологічної цивільної продукції;
дозавантажити вільні конверсійні виробничі потужності підприємств космічної галузі;
зберегти висококваліфікований кадровий потенціал підприємств космічної галузі;
збагатити палітру космічного виробництва технологіями цивільного призначення;
закріпити ключові позиції на внутрішньому ринку машинобудівної продукції;
організувати випуск імпортозамінної продукції для забезпечення потреб суспільства, тим самим сприяти збереженню валютних ресурсів держави;
збільшити випуск і реалізацію конкурентоспроможної продукції на експорт;
сприяти розширенню виробництва інших галузей промисловості, насамперед розширенню виробничих коопераційних зв'язків;
сприяти створенню пріоритетних умов для вітчизняного товаровиробника, захисту його інтересів та просуванню на ринки збуту його продукції;
збільшити надходження коштів до державного бюджету;
збільшити зайнятість населення, у першу чергу, працівників на підприємствах космічної галузі;
сприяти створенню максимальної кількості нових робочих місць;
спрямувати залучення та переміщення вільного капіталу, у тому числі іноземного, до найбільш перспективних сфер виробництва.
Включені до Програми проекти за спрямованістю на виробництво продукції:
з використанням високих наукоємних космічних технологій - 40 проектів;
імпортозамінної - 33 проекти;
експортоорієнтованої - 16 проектів;
енерго- та ресурсозберігаючої - 11 проектів.
Дані про спрямованість проектів Програми наведено у таблиці 2.

Спрямованість проектів Програми

Таблиця 2
Напрям Кількість проектів, спрямованих на виробництво продукції
з викорис- танням високих наукоємних космічних технологій імпорто- замінної експорто- орієнто- ваної енерго- та ресурсо- зберіга- ючої
Обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу 13 9 3 4
Машини, обладнання і технології для сільського господарства 2 3 1 2
Обладнання і технології для машинобудування та інших галузей промисловості 8 3 5 3
Транспортні засоби 2 2 2 2
Медична апаратура та обладнання 14 15 4 -
Засоби телекомунікацій 1 1 1 -
Усього 40 33 16 11
У результаті реалізації Програми:
за рахунок приросту загальних обсягів виробництва цивільної продукції із застосуванням космічних технологій на підприємствах космічної галузі та інших галузей на кінець 2005 року буде додатково задіяно понад 7,5 тисяч працівників;
організація виробництва імпортозамінної продукції дасть змогу щороку економити валютні кошти держави в обсязі понад 97 млн. доларів США.

ФОРМИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ПРОГРАМИ

Передбачаються такі форми державної підтримки Програми:
гарантії держави у разі залучення іноземних кредитів;
надання цільових пільгових кредитів підприємствам;
часткове бюджетне фінансування;
адресна підтримка вітчизняного товаровиробника під час створення конкурентоспроможної цивільної продукції на базі космічних технологій.

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРОГРАМИ

Реалізація Програми здійснюватиметься шляхом виконання конкретних заходів.
Для управління реалізацією Програми створюються двосторонні міжгалузеві робочі групи.
НКАУ щорічно звітує про хід виконання Програми перед Кабінетом Міністрів України.

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

Програма передбачає заходи щодо інформаційного та інформаційно-рекламного забезпечення процесу її реалізації з метою формування споживчих переваг та громадської думки щодо привабливості продукції на базі космічних технологій, позитивного іміджу продукції та підприємств космічної галузі:
забезпечення доступності інформації (за винятком такої, що становить комерційну таємницю);
публікація та висвітлення інформації у засобах масової інформації ходу реалізації Програми, досягнутих успіхів та проблем, а також з обміну досвідом;
регулярне проведення інформаційно-рекламних заходів з висвітлення роботи підприємств космічної галузі у напрямі впровадження космічних технологій у цивільне виробництво, у тому числі виробництво споживчих товарів довготермінового користування;
проведення виставок, ярмарків, презентацій, прес-конференцій, семінарів та інших рекламних заходів;
випуск рекламних відеороликів, сайтів у мережі INTERNET, друкованих видань-каталогів, брошур, буклетів і таке інше.
Під час проведення інформаційно-рекламних кампаній обов'язково повідомляється про факт використання космічних технологій у процесі виготовлення товарів і продукції, що рекламуються.
Начальник управління
промислового розвитку
О.В.Колобков

Додаток 1
до Програми

ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ

ДЛЯ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ

До Програми за напрямом "Обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу" включено проекти з проблемних питань, що охоплюють такі напрями, як атомні та теплові електростанції, установки для використання нетрадиційних видів енергії, прилади для обліку енергоносіїв, інтелектуальні багатотарифні лічильники, датчики тиску тощо.
Проектами передбачається створення та впровадження підсистем діагностики обладнання атомних електростанцій (АЕС), у тому числі систем автоматизованого управління технологічними процесами пускових та діючих енергоблоків АЕС (АСУ ТП), виготовлення пілотної установки та відпрацювання технології газифікації та спалювання низькоякісного вугілля, високоточних датчиків тиску, комплексу технологій та обладнання для зварювання неповоротних стиків трубопроводів і рентгенівської техніки для контролю зварювальних з'єднань, дистанційного обліку витрат електричної енергії, тепла, газу, води та інше.
Одним з найважливіших елементів, що забезпечує стійку і безпечну роботу атомних електростанцій, є програмно-технічні комплекси системи групового й індивідуального керування органами регулювання реактора (ПТК СГІУ), автоматизованого регулювання й обмеження потужності, а також індивідуального антисейсмічного захисту атомних електростанцій (ПТК АРС). Ресурс цих систем практично на всіх українських АЕС вже вичерпаний і подальша їх експлуатація не тільки буде порушенням вимог МАГАТЕ, а й становитиме велику небезпеку в національному і, можливо, світовому масштабі.
Розроблення та виготовлення дослідних зразків цієї апаратури здійснюється в умовах жорсткої конкуренції з такими провідними фірмами світу, як Westinhouse, ABB, Siemens, зацікавленими в освоєнні ринку України і проведенні реконструкції автоматичних систем управління АЕС шляхом поставки власної апаратури та математичного забезпечення, що може призвести до повної залежності вітчизняної атомної енергетики від іноземних виробників АСУ ТП.
Використання космічних технологій під час створення АСУ ТП, зокрема таких, як: сучасні мікропроцесорні технології; методики відпрацювання програмно-математичного забезпечення; структура побудови програмно-алгоритмічного забезпечення в частині самоконтролю та діагностики, дозволить підвищити їх якість та надійність.
Вартість реконструкції зарубіжними фірмами систем управління всіх енергоблоків атомних електростанцій України з урахуванням подальшого забезпечення працездатності обладнання буде становити не менш як 1,8 млрд. доларів США, а вартість розроблення та виготовлення АСУ ТП за цією Програмою буде вдвічі менша.
Одним із важливих напрямів для потреб паливно-енергетичного комплексу є модернізація автоматизованої системи управління котлоагрегатів ТЕЦ.
У межах Програми передбачено виконання робіт, що забезпечать більш ефективну внутрішньоциклову газифікацію парогазових установок при значному підвищенні ККД.
Новим напрямом у розвитку вітчизняного паливно-енергетичного комплексу України є розроблення установки для газифікації і спалення вугілля під тиском в циркулюючому киплячому шарі і створення на її базі парогазових установок із значним підвищенням ККД термічної переробки вугілля. Це дозволить використати для потреб енергетики вітчизняні енергоносії, зменшити споживання імпортованих газу, мазуту та зменшити приблизно в два рази витрати вугілля, що забезпечить економію щорічно близько 2 млрд. гривень і значно покращить екологічну ситуацію за рахунок зменшення шкідливих викидів теплових електростанцій (ТЕС).
Частина проектів спрямована на створення та впровадження пристроїв та приладів обліку енергії, тепла, газу та води, перетворюючої та діагностичної апаратури тощо.
Розроблення та виготовлення продукції за космічними технологіями здійснюється в спеціалізованих приміщеннях за діючою в космічній галузі нормативною документацією, що забезпечує високу якість та надійність апаратури, яка виробляється підприємствами.
Виконавцями проектів є провідні підприємства космічної галузі: ДКБ "Південне" ім. М.К.Янгеля, ВАТ "Хартрон", ВАТ "АТ НДІРВ", ВО "Київприлад", ДП ХЗЕА, ДП НДТІП, ВАТ "УкрНДІТМ", що мають достатній досвід створення ракетно-космічної техніки, а також дослідницький та виробничий потенціал для успішного виконання проектів, що входять до Програми за напрямом "Обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу". Створення високотехнологічної, високонадійної техніки неможливе без впровадження сучасних технологій виготовлення вузлів та агрегатів, використання сучасних матеріалів, проведення комплексу всебічних випробувань. Саме на підприємствах космічної галузі сконцентровано досвід розроблення техніки такого класу, існують міцні зв'язки з технологічними та матеріалознавчими інститутами, є сучасні стенди та комп'ютерне обладнання для автономних, комплексних та натурних випробувань вузлів та агрегатів, випробувань на міцність, віброміцність, камери кліматичних випробувань тощо.
Наявність на підприємствах галузі космічних технологій, технологічного оснащення, висококваліфікованих кадрів дає змогу в короткий термін із значно меншою вартістю, особливо для підготовки виробництва, здійснити створення та виготовлення високотехнологічної продукції для потреб ринку на рівні світових зразків, а також зменшити закупівлю для паливно-енергетичного комплексу апаратури закордонного виробництва.
Використання технологічної і виробничої бази приладобудування і машинобудування, перспективних конструкторсько-технологічних рішень створення апаратури, впровадження космічних технологій, що побудовані на нових фізичних принципах і спеціальних матеріалах, дозволяє розраховувати на високу якість апаратури, яка буде створена для паливно-енергетичного комплексу України.
При цьому буде досягнута економія валютних коштів за рахунок відмови від закупівлі іноземних автоматизованих систем управління АЕС, лічильників електричної енергії, газу, прецизійних датчиків різноманітного призначення тощо.
Вирішення питань економії електроенергії та забезпечення екологічної безпеки буде досягнуто за рахунок підвищення ККД діючих ТЕС.
Завдяки низькій вартості виробів у порівнянні з аналогами іноземного виробництва значно зростає їх конкурентоспроможність та можливість реалізації.
Узагальнені техніко-економічні показники проектів наведені в таблиці 1.
Дані про спрямованість проектів наведені в таблиці 2.
Техніко-економічні характеристики проектів наведені в таблиці 3.
Середній термін реалізації проектів становить 2-3 роки.
Приріст загальних обсягів виробництва цивільної продукції із застосуванням космічних технологій за напрямом "Обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу" дасть змогу задіяти на підприємствах космічної галузі додатково понад 3000 працівників.

