Що таке молодіжне кредитування і хто має право на молодіжний кредит?

Молодіжне кредитування буває двох видів:

Головною діючою особою в усьому, що стосується молодіжного кредитування, виступає Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (далі — Фонд). Це бюджетна організація, що відіграє роль посередника між держказною і тими, хто сподівається частково компенсувати за рахунок держкоштів відсоткову ставку за кредитом комерційних банків. Фонд має свої регіональні відділення в усіх областях України, у мм.Києві та Севастополі.

Право на молодіжний кредит передбачено постановою Кабінету Міністрів України № 853 від 04.06.03 p., якою затверджено Порядок часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла. Згідно з абз.6 п.2 зазначеного Порядку позичальник — це молода сім'я або одинока особа, які отримують у комерційному банку кредит на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла, а саме:

  1. заяву про надання часткової компенсації;

  2. довідку про склад сім'ї;

  3. копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані;

  4. копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

  5. копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

  6. довідку про перебування на квартирному обліку згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1651 від 29.11.06 р.

Фонд (його регіональні управління) розгляне ваші документи і з'ясує, чи відповідаєте ви їхнім вимогам. Необхідно зазначити, що перевага надається багатодітним сім'ям.

Паралельно з реєстрацією у Фонді треба зайнятися пошуком банку, який прокредитує майбутнє житло. Будьте уважні: у фінустанови, котру ви оберете, має бути договір про співробітництво з Фондом.

Заручившись у банку попередньою згодою на видачу кредиту, потрібно підшукати бажану житлоплощу і взяти у Фонді довідку про те, що ви його влаштовуєте як кандидат на компенсацію відсотків за банківським кредитом. Зазначена довідка надається для розгляду до кредитного комітету.

Далі до регіональних відділень Фонду позичальник подає:

а) копію кредитного договору, завірену комерційним банком, який видав кредит;

б)  нотаріально посвідчену копію договору купівлі-прода-жу житла;

в)  звіт про проведення експертної оцінки і нотаріально посвідчену копію договору іпотеки об'єкта кредитування;

г)  довідку-розрахунок комерційного банку про розмір зобов'язань за кредитом "і прогнозний розмір відсотків за користування кредитом.

Вивчивши зазначені вище документи, Фонд приймає рішення і в разі згоди підписує з вами договір про надання часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків. Потім у тому банку, де ви одержали кредит, треба відкрити поточний рахунок — на нього і буде надходити компенсація.

Максимальний розмір кредиту на придбання житла, який можуть частково компенсувати із розрахункової вартості квадратного метра житла на людину становить 21 кв. м, плюс 20 кв. м на сім'ю, а середня вартість будівництва 1 кв. м житла, що виникла у регіоні за даними Держбуду, буде такою, яка затверджена на день підписання кредитного договору наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства № 355 від 25.10.06 р.

Крім того, незалежно від відсоткової ставки у банку Фонд буде відштовхуватися від облікової ставки НБУ на день підписання банківського договору.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 9/2008