КОЛЕГІЯ ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
29.01.2008 N 2

Про заходи щодо усунення недоліків та порушень, виявлених Рахунковою палатою України під час перевірки використання коштів державного бюджету на заходи з реалізації Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва

Колегія відзначає, що при виконанні протягом 2005 - 2007 років Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні (2157-14) та програми часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами, що надаються суб'єктам малого та середнього бізнесу на реалізацію інвестиційних проектів, Держкомпідприємництвом та УФПП було допущено ряд недоліків, на які звернула увагу Рахункова палата України.
З метою швидкого реагування на висновок Рахункової палати України та усунення недоліків, виявлених в результаті перевірки, Держкомпідприємництвом прийнято наказ від 11.01.2008 N 3 "Про забезпечення ефективності використання коштів державного бюджету на реалізацію державних програм".
Відповідний наказ від 10.01.2008 N 5 "Про заходи за результатами аудиту використання коштів державного бюджету, проведеного Рахунковою палатою України"прийнято також Українським фондом підтримки підприємництва (далі - УФПП).
На виконання зазначених документів Держкомпідприємництвом спільно з УФПП підготовлено для затвердження нову редакцію Положення про Наглядову раду УФПП.
Розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України "Про продовження строку дії постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2007 р. N 634", в якому передбачено спрощення умов для участі суб'єктів малого та середнього бізнесу у реалізації програми часткового відшкодування з метою забезпечення належної організації роботи, пов'язаної з проведенням конкурсів.
Колегія вважає необхідним звернути увагу на закінчення терміну легітимності попереднього і необхідності затвердження нового складу Наглядової ради УФПП.
Разом з тим, колегія констатує, що існує ще багато невирішених питань і необхідно реалізувати ще ряд заходів, направлених на забезпечення ефективності та усунення недоліків під час використання коштів державного бюджету на реалізацію державних програм.
Заслухавши та обговоривши інформацію заступника Голови Г.М.Білоуса з зазначеного питання, колегія ВИРІШИЛА:
1. Інформацію про заходи щодо усунення недоліків та порушень, виявлених Рахунковою палатою України під час перевірки використання коштів державного бюджету на заходи з реалізації Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва (2157-14) , взяти до відома.
2. Заступнику Голови Г.М.Білоусу, Департаменту розвитку підприємництва та міжнародного співробітництва (Корнійчук В.Г.), УФПП (Дрига С.Г.) забезпечити неухильне виконання наказу Держкомпідприємництва від 11.01.2008 N 3 "Про забезпечення ефективності використання коштів державного бюджету на реалізацію державних програм".
3. Погодити нову редакцію Положення про Наглядову раду УФПП (додається).
4. Голові Наглядової ради УФПП (Ващенко К.О.) запропонувати та затвердити склад Наглядової ради УФПП.
                                                    Термін - лютий 
5. Наглядовій раді УФПП (Ващенко К.О.) розглянути на найближчому засіданні Наглядової ради УФПП заходи з розвитку малого підприємництва на 2008 рік, реалізація яких передбачається за рахунок коштів від повернення фінансової підтримки суб'єктами малого підприємництва протягом попередніх та 2008 року відповідно до укладених фінансових договорів.
                                           Термін - лютий-березень 
6. УФПП (Дрига С.Г.) неухильно дотримуватися вимог щодо подання Держкомпідприємництву щоквартальної звітності про використання коштів від повернення фінансової підтримки суб'єктами малого підприємництва протягом попередніх та 2008 року відповідно до укладених фінансових договорів.
                                                 Термін - постійно 
7. Заступнику Голови Г.М.Білоусу, Департаменту розвитку підприємництва та міжнародного співробітництва (Корнійчук В.Г.):
7.1. Підготувати пропозиції щодо розроблення відповідних нормативно-правових актів з питань приведення Національної програми (2157-14) до положень Закону України "Про державні цільові програми" (1621-15) , постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 N 106 (106-2007-п) "Про затвердження Порядку розроблення та виконання державних цільових програм".
                                            Термін - протягом року 
7.2. Внести зміни до наказу Держкомпідприємництва від 07.05.2007 N 61 (z0512-07) "Про затвердження переліку документів, що необхідні для часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами, що надаються суб'єктам малого та середнього бізнесу на реалізацію інвестиційних проектів" з метою запровадження механізмів спрямування цими суб'єктами бюджетних коштів (відшкодування) виключно на потреби розвитку підприємств.
                                          Термін - протягом місяця 
                                          після затвердження 
                                          постанови Кабінету 
                                          Міністрів України "Про 
                                          продовження строку дії 
                                          постанови Кабінету 
                                          Міністрів України 
                                          від 20 квітня 2007 р. 
                                          N 634" 
8. Територіальним органам Держпідприємництва в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі забезпечити неухильне дотримання вимог нормативних документів з питань часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами суб'єктів малого та середнього бізнесу на реалізацію інвестиційних проектів.
                                                 Термін - постійно 
Голова колегії
К.О.Ващенко