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ проектів за напрямом "Обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу"

Таблиця 1
Напрями проектів продукції та технологій Кількість проектів продукції та технологій Необхідні обсяги фінансування, млн. гривень Можливі джерела фінансування, млн. гривень Орієнтовна потреба в цивільній продукції, млн. гривень/рік
усьо- го у тому числі усьо- го у тому числі власні кошти під- при- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі державний бюджет
на про- дук- цію на тех- ноло- гії на роз- роб- лення про- дук- ції та тех- ноло- гій на підго- товку вироб- ництва
1. Установки для використання нетрадиційних видів енергії 1 - 1 10,2 10,2 - - 10,2/2,2 30,0
2. Автоматизовані системи управління технологічними процесами енергоблоків атомних електростанцій 4 4 - 50,4 15,1 35,3 35,3 15,1/10,7 34,3
3. Автоматизовані системи управління котлоагрегатами теплових електростанцій 1 1 - 0,4 0,3 0,1 0,1 0,3/0,1 1,8
4. Автоматизовані системи управління машинами очисного комплексу 1 1 - 0,8 0,7 0,1 0,6 0,2/0,2 1,8
5. Автоматизовані системи обліку витрат різних видів енергії 1 1 - 7,2 1,3 5,9 5,7 1,5/1,3 15,0
6. Перетворювальна апаратура 1 1 - 0,05 0,02 0,03 - 0,05/0 1,2
7. Показувальна, відслідковувальна та реєструвальна апаратура 1 1 - 2,2 1,3 0,9 0,4 1,8/0,7 4,0
8. Технології, обладнання та засоби технологічного оснащення 1 - 1 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1/0 1,4
9. Датчикова апаратура 3 3 - 3,4 0,1 3,3 - 3,4/0,1 2,7
10. Автоматизовані системи управління та збору інформації для мікропроцесорних релейних захистів 1 1 - 1,0 0,2 0,8 0,8 0,2/0,17 9,4
11. Діагностична електронна апаратура 1 1 - 0,3 0,1 0,2 - 0,3/0,085 0,3
Усього 16 14 2 76,1 29,1 47,0 43,0 33,1/15,6 101,8

СПРЯМОВАНІСТЬ ПРОЕКТІВ

Таблиця 2
Найменування проектів Спрямованість проектів на виробництво продукції
з вико- риста- нням високих науко- ємних косміч- них техно- логій імпор- тоза- мін- ної експорто- орієнто- ваної енерго- та ресурсо- зберіга- ючої
ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПАЛИВНО - ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ
1. Створення пілотної установки для газифікації і спалення вугілля в циркулюючому киплячому шарі під тиском + + +
2. Створення програмно-технічного комплексу системи групового й індивідуального керування органами регулювання реактора (ПТК СГІУ)* + +
3. Створення програмно-технічного комплексу автоматичного регулювання й обмеження потужності, а також індустріального антисейсмічного захисту (ПТК АРП, РОП, СІАЗ, тобто ПТК АРС)* + +
4. Створення програмно-технічного комплексу системи аварійного та попереджувального захисту (ПТК АЗ-ПЗ)* + +
5. Створення програмно-технічного комплексу універсального регулятора-обмежувача потужності (ПТК УРОП)* + +
6. Модернізація автоматизованої системи управління котлоагрегатів ТЕЦ + +
7.Розробка телемеханічної системи управління машинами очисного комплексу + + +
8. Інтелектуальний багатотарифний лічильник з вимірюванням показників якості електроенергії і виконанням функцій телемеханіки, автоматизована система управління та збору інформації на їх основі (АСУІ) +
9. Перетворювач вихорострумовий великих переміщень для безконтактного контролю за величиною осьового зсуву турбогенератора* +
10. Створення системи дистанційного обліку витрат електричної енергії, тепла, газу, води + +
11. Комплекс технології та обладнання навісних головок для зварювання неповоротних стиків трубопроводів + + +
12. Високоточні датчики тиску +
13. Датчики тиску "Квант" * +
14. Індуктивний датчик частоти обертів +
15. Автоматизована система управління та збору інформації для мікропроцесорних релейних захистів +
16. Контроль та діагностика трубопроводів, посудин високого тиску за товщиною та зварним з'єднанням, а також товщиною та якістю термоізолювальних покриттів трубопроводів + +
_______________
* З урахуванням вимог ДСТУ та нормативних документів для АЕС України.

ПРОЕКТИ за напрямом "Обладнання і технології для паливно-енергетичного комплексу"

