Я інвалід III групи, працюю на підприємстві, захворіла. Чи маю я право на допомогу з тимчасової непрацездатності?

Особа, визнана інвалідом III групи, яка працює на умовах трудового договору (контракту) на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності та господарювання або у фізичної особи, згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» № 2240 від 18.01.2001 р. є особою, застрахованою в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

Листок непрацездатності такій особі видається відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчує тимчасову непрцездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України №455 від 13.11.2001 р.

Допомога з тимчасової непрацездатності застрахованій особі, визнаній інвалідом III групи, надається відповідно до ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного страхування» № 2213 від 11.01.2001 p., якою передбачено, що допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період утрати працездатності.

Особливих умов видавання листка непрацездатності або обмеження періоду, за який надається допомога з тимчасової непрацездатності застрахованій особі, визнаній інвалідом III групи, чинним законодавством не передбачено.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 2/2008