Відрядження чи роз'їзний характер роботи?


Чи потрібно оформлювати посвідчення про відрядження працівникам, які виконують будівельні роботи на об'єкті, розташованому за 20 км від міста, і мають можливість щоденно повертатися додому, та чи відшкодовуються їм витрати на відрядження?


Якщо колективним договором визначено перелік посад і професій, робота за якими виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер, або якщо така норма передбачена трудовим договором (контрактом) між працівником і роботодавцем, службові поїздки таких працівників не вважаються відрядженням. Зазначене підтверджується Міністерством фінансів України, наприклад, у листі "Про службові відрядження" від 29.04.2005 р. № 31-03173-03-29/8103.

У цьому випадку працівникам встановлюються надбавки до тарифних ставок і посадових окладів, а також відшкодовуються витрати на проїзд та на наймання житлового приміщення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер" від 31.03.1999 р. № 490. Слід відзначити, що така надбавка встановлюється у розмірах, передбачених колективним договором або за погодженням із замовником, водночас граничні розміри надбавок (польового забезпечення) працівникам за день не можуть перевищувати граничні норми витрат, установлені Кабінетом Міністрів України для відряджень у межах України. Крім того, витрати на проїзд до місця відрядження і назад, а також на наймання житлового приміщення зазначеним працівникам відшкодовуються відповідно до законодавства про відрядження.

Якщо ж колективним договором такий перелік посад, професій не передбачено або зазначене не обумовлено у трудовому договорі (контракті), службові поїздки працівників для виконання службового доручення поза місцем постійної роботи є відрядженням. Тому, у разі оформлення поїздок працівників як службове відрядження (видання відповідного наказу, у якому може бути передбачена можливість щоденного повернення відрядженого працівника до місця постійного проживання, а також оформлення посвідчення про відрядження) йому виплачуються добові відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон" від 23.04.1999 р. № 663.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №5 ( 2-8 лютого 2008 року)