Таблиця 3
Найменування проекту Основні технічні характеристики Виконавець Термін вико- нання: початок/ завер- шення, роки Орієнтовна вартість, тис.гривень Поча- ток се- рій- ного ви- роб- ниц- тва Можливі джерела фінансування, тис. гривень Орієн- товна ціна за одиницю продук- ції, тис. гри- вень Орієнто- вна потреба, одиниць/ рік Споживач
роз- роб- лення під- гото- вки ви- роб- ниц- тва вла- сні кошти під- при- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі державний бюджет
УСТАНОВКИ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ НЕТРАДИЦІЙНИХ ВИДІВ ЕНЕРГІЇ
1. Створення пілотної установки для газифікації і спалення вугілля в циркулюючому киплячому шарі під тиском теплова потужність установки - 10 МВт, робочий тиск - 2,5 МПа, газифікувальний агент - повітря НТЦ ВЕ НАНУ та Мінпаливенерго разом з ДКБ "Південне" ім. М.К.Янгеля 2003-2005 10200 - 2006 - 10200/2200 6000 5 ТЕС
АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ ЕНЕРГОБЛОКІВ АТОМНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ
2. Створення програмно-технічного комплексу системи групового й індивідуального керування органами регулювання реактора (ПТК СГІУ) заміна систем, які вичерпали свій ресурс. Відповідає сучасному рівню розвитку, вимогам безпеки і включає: шафи периферійної процесової станції - 12, шафи управління приводами - 21, панелі індикації - 2, пульт управління - 1, робочі станції - 2 проектну документацію, програмно-алгоритмічне забезпечення НВП "Хартрон-Аркос" 2004-2005 5806 13496 2006 13496 5806/4140 14036 1 комплект ЗАЕС-1 - 1-комплект у 2004 р.; ЗАЕС-2 - 1-комплект у 2005 р.; ЗАЕС-5 - 1-комплект у 2009 р.; ЗАЕС-6 - 1-комплект у 2025; ПУАЕС-3 - 1-комплект у 2005 р.; РАЕС-3 - 1-комплект у 2004 р. (з урахуванням поставок АТ "Шкода-ЯН", Чехія)
3. Створення програмно-технічного комплексу автоматичного регулювання й обмеження потужності, а також індустріального антисейсмічного захисту (ПТК АРС) заміна систем, які вичерпали свій ресурс. Відповідає сучасному рівню розвитку, вимогам безпеки і включає: шафи периферійної процесової станції - 6, робочі станції - 1, мала процесова станція - 1, сейсмічні датчики - 1, проектну документацію, програмно-алгоритмічне забезпечення НВП "Хартрон-Аркос" 2004 3394 7920 2005 7920 3394/2400 6796 1 комплект РАЕС-3 - 1 комплект (з 2005 р.); ПУАЕС-1, 2, 3 - 3 комплекти (з 2005 р.); ЗАЕС-2, 3, 4, 5, 6 - 5 комплектів (за окремим графіком), з урахуванням поставок ЗАТ "Радій", м. Кіровоград
4. Створення програмно-технічного комплексу системи аварійного та попереджувального захисту (ПТК АЗ-ПЗ) заміна систем, які вичерпали свій ресурс. Відповідає сучасному рівню розвитку, вимогам безпеки і включає: шафи периферійної процесової станції - 8, шафи силової комутації - 6, шафи з'єднання - 4, технологічні адаптери управління - 2, робочі станції - 2, проектну документацію, програмно-алгоритмічне забезпечення -"- 2004-2005 3366 7854 2006 7854 3366/2390 8424 1 комплект РАЕС-3 - 1 комплект (за окремим графіком); ПУАЕС-1, 2, 3 - 3 комплекти (з 2004 р.); ЗАЕС-1, 2, 3, 4, 5, 6 - 6 комплектів (з 2004 р.); ХАЕС-1 - 1 комплект (за програмою Tacis), з урахуванням поставок ЗАТ "Радій", м. Кіровоград
5. Створення програмно-технічного комплексу універсального регулятора-обмежувача потужності (ПТК УРОП) заміна систем, які вичерпали свій ресурс. Відповідає сучасному рівню розвитку, вимогам безпеки і включає: шафи периферійної процесової станції - 6, шафи з'єднання - 2, малу процесову станцію - 2, технологічні адаптери управління - 2, робочі станції - 2, проектну документацію, програмно-алгоритмічне забезпечення "Хартрон-Аркос", ВАТ "Харківський інститут "Енергопроект" 2004 2500 6076 2005 6076 2500/1770 5054 1 комплект ЗАЕС-1 - 1 комплект (за окремим графіком)
АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ КОТЛОАГРЕГАТАМИ ТЕПЛОВИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ
6. Модернізація автоматизованої системи управління котлоагрегатів ТЕЦ АСУ містить у собі системи вимірювання та реєстрації параметрів, що контролюються, 6 систем автоматичного регулювання та систему автоматичних захистів. Кількість: параметрів котлоагрегата, що конролюються, та його обладнання - 144; контурів регулювання - 6; контурів двопозиційного керування - 32. Цикл керування - 0,25 с. АСУ призначена для безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів середньої потужності згідно з ДНАОП 0.00-08-94 "Хартрон-Юком", ВАТ "Хартрон" 2004-2005 270 90 2006 60 300/100 350 5 ТЕЦ Мінпаливенерго, нафтопереробних, газопереробних хімічних, металургійних та житлово-комунальних підприємств
АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ МАШИНАМИ ОЧИСНОГО КОМПЛЕКСУ
7. Розробка телемеханічної системи управління машинами очисного комплексу розробка містить у собі принципово нові системи управління машинами очисного комплексу для гірничовидобувних підприємств "Хартрон-Юком", МакНДІ, ВАТ "ЕЛМІЗ", інститут "Дондіпровуглемаш" 2004-2005 740 90 2006 560 270/200 300-500 4-6 підприємства гірничовидобувного комплексу Мінпаливенерго
АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ ОБЛІКУ ВИТРАТ РІЗНИХ ВИДІВ ЕНЕРГІЇ
8. Інтелектуальний багатотарифний лічильник з вимірюванням показників якості електроенергії і виконанням функцій телемеханіки, автоматизована система управління та збору інформації на їх основі (АСУІ) лічильник призначено для вимірювання в режимі багатотарифності з записом профілю навантаження активної та реактивної енергії та потужності прямого і зворотного напрямів, струму, напруги, частоти, показників якості електроенергії, телесигналізації та телекерування приєднанням; автоматизовані системи управління та збору інформації призначені для автоматичного збору інформації з лічильників, автоматичного керування енергоспоживанням та створення архівів ВО "Київприлад", ІЕД НАНУ 2001-2005 1300 5900 2005 5700 1500/1300 100 150 споживачі, де є потреба комерційного обліку електроенергії
ПЕРЕТВОРЮВАЛЬНА ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА
9. Перетворювач вихорострумовий великих переміщень для безконтактного контролю за величиною осьового зсуву турбогенератора похибка перетворення не більш як 1 відсоток, що забезпечує рівень закордонних аналогів, дає можливість проведення контролю механічного та електротехнічного обладнання ДП НДТІП, ДП ХЗЕА 2004-2005 23 22,1 2005 - 45,1/0 5,8 200 ПУ АЕС, РАЕС, ХАЕС, КТЕЦ, МТЕЦ
ПОКАЗУВАЛЬНА, ВІДСЛІДКОВУВАЛЬНА ТА РЕЄСТРУВАЛЬНА АППАРАТУРА
10. Створення системи дистанційного обліку витрат електричної енергії, тепла, газу, води контроль у реальному масштабі часу. Почасовий облік витрат з врахуванням тарифів. Видача даних для комерційного обліку. Дистанційне відключення користувачів електроенергії - боржників. Захист від несанкціонованого доступу. Кількість об'єктів, які контролюються, - 7680 ДП ХЗЕА 2002-2005 1340 850 2005 390 1800/700 80 50 підприємства енергетичного комплексу України
ТЕХНОЛОГІЇ, ОБЛАДНАННЯ ТА ЗАСОБИ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОСНАЩЕННЯ
11. Комплекс технології та обладнання навісних головок для зварювання неповоротних стиків трубопроводів виготовлення нерозбірних конструкцій з високими показниками міцності та герметичності, зварювання нерухомих конструкцій. Відсутні аналоги як за рівнем технічних рішень, так і за діапазоном діаметрів стиків трубопроводів (від 20 до 600 мм). Потрібно: доробка та впровадження під умови замовника ВАТ "УкрНДІТМ" 2003-2006 55 175 2007 55 175/0 35 40-42 підприємства енергетичного комплексу України, нафтогазові господарства
ДАТЧИКОВА АПАРАТУРА
12. Високоточні датчики тиску класів 0,25; 0,15; 0,1; 0,05. ВАТ "АТ НДІРВ" 2004-2005 90 240 2006 - 330/70 15 100 Нафтогазпром
13. Датчики тиску "Квант" значення вихідних сигналів: 0-5 мА, 5-0 мА, 4-20 мА, 20-4 мА, 0-20 мА, 20-0 мА, 0-5 В, 0-10 В; напруга живлення: 36 В - для датчиків з вихідними сигналами 0-5 мА, 5-0 мА, 0-20 мА, 20-0 мА, 0-5 В, 0-10 В; 25 В - для датчиків з вихідними сигналами 4-20 мА, 20-4 мА споживана потужність (Вт), не більш як: 0,8 - для датчиків з вихідними сигналами 0-5 мА, 0-20 мА, 5-0 мА, 20-0 мА, при напрузі живлення (36+-0,72) В, та для датчиків з вихідними сигналами 4-20 мА, 20-4 мА, при напрузі живлення (24+-0,48) В; 0,14 - для датчиків з вихідними сигналами 0-10 В, 0-5 В, при напрузі живлення (36+-0,72) В. Автоматична корекція дрейфу нуля у діапазоні температур - 40 град. С + 50 град. С. Цифрова обробка сигналу, цифрова індикація з класом 0,1 -"- 2003-2004 - 3000 2005 - 3000//0 2,1 60 ЗАЕС, ПАЕС, РАЕС, ХАЕС
14. Індуктивний датчик частоти обертів засіб контролю і перетворювання механічних характеристик з метою зменшення витрат на ремонт та виключення аварійних ситуацій. Імпульсний вихідний сигнал датчика - логічна "1" за наявністю металу, або "0" - за його відсутністю. Тривалість фронтів імпульсу < 4 мкс. Шпаруватість імпульсу від 1,3 до 4. Напруга живлення датчика від 22 до 29 В. Датчик зберігає працездатність при напрузі до 10 В (тривалістю 1 хв.) при збільшенні напруги до 70 В (тривалістю до 3 мкс). Чутливий елемент датчика зберігає працездатність в межах від -50 град. С до +150 град. С ДП НДТІП 2004 33,2 29,8 2005 - 63/30 1,1 1000 підприємства енергетичного комплексу України
АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ТА ЗБОРУ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ МІКРОПРОЦЕСОРНИХ РЕЛЕЙНИХ ЗАХИСТІВ
15. Автоматизована система управління та збору інформації для мікропроцесорних релейних захистів автоматизовані системи управління та збору інформації для мікропроцесорних релейних захистів, призначені для зберігання, збору інформації від пристроїв МРЗС-05 та оперативного керування МРЗС-05 ВО "Київприлад" 2001-2005 240 760 2005 820 180/170 78 120 Київенерго, Чернігівобленерго, Черкасиобленерго, обладнані МРЗС-05
ДІАГНОСТИЧНА ЕЛЕКТРОННА АПАРАТУРА
16. Контроль та діагностика трубопроводів, посудин високого тиску за товщиною та зварним з'єднанням, а також товщиною та якістю термоізолювальних покриттів трубопроводів дослідні зразки перетворювачів, товщиномірів металу, діелектричних покриттів на металевих основах, дефектоскопів металевих конструкцій та зварних з'єднань. Ультразвуковий імпульсний дефектоскоп для металів та неметалів забезпечує контроль дефектів у діапазоні частот 0,05-10,0 МГц на рівні кращих зарубіжних зразків типу: USN-52 (США, ФРН), Epoch-2300 (США). Ультразвукові перетворювачі для контролю дефектів та вимірювання товщини в діапазоні частот 0,05-10,0 МГц. Ультразвуковий товщиномір для вимірювання товщини ВАТ "УкрНДІТМ", ІЕЗ НАНУ 2004-2005 85 165 2005 - 250/85 6-8 50-60 підприємства-виробники енергії та підприємства, які експлуатують трубопроводи

