Пенсія у зв'язку з втратою годувальника


Я — інвалід з дитинства І групи і отримую державну соціальну допомогу. Чи маю я право після смерті чоловіка оформити на себе його пенсію за віком у повному розмірі, не маючи при цьому трудового стажу? Чи будуть продовжувати мені виплачувати державну допомогу у такому випадку?


Інвалід з дитинства І групи після смерті чоловіка може оформити пенсію у зв'язку із втратою годувальника. Умови та порядок призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника визначені у статтях 36—39 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Так, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається, зокрема, непрацездатним членам сім'ї померлого пенсіонера, які були на його утриманні, незалежно від тривалості страхового стажу. Слід мати на увазі, що до членів сім'ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться у тому числі чоловік (дружина), якщо вони є інвалідами або досягай пенсійного віку (жінки — 55 років, чоловіки — 60 років), якщо вони:

  1. були на повному утриманні померлого годувальника;

  2. одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Отже, навіть якщо Ви не працювали і не маєте страхового стажу, то маєте право на отримання пенсії у зв'язку із втратою годувальника.

Щодо розмірів такої пенсії у зв'язку з втратою годувальника, то вона призначається на одного непрацездатного члена сім'ї у розмірі 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім'ї — 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Для отримання пенсії у зв'язку із втратою годувальника непрацюючим громадянам і членам їх сімей слід звернутися із заявою про призначення пенсії заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому посвідченої нотаріально довіреності безпосередньо до управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах за місцем проживання (реєстрації) або законним представником відповідно до законодавства за місцем проживання (реєстрації) заявника. Вичерпний перелік документів, які необхідно додати до заяви про призначення пенсії, встановлений у Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1.

Слід звернути увагу, що згідно з ч. 4 ст. 1 Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", якщо дитина-інвалід має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, ці виплати призначаються одночасно.

Таким чином, Ви як інвалід з дитинства І групи після смерті чоловіка можете оформити пенсію у зв'язку із втратою годувальника, яка встановлюється на одного члена сім'ї у розмірі 50 відсотків від пенсії Вашого померлого чоловіка, і будете при цьому продовжувати отримувати державну соціальну допомогу згідно із Законом України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам".

Підготувала Катерина Фомина

Юридичний вісник України №8 (23 - 29 лютого 2008 року)