Додаток
до рішення колегії
Держкомпідприємництва
29.01.2008  N 2

ПОЛОЖЕННЯ

про Наглядову раду Українського фонду підтримки підприємництва

1. Загальні положення

1.1. Наглядова рада Українського фонду підтримки підприємництва (далі - Фонд) створюється відповідно до Закону України "Про управління об'єктами державної власності" від 21.09.2006 р. N 185-V (185-16) , постанови Кабінету Міністрів України від 27.08.95 р. N 687 (687-95-п) "Про Український фонд підтримки підприємництва" і статуту Фонду з метою координації та контролю за діяльністю Фонду.
1.2. У своїй діяльності Наглядова рада Фонду керується Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, Статутом Фонду, цим Положенням, іншими внутрішніми документами Фонду.
1.3. Положення про Наглядову раду Фонду, зміни та доповнення до нього, затверджуються наказом Голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (далі - Держкомпідприємництво).

2. Порядок утворення, зміна та склад Наглядової ради Фонду

2.1. Наглядова рада Фонду є постійно діючим колегіальним органом.
2.2. Термін повноважень Наглядової ради Фонду становить два роки.
2.3. Головою Наглядової ради є, за посадою, Голова Держкомпідприємництва. За відсутності Голови Держкомпідприємництва (хвороба, звільнення з посади, відрядження тощо) його обов'язки ради виконує тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держкомпідприємництва.
2.4. Члени Наглядової ради Фонду виконують свої обов'язки на громадських засадах і безоплатно. Персональний склад Наглядової ради Фонду у кількості 7-ми осіб затверджується Головою Держкомпідприємництва.
2.5. Пропозиції щодо персонального складу Наглядової ради можуть надавати органи державної виконавчої влади та Держкомпідприємництво.
2.6. До складу Наглядової ради Фонду входять: за посадою - Голова Держкомпідприємництва, за згодою - народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, інших органів державної виконавчої влади, громадських об'єднань підприємців, вчені і фахівці у сфері розвитку підприємництва, представники банківських і небанківських фінансово-кредитних установ, засобів масової інформації, підприємницьких структур.
2.7. Одна і та ж сама особа не може бути членом Наглядової ради більше одного терміну повноважень підряд.
2.8. Членами Наглядової ради Фонду не можуть бути працівники органів управління Фонду. Керівники Фонду за запрошенням можуть брати участь у засіданнях Наглядової ради.
2.9. Діяльність Наглядової рада Фонду може бути достроково припинена у наступних випадках:
- при звільненні Голови Держкомпідприємництва;
- по закінченні терміну повноважень;
- подання 2/3 членів складу Наглядової ради Фонду заяв про складання своїх повноважень;
- інших.
2.10. Зміна персонального складу Наглядової ради Фонду здійснюється за рішенням Голови Держкомпідприємництва у разі невиконання або неналежного виконання членом Наглядової ради Фонду своїх обов'язків, а також у випадку регулярної його відсутності на засіданнях Наглядової ради Фонду.