Додаток 2
до Програми

МАШИНИ, ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Напрям Програми "Машини, обладнання і технології для сільського господарства" складається з двох розділів:
сільськогосподарське машинобудування;
ресурсозберігальні агротехнології точного землеробства.
В Україні не вирішено на достатньому рівні питання щодо забезпечення сільських товаровиробників сучасними машинами, зокрема преспідбирачем, створення якого планується запровадити на ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М.Макарова".
Преспідбирач є найсучаснішою сільськогосподарською машиною, яка задовольнить потребу українського споживача. Якість, надійність, відповідність сучасним вимогам і низька ціна дозволить вийти на ринки близького й далекого зарубіжжя.
На сьогодні аналогічних пакувальних преспідбирачів вітчизняне виробництво не випускає.
Агротехнології точного землеробства, що запропоновані ВАТ "Хартрон", забезпечують адресне проведення агротехнологічних процесів. Агрокомплекс, що пропонується, не має аналогів у світі.
Оригінальним є програмне забезпечення агрокомплексу, а також система аналізаторів хімічних сполук та елементів у ґрунті та рослинах.
Агрокомплекс для керування сільськогосподарською технікою та для діагностики агрохімічного складу ґрунту і фізіологічного розвитку рослин збудований на принципах інформаційно-вимірювальних комплексів, що використовуються в багатофункціональних бортових обчислювачах космічної техніки.
Узагальнені техніко-економічні показники проектів наведені в таблиці 1.
Дані про спрямованість проектів наведені в таблиці 2.
Техніко-економічні характеристики проектів наведені в таблиці 3.
Середній термін реалізації проектів становить 2 роки.
Реалізація проектів дозволить налагодити випуск імпортозамінної продукції, при цьому буде досягнута економія валютних коштів у розмірі понад 7 млн. доларів США щороку за рахунок зменшення закупівлі продукції закордонного виробництва.
Приріст загальних обсягів виробництва цивільної продукції із застосуванням космічних технологій за напрямом "Машини і технології для сільського господарства" дасть змогу задіяти на підприємствах космічної галузі та інших машинобудівних підприємствах додатково понад 200 працівників.

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ

проектів за напрямом "Машини, обладнання і технології для сільського господарства"

Таблиця 1
Напрями проектів продукції та технологій Кількість проектів продукції та технологій Необхідні обсяги фінансування, млн. гривень Можливі джерела фінансування, млн. гривень Орієнтовна потреба в цивільній продукції, млн. гривень/рік
усьо- го у тому числі Усьо- го у тому числі власні кошти підпри- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі держав- ний бюджет
на роз- роб- лення про- дук- ції та тех- ноло- гій на під- гото- вку ви- роб- ниц- тва
на про- дук- цію на тех- ноло- гії
1. Сільськогосподарське машинобудування 1 1 - 0,46 0,16 0,3 - 0,46/0,1 100,0
2. Ресурсозберігальні агротехнології точного землеробства 2 1 1 3,0 2,5 0,5 0,5 2,5//0,9 40
Усього 3 2 1 3,46 2,66 0,8 0,5 2,96/1,0 140,0

СПРЯМОВАНІСТЬ ПРОЕКТІВ

Таблиця 2
Найменування проектів Спрямованість проектів на виробництво продукції
з вико- ристанням високих наукоємних космічних технологій імпорто- замінної експорто- орієнто- ваної енерго- та ресурсо- зберіга- ючої
МАШИНИ, ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА
1. Розроблення та освоєння виготовлення преспідбирача +
2. Створення інтегрованих модульних самохідних машин для агротехнологій точного землеробства + + + +
3. Агротехнології точного землеробства та автоматизовані системи керування, виготовлення дослідних зразків + + +

ПРОЕКТИ за напрямом "Машини, обладнання і технології для сільського господарства"

Таблиця 3
Найменування проекту Основні технічні характеристики Підприємство- виконавець Термін викона- ння: початок / завер- шення, роки Орієнто- вна вартість, тис. гривень Поча- ток се- рій- ного ви- роб- ниц- тва Можливі джерела фінансу- вання, тис. гривень Орі- єнто- вна ціна за оди- ницю про- дук- ції, тис. гри- вень Орі- єнто- вна пот- реба, оди- ниць/ рік Підприємство- споживач
роз- роб- лен- ня під- го- тов- ки ви- роб- ниц- тва влас- ні кошти під- при- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі держав- ний бюджет
СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ МАШИНОБУДУВАННЯ
1. Розроблення та освоєння виготовлення преспідбирача переваги преспідбирача перед іноземними аналогами за такими параметрами: підвищена якість виготовлення; підвищена продуктивність; вартість нижча від іноземних аналогів; доступність та легкість. Агрегатується з вітчизняними тракторами з тяговим зусиллям 14-20 к.с. (ЮМЗ-80/82) ДП "ВО ПМЗ ім. О.М.Макарова" 2004 160 300 2005 - 460/100 50 2000 АПК
РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ АГРОТЕХНОЛОГІЇ ТОЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА
2. Створення інтегрованих модульних самохідних машин для агротехнологій точного землеробства: Модуль 1 Обприскувач і підживлювач рідкими добривами з автоматизованою системою управління для агротехнологій точного землеробства Модуль 2 Розкидувач мінеральних добрив з автоматизованою системою управління для агротехнологій точного землеробства Модуль 3 Збирач проб ґрунту для аналізу з автоматизованою системою управління для агротехнологій точного землеробства Забезпечує диференційне проведення агротехнологічних процесів отримання оптимальної родючості ґрунту, надійного захисту рослин від бур'янів, шкідників та хвороб, підживлення рослин добривами. Економія мінеральних і рідких добрив та хімічних засобів захисту рослин на 1 гектар - 15-20 доларів США ВАТ "Хартрон", ІЗР УААН, ННТІ НАУ, УкрЦВТ 2004-2005 1200 300 2006 300 1200/450 20 1000 АТ товаровиробника
3. Агротехнології точного землеробства та автоматизовані системи керування, виготовлення дослідних зразків Забезпечує диференційне проведення агротехнологічних процесів отримання родючості ґрунту, надійного захисту рослин від бур'янів, шкідників та хвороб, підживлення рослин добривами. Економія мінеральних і рідких добрив та хімічних засобів захисту рослин на 1 гектар - 15-20 доларів США ВАТ "Хартрон", ІЗР УААН, ННТІ НАУ, УкрЦВТ 2004-2005 1300 200 2006 200 1300/450 20 1000 АТ товаровиробника

Додаток 3
до Програми

ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ МАШИНОБУДУВАННЯ ТА ІНШИХ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

