Експорт товарів і ПДВ


Які особливості застосування "нульової" ставки податку на додану вартість при вивезенні (експортуванні) товарів на суму 50 євро за межі митної території України?


Відповідно до п. 6.2 ст. 6 Закону України "Про податок на додану вартість" при експорті товарів та супутніх такому експорту послуг ставка податку на додану вартість становить "0" відсотків до бази оподаткування. При цьому, товари вважаються експортованими платником податку в разі, якщо їх експорт засвідчений належно оформленою вантажною митною декларацією.

Відповідно до Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.1997 р. № 574 (далі — Положення), вантажна митна декларація (ВМД) — це письмова заява встановленої форми, що подається митному органу і містить відомості про товари та транспортні засоби, які переміщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податків, зборів та інших платежів.

Відповідно до п. 11 Положення вантажна митна декларація заповнюється на товари, які переміщуються через митний кордон України юридичними і фізичними особами (підприємцями) і митна вартість яких перевищує суму, еквівалентну 100 євро, крім підакцизних товарів, які декларуються незалежно від їх вартості.

У зв'язку із цим! Державна податкова служба України у листі від 03.12.2007 p. N» 24502/7/16-1517-04 відзначила, що застосування "нульової" ставки податку на додану вартість при вивезенні (експортуванні) товарів за межі митної території України можливе лише за умови підтвердження такого вивезення (експортування) належним чином оформленою ВМД — форми МД-2 та МД-3 (додатки 1 і 2 до Положення).

Таким чином, до товарів, митна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 100 євро, неможливо застосувати "нульову" ставку податку на додану вартість, відповідно, немає й експортного відшкодування. Вихід — експортувати лише дорожчі за 100 євро партії товару.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №7 (16 - 22 лютого 2008 року)