3. Повноваження Наглядової ради Фонду

3.1. До повноважень Наглядової ради Фонду належить:
- здійснення контролю діяльності виконавчого органу Фонду, забезпечення її прозорості, правомірності, законності, доцільності;
- здійснення контролю фінансування цільових програм і проектів;
- погодження рішень щодо фінансування організаційних заходів з розвитку підприємництва, які впроваджує Держкомпідприємництво, якщо це фінансування здійснюється за позабюджетні кошти;
- прийняття рішень щодо участі Фонду у фінансуванні міжрегіональних, регіональних, галузевих програм та заходів у межах визначених напрямків фінансування;
- прийняття рішень щодо списання безнадійної заборгованості, яка виникла при використанні коштів, спрямованих на реалізацію міжрегіональних, регіональних, галузевих програм та проектів розвитку підприємництва;
- затвердження кошторисів витрат на організацію заходів Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні;
- прийняття рішень щодо створення чи ліквідації (реорганізації) підприємств, господарських організацій, навчально-інформаційних центрів, науково-дослідних і культурно-просвітних комплексів, засновником яких виступає Фонд, філій, представництв, відділень й інших відокремлених підрозділів Фонду;
- затвердження планових та фактичних кошторисів витрат на утримання виконавчого органу Фонду і розвиток його матеріально-технічної бази;
- здійснення контролю за діяльністю виконавчого органу Фонду з питань використання майна Фонду;
- визначення основних напрямків використання коштів Фонду відповідно до Положення про порядок використання коштів;
- заслуховування інформаційних доповідей виконавчого органу Фонду про діяльність Фонду;
- аналіз результатів перевірок діяльності Фонду;
- ініціювання, в разі необхідності, проведення позапланових ревізій або аудиторських перевірок фінансово-господарської діяльності Фонду.

4. Організація роботи Наглядової ради Фонду

4.1. Організаційною формою роботи Наглядової ради Фонду є засідання, які проводяться за необхідності, але не рідше одного разу на півроку.
4.2. Засідання Наглядової ради Фонду є правомочним, якщо на ньому присутні не менше 2/3 її складу.
4.3. Рішення оформляються протоколом, який підписують Голова Наглядової ради Фонду та секретар. Рішення Наглядової ради Фонду доводяться до відома керівництва Фонду та інших за компетенцією заінтересованих осіб.
4.4. Рішення Наглядової ради Фонду приймаються більшістю голосів від кількості присутніх на засіданні членів Наглядової ради Фонду. При рівній кількості голосів - голос Голови Наглядової ради є вирішальним.
4.5. Голова Наглядової ради Фонду:
- представляє Наглядову раду в органах державної влади, на підприємствах, в установах та організаціях;
- організовує роботу Наглядової ради Фонду;
- проводить засідання Наглядової ради Фонду;
- підписує рішення, запити, листи й інші документи Наглядової ради Фонду;
- здійснює інші функції, необхідні для організації роботи Наглядової ради Фонду в межах її повноважень.
4.6. Секретар Наглядової ради Фонду, який призначається Головою, веде діловодство, протоколи засідань й інші документи, пов'язані з роботою Наглядової ради Фонду, та відповідає за їх збереження. Секретар не є членом Наглядової ради, не приймає участі в голосуванні.
4.7. Про чергове засідання Наглядової ради Фонду її члени повинні бути письмово (телеграмою, телефонограмою, факсом, листом) повідомлені не пізніше ніж за 5 днів до дати проведення засідання. Повідомлення має містити відомості про дату, час і місце проведення засідання, а також порядок денний засідання.
4.8. Не пізніше ніж за 3 дні до дати проведення засідання Наглядової ради Фонду будь-який член Наглядової ради Фонду може запропонувати зміни та доповнення до порядку денного.
4.9. Позачергові засідання Наглядової ради Фонду скликаються Головою Наглядової ради Фонду, а також на письмову вимогу будь-кого з членів Наглядової ради Фонду, Генерального директора Фонду. Вимога про скликання позачергового засідання Наглядової ради Фонду повинна містити обґрунтування питання, яке вимагає обговорення Наглядовою радою Фонду.
4.10. Позачергове засідання Наглядової ради Фонду повинно бути скликане не пізніш як через 5 днів із дня надходження вимоги на адресу Голови Наглядової ради Фонду від осіб, що вказані в п. 4.9 цього Положення. Порядок повідомлення при підготовці позачергових засідань такий же як і чергових.
4.11. Член Наглядової ради Фонду бере участь у засіданні особисто.
4.12. Кожен член Наглядової ради Фонду при голосуванні має один голос.
4.13. Члени Наглядової ради Фонду, які не згодні з рішенням Наглядової ради Фонду, можуть викласти особливу думку, яка вноситься до протоколу та зазначається в рішенні.
4.14. Протоколи та завірені виписки з них надаються для ознайомлення членам Наглядової ради Фонду та генеральному директору Фонду за їх вимогою.
4.15. Матеріально-технічне забезпечення діяльності Наглядової ради Фонду здійснює Український фонд підтримки підприємництва, а організаційне - секретарем Наглядової ради Фонду.