До Програми за цим напрямом включені проекти, які виконуються ВАТ "УкрНДІТМ", ВО "Комунар" та ДКБ "Південне".
Проекти складені за розділами технології та засоби технологічного оснащення для: авіаційної промисловості; нафтодобувного машинобудування; металургійної та гірничої промисловості; обладнання загального призначення.
Реалізація цих проектів дасть змогу зберегти, розвинути та найбільш ефективно використати науково-технічний та виробничий досвід підприємств космічної галузі.
Перспективними для використання в авіаційній промисловості є розробка всепогодної дистанційно-керованої авіаційної системи надлегкого класу (СЛ БЛА), а також технології виготовлення стільникових заповнювачів та конструкцій на їх основі, які дають змогу зменшити масу відповідних вузлів та деталей літака на 30-40 відсотків.
Проекти із створення обладнання для нафтодобувного машинобудування відзначаються рядом високоефективних рішень. Так, виготовлення та постачання труб з полімерно-композиційних матеріалів замість нержавіючих та вуглецевих сталей здешевить їх в 1,2-1,5 раза. Крім того, такі труби будуть легшими в 4 рази у порівнянні з металевими і більш корозійностійкими.
Одним із важливих напрямів для потреб машинобудівного комплексу є розробка принципово нової технології охолодження металургійних печей та систем для її реалізації. Зазначена технологія для охолодження металургійних печей передбачає відведення тепла водою, яка кипить на неізотермічних ребристих теплопередавальних стінках при заданому тискові.
Впровадження технологій та засобів технологічного оснащення під час нанесення антикорозійного зносостійкого покриття для захисту вузлів, машин та механізмів від абразивного зносу та дії агресивних середовищ дасть змогу збільшити термін їх експлуатації в 2-3 рази, зменшити витрати на профілактичні та ремонтні роботи і забезпечити використання вітчизняної сировини.
На рівні зарубіжних аналогів пропонуються розробки приладів неруйнівного контролю за товщиною та якістю виробів з металу та полімерно-композиційних матеріалів. Засоби неруйнівного контролю забезпечать підвищення якості та надійності виробів, машин та агрегатів у процесі їх виготовлення та експлуатації.
Узагальнені техніко-економічні показники проектів наведені в таблиці 1.
Дані про спрямованість проектів наведені в таблиці 2.
Техніко-економічні характеристики проектів наведені в таблиці 3.
Середній термін реалізації проектів 3 роки.
Реалізація проектів дасть змогу налагодити випуск імпортозамінної продукції, при цьому буде досягнута економія валютних коштів у розмірі понад 1,7 млн. доларів США на рік за рахунок зменшення закупівлі продукції іноземного виробництва.
Приріст загальних обсягів виробництва цивільної продукції із застосуванням космічних технологій за напрямом "Обладнання і технології для машинобудування та інших галузей промисловості" дасть змогу додатково задіяти на підприємствах галузі понад 430 працівників.

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ проектів за напрямом "Обладнання і технології для машинобудування та інших галузей промисловості"

Таблиця 1
Напрями проектів продукції та технологій Кількість проектів продукції та технологій Необхідні обсяги фінансування, млн. гривень Можливі джерела фінансування, млн. гривень Орієн- товна потре- ба в цивіль- ній продук- ції, млн. гривень/ рік
усьо- го у тому числі Усьо- го у тому числі власні кошти під- при- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі держав- ний бюджет
на про- дук- цію на тех- ноло- гії на роз- роб- лення про- дук- ції та тех- ноло- гій на під- гото- вку ви- роб- ниц- тва
Технології та засоби технологічного оснащення для авіаційної промисловості 3 2 1 2,1 1,6 0,5 0,3 1,8/0,55 6,4
Технології та засоби технологічного оснащення для нафтодобувного машинобудування 1 1 - 0,8 0,2 0,6 - 0,8/0,2 10,5
Технології та засоби технологічного оснащення для металургійної та гірничої промисловості 3 1 2 14,5 6,1 8,4 10,0 4,5/3,3 40,9
Обладнання загального призначення 1 1 - 0,3 0,1 0,2 0,1 0,2/0,1 0,2
Усього 8 5 3 17,7 8,0 9,7 10,4 7,3/4,15 58,0

СПРЯМОВАНІСТЬ ПРОЕКТІВ

Таблиця 2
Найменування проектів Спрямованість проектів на виробництво продукції
з вико- ристанням високих наукоємних космічних технологій імпорто- замінної експорто- орієнто- ваної енерго- та ресурсо- зберіга- ючої
ОБЛАДНАННЯ І ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ МАШИНОБУДУВАННЯ ТА ІНШИХ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
1. Технологія та засоби технологічного оснащення гідродинамічного очищення внутрішньої поверхні порожнин для забезпечення рівня чистоти великогабаритних ємностей та запобігання механічному і жировому забрудненню +
2. Створення високотехнологічних за масою стільникових заповнювачів + +
3. Розроблення всепогодної дистанційно-керованої авіаційної системи надлегкого класу (СЛ БЛА) + + +
4. Виготовлення та поставка труб з полімерно-композиційних матеріалів для заміни трубопроводів з нержавіючих та звичайних сталей, що забезпечує збільшення терміну експлуатації в 10 разів, високу міцність та економічність труб + + +
5. Створення конструкцій та технологій виготовлення з конструкційно-полімерних матеріалів елементів магнітних сепараторів замість нержавіючої сталі для переробки слабомагнітних руд + +
6. Впровадження технологій та засобів технологічного оснащення антикорозійного зносостійкого покриття для захисту вузлів, машин та механізмів від абразивного зносу та дії агресивних середовищ, запобігання намерзанню при низьких температурах + + +
7. Розроблення енергозберігаючої технології охолодження металургійних печей та систем для її реалізації + + +
8. Розроблення товщиномірів загального призначення для металів та покриттів + +

ПРОЕКТИ за напрямом "Обладнання і технології для машинобудування та інших галузей промисловості"

Таблиця 3
Найменування проекту Основні технічні характеристики Виконавець Термін викона- ння: початок/ завер- шення, роки Орієнтовна вартість, тис. гривень По- ча ток се- рій- ного ви- роб- ниц- тва Можливі джерела фінансування, тис. гривень Орієнто- вна ціна за одиницю продук- ції, тис. гривень Орієнтовна потреба, одиниць/рік Споживач
роз- роб- лен- ня під- гото- вки ви- роб- ниц- тва влас- ні кошти під- при- ємств інвести- ційне забезпе- чення, в тому числі державний бюджет
АВІАЦІЙНА ПРОМИСЛОВІСТЬ
1. Технологія та засоби технологічного оснащення гідродинамічного очищення внутрішніх поверхонь порожнин для забезпечення рівня чистоти великогабаритних ємностей від механічніх та жировіх забруднень забезпечує високий рівень чистоти поверхонь та порожнин, у тому числі великогабаритних ємностей, та запобігає жировим забрудненням. Рівень чистоти, що досягається: щодо жирового забруднення - до 30 мг/кв. м; щодо механічного - до 0,1-0,2 мг/кв. м. Конструкторсько-технологічна документація, дослідні зразки ЗТО. Потрібно: доопрацювання та впровадження відповідно до умов замовника ВАТ "УкрНДІТМ" 2004-2005 10 30 2005 30 10/0 25-40 70-80 підприємства машинобудування, хімічної, медичної промисловості, агропромисловий комплекс, космічна та авіаційна галузь
2. Створення високоефективних за масою стільникових заповнювачів для використання в конструкціях виробів авіаційної промисловості забезпечує унікальні властивості: легкість; високу питому міцність і жорсткість; низьку матеріалоємність; високі теплозвукоізоляційні, аеродинамічні характеристики. Виграш за масою до 30-40 відсотків. Елементи конструкцій: кришки, люкові пройоми, обтікачі тощо ВАТ "УкрНДІТМ" 2004-2006 100 250 2006 - 350/100 8,5 50 куб. м на рік підприємства авіаційної промисловості України, країн СНД
3. Розробка всепогодної дистанційно-керованої авіаційної системи надлегкого класу (СЛ БЛА) технічні показники у порівнянні з аналогами зарубіжних країн: вага - 20-21 кг, крейсерська швидкість - 400-600 км/год., тривалість польоту - 30 хв., всепогодність, дальність польоту - до 200 км ВО "Комунар", Національний аерокосмічний університет ім. Н.Е.Жуковського 2003-2005 1500 250 2005 250 1500/450 120 30 -"-
НАФТОБУДІВНЕ МАШИНОБУДУВАННЯ
4. Виготовлення та поставка труб з полімерно-композиційних матеріалів для зміни трубопроводів з нержавіючих та звичайних сталей, що забезпечує збільшення терміну експлуатації в 10 разів, високу міцність та економічність труб в Україні виробництво склопластикових труб відсутнє. Потрібно: розробка промислової технології та обладнання, організація промислового випуску труб з полімерно-композиційних матеріалів ВАТ "УкрНДІТМ", НВП "ТОН", ДГУНГ 2004-2005 230 620 2006 - 850/200 0,03 350 тис. м/п труби; 60 тис. умов. од. з'єднувальних частин (фитинги) Підприємства машинобудування та інші галузі
МЕТАЛУРГІЙНА ТА ГІРНИЧА ПРОМИСЛОВІСТЬ
5. Створення конструкцій та технологій виготовлення з конструкційно-полімерних матеріалів елементів магнітних сепараторів замість нержавіючої сталі для переробки слабомагнітних руд забезпечує переробку "хвостів" та слабомагнітних руд на 20-25 відсотків, продовження терміну працездатності сепараторів ВАТ "УкрНДІТМ", НВП "ТОН" 2004-2005 85 215 2006 - 300/90 32-35 18-20 гірничо-збагачувальні комбінати
6.Впровадження технологій та засобів технологічного оснащення антикорозійного зносостійкого покриття для захисту вузлів, машин та механізмів від абразивного зносу та дії агресивних середовищ, які запобігають намерзанню при низьких температурах забезпечує: ремонтоздатність в умовах експлуатації (частково та повністю) при температурі 18-25 град. С; використання до 70-80 відсотків вітчизняної сировини; товщину від 1 до 40 мкм; міцність зв'язку із сталлю 3 не менше ніж 1,0-2,0 МПа. Отримані рішення на видачу патентів на склад та спосіб нанесення покриття N 167202 і N 167201 від 23 липня 1999 року -"- 2002-2005 60 150 2005 - 210/60 9-10 25-30 тонн підприємства гірничо- збагачувальної, металургійної промисловості, коксохімічні та цементні підприємства
7. Розробка енергозберігаючої технології охолодження металургійних печей та систем для її реалізації принципово нова технологія охолодження металургійних печей і систем, здатних збільшити ресурс їх роботи та скоротити витрати охолоджувальної води до 100 разів, перетворювати в електричну енергію тепло, яке надходить із робочого об'єму печі з ДКБ "Південне" ім. М.К.Янгеля, Український державний інститут з проектування металургійних печей, Інститут чорної металургії НАНУ 2004-2006 6000 8000 2007 10000 4000/3150 100 400 металургійні підприємства України та інших держав
ОБЛАДНАННЯ ЗАГАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
8. Розроблення товщиномірів загального призначення для металів та покриттів товщиномір цифровий, переносний, діапазон 0,5...25 мм, похибка 0,05 мм ВАТ "УкрНДІТМ" 2004-2005 120 180 2006 150 150/100 2,0...4,0 50...60 підприємства машинобудування, транспорту та інших галузей промисловості

Додаток 4
до Програми

ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ

Транспортні засоби, створення та виготовлення яких планується з впровадженням космічних технологій, налічують 2 типи, у тому числі двовісний і тривісний тролейбус та двовісний автобус.
В основу проектів з виробництва транспортних засобів закладені розроблення та впровадження у виробництво сімейства уніфікованих за кузовом та ходовою частиною тролейбусів і автобусів з низьким рівнем підлоги. На ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М.Макарова" проводиться робота щодо створення потужностей для виготовлення тролейбусів.
Впровадження у виробництво нового сімейства тролейбусів і автобусів дозволить повністю відмовитися від імпорту міських автобусів та тролейбусів, а також щороку отримувати до бюджету понад 50 млн. гривень податкових надходжень тільки за рахунок ПДВ.
Космічні технології і конструкції, які планується впроваджувати під час виробництва транспортних засобів, включають:
напівавтоматичне зварювання у середовищі захисних газів;
високоточне литво;
вузли пневмоавтоматики;
трубопроводи пневмосистеми з нержавіючої сталі з ніпельними з'єднаннями;
кабелі з багатоконтактними з'єднувачами;
технології плазмового нанесення захисного шару алюмінію на сталеві елементи корпусу.
Освоєння технологій пружних клейових з'єднань також дозволить збагатити палітру технологій ракетно-космічного виробництва у найближчому майбутньому.
Звертає на себе увагу екологічність технологій виробництва, а також кінцевого продукту. Застосування нових технологій корозійного захисту та пружних клейових з'єднань на 10-15 відсотків знижує енергоємність виробництва та збільшує строк служби транспортних засобів. Імпульсна система управління тролейбуса та сучасні двигуни автобуса на 25-30 відсотків знижують енерговитрати при експлуатації, а використання технологій виготовлення багатошарових полімерних панелей, отриманих шляхом спікання, дозволить задовольнити європейські вимоги щодо поліпшення умов праці та естетичного вигляду транспортних засобів.
Розробки відрізняються новизною та оригінальністю. У цих машинах вдало поєднані відповідність європейським вимогам, включаючи підлогу на рівні 360 мм, та адаптованість до вітчизняних великих пасажиропотоків і складних умов експлуатації.
Конструкція відповідає вимогам Правил ЄЕК ООН та нормативно-технічних документів, що діють в країнах СНД. Закладені в транспортних засобах проектні, конструкторські та технологічні рішення забезпечують високу якість продукції та надійність в експлуатації на рівні європейських вимог протягом 20 років.
Пасажиромісткість двовісних та тривісних тролейбусів становить відповідно 116 пасажирів та 150 пасажирів, а двовісних автобусів - 116 пасажирів.
Нове сімейство тролейбусів та автобусів зробить привабливішим міський пасажирський транспорт України та дозволить вийти на зовнішні ринки з конкурентоспроможною продукцією.
Узагальнені техніко-економічні показники проектів наведені в таблиці 1.
Дані про спрямованість проектів наведені в таблиці 2.
Техніко-економічні характеристики проектів наведені в таблиці 3.
Приріст загальних обсягів виробництва цивільної продукції із застосуванням космічних технологій за напрямом "Транспортні засоби" дозволить задіяти на підприємствах космічної галузі додатково понад 2600 працівників.

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ проектів за напрямом "Транспортні засоби"

Таблиця 1
Напрями проектів продукції та технологій Кількість проектів продукції та технологій Необхідні обсяги фінансування, млн. гривень Можливі джерела фінансування, млн. гривень Орієнтовна потреба в цивільній продукції, млн. гривень/рік
усьо- го у тому числі Усьо- го у тому числі власні кошти під- при- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі держав- ний бюджет
на про- дук- цію на тех- но- ло- гії на роз- роб- лення про- дук- ції та тех- ноло- гій на під- гото- вку ви- роб- ниц- тва
Автобус для міських перевезень 1 1 - 10,5 4,8 5,7 - 10,5/3,0 155,0
Тролейбуси 1 1 - 13,1 6,4 6,7 - 13,1/4,0 115,0
Усього 2 2 - 23,6 11,2 12,4 - 23,6/7,0 270,0

СПРЯМОВАНІСТЬ ПРОЕКТІВ

Таблиця 2
Найменування проектів Спрямованість проектів на виробництво продукції
з вико- ристанням високих наукоємних космічних технологій імпорто- замінної експорто- орієнто- ваної енерго- та ресурсо- зберіга- ючої
ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ
1. Створення двовісного автобуса з низьким рівнем підлоги на базі автобуса А181 (ВАТ "Укравтобуспром"), уніфікованого по кузову та ходовій частині з тролейбусом Е186 (ДКБ "Південне") + + + +
2. Створення дво- та тривісних тролейбусів з низьким рівнем підлоги, уніфікованих по кузову та ходовій частині з автобусом А186 + + + +

ПРОЕКТИ за напрямом "Транспортні засоби"

Таблиця 3
Найменування проекту Основні технічні характеристики Виконавець Термін викона- ння: початок/ завер- шення, роки Орієнтовна вартість, тис. гривень Поча- ток се- рій- ного ви- роб- ниц- тва Можливі джерела фінансування, тис. гривень Орі- єнто- вна ціна за оди- ницю про- дук- ції, тис. гри- вень Орієнтовна потреба, одиниць/ рік Споживач
роз- роб- лення підго- товки вироб- ництва влас- ні кошти під- при- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі державний бюджет
а) по Мінтрансу
1. Створення двовісного автобуса з низьким рівнем підлоги на базі автобуса А181 (ВАТ "Укравтобуспром"), уніфікованого по кузову та ходовій частині з тролейбусом Е186 (ДКБ "Південне") міський односекційний автобус з низьким рівнем підлоги, двигуном "Євро-2", електронними системами ABS-ASR, управлінням підвіскою, з широким застосуванням технологій пружних клейових з'єднань. Пасажиромісткість - 116 пасажирів ДКБ "Південне" ім. М.К.Янгеля, ДП "ВО ПМЗ ім. О.М.Макарова" 2003-2005 4821,8 5663,5 2006 - 10485,3/3000 515,9 300 підприємства автомобільного транспорту України
б) по Держжитлокомунгоспу
2. Створення дво- та тривісних тролейбусів з низьким рівнем підлоги, уніфікованих по кузову та ходовій частині з автобусом А186 двовісний та тривісний односекційні тролейбуси 1-го класу категорії МЗ для експлуатації на міських маршрутах. Тролейбус з низьким рівнем підлоги, імпульсною СУ тяговим двигуном, електронними системами ABS-ASR, управлінням підвіскою, з широким застосуванням технологій пружних клейових з'єднань. Пасажиромісткість - 116 та 150 пасажирів відповідно ДКБ "Південне" ім. М.К.Янгеля, ДП "ВО ПМЗ ім. О.М.Макарова" 2001-2004 2004-2006 3898,7 2595,6 4192,0 2486,9 2004 2006 - - 8090,7/2400 5082,5/1600 570,2 590,2 150 (двовісні) 50 (тривісні) підприємства міського електротранспорту України -"-

Додаток 5
до Програми

МЕДИЧНА АПАРАТУРА ТА ОБЛАДНАННЯ

Розроблення медичної апаратури та обладнання, створення та виготовлення яких планується з впровадженням космічних технологій, охоплює такі напрями:
діагностичні, лікувальні та хірургічні прилади і апаратура;
стоматологічне обладнання.
За принципами дії вказана медична апаратура та обладнання розподіляються на вироби ультразвукові, мікрохвильові, променеві, рентгенівські, ВЧ та СВЧ, електронні, плазмові та інші.
Космічні технології, які планується впроваджувати при виготовленні зазначених медичної апаратури та обладнання, включають:
розробку методів розпізнавання образів, які використовуються для зондування Землі з космосу шляхом радіолокації та радіометрії;
розробку методів передавання та обробки інформації між космічними апаратами й наземними засобами управління;
виготовлення мікроелектронних елементів НВЧ з мікронними розмірами елементів;
виготовлення п'єзо- та акустоелектронних елементів;
виготовлення тонко- та товстоплівкових мікрозбірок із застосуванням вакуумних технологій напилення і прецизійної фотолітографії пасивних елементів мікронних розмірів;
термічну обробку пластифікованої кераміки в азотоводневій суміші газів при температурі 1500-1600 град. С;
виготовлення прецизійних друкованих багатошарових плат;
мікромонтаж багатовивідних мікросхем, у тому числі із застосуванням ультразвукового зварювання;
діагностичний функціональний контроль та сертифікація елементної бази, у тому числі закордонного виробництва;
сучасні методи досліджень, випробувань та інше.
Розроблення медичної апаратури та обладнання базується на застосуванні сучасної елементної бази (надвеликі інтегральні схеми з великою швидкодією, програмовані ПЗЗ-матриці, НВЧ-генератори з високим коефіцієнтом корисної дії, спеціальні матеріали та інше).
Розроблення та впровадження космічних технологій забезпечує високу технологічність, потрібну якість та надійність медичної апаратури та обладнання.
Наведені технологічні процеси та елементна база знайшли застосування при розробці та виготовленні радіоелектронної апаратури космічних апаратів "Січ", "Океан", "Мікро супутник", у системі управління ракетоносія "Зеніт", у телеметричній та командній апаратурі, що застосовується в розробках ракетно-космічної техніки для Російської Федерації, в апаратурі для міжнародного космічного проекту "Морський старт" та ін.
Проекти, представлені у даному напрямі, розроблені і будуть виконуватись провідними організаціями і підприємствами космічної галузі, які мають великий досвід розроблення і виробництва наукоємної ракетно-космічної техніки на основі сучасних технологій, що відповідають умовам створення високонадійної апаратури світового рівня. Ці організації і підприємства є головними організаціями з розробки космічної техніки (ДКБ "Південне" ім. М.К.Янгеля, ВАТ "АТ НДІРВ") та технологій приладобудування (ДП НДТІП), мають висококваліфіковані кадри, сучасну дослідно-експериментальну базу, достатньо оснащені виробничі потужності. Усе це дозволяє стверджувати, що проекти медичного напряму, які увійшли до Програми, будуть реалізовані на високому технічному рівні і за своїми техніко-експлуатаційними характеристиками відповідатимуть сучасним закордонним аналогам.
Для створення і виготовлення сучасної електронної апаратури підприємства космічної галузі мають необхідні виробничі потужності, у тому числі спеціалізовані приміщення з особливими вимогами щодо температури, вологості та чистоти повітря для виготовлення мікроелектронних схем та пристроїв на їх основі.
Зазначені виробничі приміщення оснащені унікальним технологічним обладнанням, до переліку якого слід віднести:
вакуумне обладнання для термічного напилення, катодного та магнетронного розпилення спеціальних металів і сплавів;
автоматизовані по всьому технологічному циклу лінії прецизійної фотолітографічної обробки напилених шарів металів та сплавів для одержання конфігурації елементів розмірами до 50 мкм з точністю 5 мкм;
автоматизовані лінії трафаретного друку та спеціальної термічної обробки для товстоплівкових мікрозборок;
програмно-автоматизоване обладнання для термокомпресійного та ультразвукового зварювання елементів з мікронними розмірами виводів;
термошафи для електротермотренувань елементів в інтервалі температури від -70 град. С до +125 град. С;
спеціальні стенди для контролю елементної бази та багато іншого нестандартного обладнання.
Розроблення та виготовлення продукції медичного призначення на зазначеному обладнанні в спеціалізованих приміщеннях буде здійснюватись за нормативною документацією, дія якої поширюється на ракетно-космічну техніку.
Усе це в цілому забезпечить високу якість та надійність медичної апаратури та обладнання, які будуть виготовлятись підприємствами космічної галузі.
Такий стан виробництва підприємств космічної галузі дає змогу в стислий термін та із значно меншою вартістю, особливо для підготовки виробництва, здійснити створення та виготовлення високотехнологічної продукції медичного призначення для потреб внутрішнього ринку, а також зменшити закупівлю апаратури закордонного виробництва для медичних установ на суму 10-13 млн. доларів США щороку.
Реалізація проектів має високе соціальне значення, тому що кінцевим результатом її втілення є забезпечення здоров'я населення України.
Узагальнені техніко-економічні показники проектів наведені в таблиці 1.
Дані про спрямованість проектів наведені в таблиці 2.
Техніко-економічні характеристики проектів наведені в таблиці 3.
Середній термін реалізації проектів становить 2-3 роки.
Приріст загальних обсягів виробництва цивільної продукції із застосуванням космічних технологій за напрямом "Медична апаратура та обладнання" дозволить задіяти на підприємствах космічної галузі додатково понад 1200 працівників.

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ проектів за напрямом "Медична апаратура та обладнання"

Таблиця 1
Напрями проектів продукції та технологій Кількість проектів продукції та технологій Необхідні обсяги фінансування, млн. гривень Можливі джерела фінансування, млн. гривень Орієнтовна потреба в цивільній продукції, млн. гривень/рік
усьо- го у тому числі Усьо- го у тому числі власні кошти підпри- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі державний бюджет
на про- дук- цію на тех- ноло- гії на роз- роб- лен- ня про- дук- ції та тех- ноло- гій на під- гото- вку ви- роб- ниц- тва
Діагностичні, лікувальні, хірургічні прилади та апаратура, стоматологічне обладнання
Усього 15 15 - 12,65 7,64 5,01 - 12,65/3,44 59,5

СПРЯМОВАНІСТЬ ПРОЕКТІВ

Таблиця 2
Найменування проектів Спрямованість проектів на виробництво продукції
з вико- ристанням високих наукоємих космічних технологій імпорто- замінної експорто- орієнто- ваної енерго- та ресурсо- зберіга- ючої
МЕДИЧНА АПАРАТУРА ТА ОБЛАДНАННЯ
1. Ультразвуковий комплекс підвищеного класу з датчиками секторного сканування (ULTIMA PA) + + +
2. Багатофункціональний малогабаритний ультразвуковий прилад (ULTIMA S) + + +
3. Ультразвуковий прилад діагностики остеопорозу (денситометр) + +
4. Мамограф рентгенівський з цифровою візуалізацією зображень та стереотактичним позиціюванням голки для біопсії (МАДІС-Б) + + +
5. Підсилювач рентгенівських зображень великоформатний (Еском) + +
6. Ультразвуковий сканер судин головного мозку + +
7. Ультразвукове фізіотерапевтичне обладнання + +
8. Прилади ВЧ та СВЧ нагріву фізіотерапевтичні (АМВТ-250 Радмір, АМВТ-50 Радмір) + +
9. Рентгенівський денситометр (Радмір РІ) + +
10. Розроблення плазмового хірургічного апарата із смуговим управлінням - імпульсним режимом робіт плазмотронів + +
11. Розроблення опорних елементів з біосумісних матеріалів для остеосинтезу в хірургічній практиці + +
12. Створення портативних лікувально-діагностичних електро-, іоно-, радіо- рефлексотерапевтичних блоків телемедичної апаратури для орбітальних космічних станцій + +
13. Обладнання стоматологічного кабінету - крісло пацієнта та стоматологічна установка +
14. Комп'ютерний електроміограф + +
15. Комп'ютерний реограф + + +

ПРОЕКТИ за напрямом "Медична апаратура та обладнання"

Таблиця 3
Найменування проекту Основні технічні характе- ристики Виконавець Термін викона- ння: початок/ завер- шення, роки Орієнтовна вартість розроблення/підготовки виробництва, тис. гривень Поча- ток сері- йного ви- роб- ниц- тва Можливі джерела фінансу- вання - інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі держав- ний бюджет, тис. гривень Орі- єн- тов- на ціна за оди- ницю про- дук- ції, тис. гри- вень Оріє- нто- вна пот- реба, оди- ниць/ рік Споживач
Усьо- го у тому числі за роками
2001 2002 2003 2004 2005
1. Ультразвуковий комплекс підвищеного класу з датчиками секторного сканування (ULTIMA PA) наводяться в технічних умовах на вироби згідно з ДСТУ 3627-97 ВАТ "АТ НДІРВ", ІЕЗ НАНУ 2004-2005 300 - - - 300 - 2005 500/150 18 300 лікувально-діагностичні заклади МОЗ
200 - 200
2. Багатофункціональний малогабаритний ультразвуковий прилад (ULTIMA S) -"- -"- 2004 - - - - - - 2005 830/240 45 100 -"-
830 - - 830
3. Ультразвуковий прилад діагностики остеопорозу (денситометр) -"- -"- 2004 - - - 2005 600/180 65 50 -"-
600 600
4. Мамограф рентгенівський з цифровою візуалізацією зображень та стереотактичним позиціюванням голки для біопсії (МАДІС-Б) -"- ВАТ "АТ НДІРВ" 2004-2005 - - - - - - 2005 600/180 280 50 -"-
600 - - - 400 200
5. Підсилювач рентгенівських зображень великоформатний (Еском) -"- -"- 2004-2005 500 - - - 500 - 2005 700/200 250 30 -"-
200 - 200
6. Ультразвуковий сканер судин головного мозку наводяться в технічних умовах на вироби згідно з ДСТУ 3627-97 ВАТ "АТ НДІРВ", ІЕЗ НАНУ 2004-2005 840 - - - 670 170 2005 1040/300 280 6 -"-
200 - 200
7. Ультразвукове фізіотерапевтичне обладнання -"- -"- 2004-2005 350 - - - 350 50 2005 400/100 2,5 50 -"-
50 -
8. Прилади ВЧ та СВЧ вічнагріву фізіотерапевтичні (АМВТ-250 Радмір, АМВТ-50 Радмір) -"- ВАТ "АТ НДІРВ" 2004-2005 500 - - 450 50 2005 600/220 11 50 -"-
100 100
9. Рентгенівський денситометр (Радмір РІ) -"- -"- 2004-2005 600 - - - 410 190 2006 800/240 80 10 -"-
200 200
10. Розроблення плазмового хірургічного апарата із смуговим управлінням - імпульсним режимом робіт плазмотронів -"- ДКБ "Південне" ім. М.К.Янгеля 2004-2005 450 - - - 450 - 2005 780/230 110 30 -"-
330 - 330
11. Розроблення опорних елементів з біосумісних матеріалів для остеосинтезу в хірургічній практиці -"- -"- 2004-2005 1000 - - - 1000 - 2005 1500/400 700 10 -"-
500 - 500
12. Створення портативних лікувально-діагностичних електро-, іоно-, радіо-рефлексотерапевтичних блоків телемедичної апаратури для орбітальних космічних станцій наводяться в технічних умовах на вироби згідно з ДСТУ 3627-97 ДКБ "Південне" ім. М.К.Янгеля 2004-2005 1000 - - - 1000 - 2005 1500/400 700 10 лікувально-діагностичні заклади МОЗ
500 - 500
13. Обладнання стоматологічного кабінету - крісло пацієнта та стоматологічна установка -"- ДП НДТІП 2004-2005 300 - - - 300 - 2005 700/100 10 200 -"-
400 - 400
14. Комп'ютерний електроміограф -"- ДП "Радмір" 2004-2005 1200 - - - 900 300 2005 1400/300 56 30 -"-
200 - 200
15. Комп'ютерний реограф -"- -"- 2004 600 - - - 600 - 2005 700/200 8,2 80 -"-
100 100

Додаток 6
до Програми

ЗАСОБИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ

Виробництво засобів телекомунікації, зокрема синхронного мультиплексора СТМ-1 (155 Мб/с) спрямоване на використання в телефонних мережах загального користування з волоконними оптичними кабелями різної топології.
ВАТ "ЧеЗаРа" успішно розробило, впровадило у виробництво та сертифікувало обладнання - пакети цифрової ієрархії для роботи по оптичних лініях (ієархічна низка 2-8-34 Мбіт/с). Розроблено та впроваджено у виробництво первинний мультиплексор доступу МП-30 та МП-30Е, обладнання цифрової абонентської лінії HDSL (SHDSL) для міжміського та сільського доступу, обладнання Інтернет доступу "Сіріус-128" та інше.
Розробка та впровадження у виробництво нового виробу - мультиплексора СТМ-1 є подальшим кроком, який обумовлений розвитком сучасних телекомунікацій, побудованих на принципах синхронної цифрової ієрархії (СЦІ).
Виробництво такого устаткування можливе з використанням технології SMD (технології поверхневого монтажу), що вимагає наявності автоматичної лінії для поверхневого монтажу і друкованих плат під цю технологію з якістю значно вищою, ніж передбачають державні стандарти.
Синхронні мультиплексори в силу своєї універсальності є основним компонентом сучасної мережі нової ієрархії - SDH (синхронна технологія мережі, прийнята в офіційній стратегії побудови телефонної мережі загального користування України).
У стандарті SDH на першому рівні СЦІ прийнята швидкість синхронного транспортного модуля 155,52 Мбіт/с (СТМ-1).
Мультиплексори першого рівня виконують функції мультиплексування первинних цифрових потоків Е1 2 Мб/с, перетворення їх у синхронні транспортні модулі СТМ-1 для передавання в транспортну мережу.
Мультиплексор СТМ-1 містить наступні функціональні вузли:
модуль мультиплексування/демультиплексування МДМ-21, що включає в себе пристрій первинного стику (УПС) для введення/виводу 8, 16 або 21 первинних цифрових потоків 2048 кбіт/с (Е1) і вузол формування групи компонентних блоків ГКБ-3 (TUG-3);
модуль оптичного лінійного тракту ОЛТ-155, що включає в себе вузол формування заголовка синхронного транспортного модуля СТМ-1 (УЗИХ);
модуль керування, контролю і сигналізації (УКС);
модуль вторинного електроживлення (УВП);
модуль синхронізації (УС).
При виконанні проектів передбачається використання сучасної елементної бази та конструктивів, що відповідають світовим стандартам.
Узагальнені техніко-економічні показники проекту наведено в таблиці 1.
Дані про спрямованість проекту наведено в таблиці 2.
Техніко-економічні характеристики проекту наведено в таблиці 3.
Термін реалізації проекту становить 3 роки.
Приріст загальних обсягів виробництва цивільної продукції із застосуванням космічних технологій за проектом напряму "Засоби телекомунікації" дозволить задіяти на підприємстві додатково понад 40 працівників.

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ проектів за напрямом "Засоби телекомунікації"

Таблиця 1
Напрями проектів продукції та технологій Кількість проектів продукції та технологій Необхідні обсяги фінансування, млн. гривень Можливі джерела фінансування, млн. гривень Орієнтовна потреба в цивільній продукції, млн. гривень/рік
усьо- го у тому числі усьо- го у тому числі власні кошти підпри- ємств інвес- тиційне забезпе- чення, у тому числі держав- ний бюджет
на про- дук- цію на тех- ноло- гії на роз- роб- лен- ня про- дук- ції та тех- но- ло- гій на під- гото- вку ви- роб- ниц- тва
Оптико-волоконна апаратура 1 1 - 3,8 0,8 3,0 - 3,8/0,8 4,7
Усього 1 1 - 3,8 0,8 3,0 - 3,8/0,8 4,7

СПРЯМОВАНІСТЬ ПРОЕКТІВ

Таблиця 2
Найменування проектів Спрямованість проектів на виробництво продукції
з викорис- танням високих наукоємних космічних технологій імпортоза- мінної експорто- орієнто- ваної енерго- та ресурсо- зберігаю- чої
ЗАСОБИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ
1. Створення синхронного мультиплексора СТМ-1 + + +

ПРОЕКТИ за напрямом "Засоби телекомунікації"

Таблиця 3
Найменування проекту Основні технічні характеристики Підприємст- во-викона- вець Термін викона- ння: початок/ заверше- ння, роки Орієнтовна вартість, тис.гривень Поча- ток серій- ного вироб- ництва Можливі джерела фінансування, тис. гривень Орієн- товна ціна за одиницю продук- ції, тис. гривень Орієн- товна потреба, одиниць/ рік Підприєм- ство-спо- живач
роз- роб- лен- ня підго- товки вироб- ництва власні кошти підпри- ємств інвести- ційне забезпе- чення, у тому числі держав- ний бюджет
ОПТИКО-ВОЛОКОННА АПАРАТУРА
1. Створення синхронного мультиплексора СТМ-1 апаратура сучасної синхронної цифрової ієрархії SDH для роботи з оптико-волоконними транспортними лініями ВАТ "ЧеЗаРа" 2004-2005 800 3000 2006 - 3800/800 67,0 - оператори зв'язку
Начальник управління
промислового розвитку
О.В.Колобков