Права дитини


Які права має дитина, щодо якої встановлено піклування?


Відповідно до ст. 59 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) піклування встановлюється, зокрема, над неповнолітніми особами (тобто фізичними особами у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років), які позбавлені батьківського піклування.

Згідно зі ст. 247 Сімейного кодексу України дитина, над якою встановлено піклування, має право:

  1. на проживання в сім'ї піклувальника, на піклування з його боку;

  2. на забезпечення їй умов для всебічного розвитку, освіти, виховання і на повагу до її людської гідності;

  3. на збереження права користування житлом, у якому вона проживала до встановлення опіки або піклування. У разі відсутності житла така дитина має право на його отримання відповідно до закону;

  4. на захист від зловживань з боку піклувальника.

Крім того, встановлення опіки та піклування не припиняє права дитини на аліменти, пенсії, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв'язку з втратою годувальника.

Піклувальник зобов'язаний виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечити одержання дитиною повної загальної середньої освіти, а також має праю самостійно визначати способи виховання дитини з урахуванням її думки та рекомендацій органу опіки та піклування (ст. 249 СК)

Потрібно відзначити, що за цивільним законодавством неповнолітні особи мають неповну цивільну дієздатність і мають право:

Інші ж правочини неповнолітня особа вчиняє за згодою піклувальників, а на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування. Крім того, в інтересах дитини, над якою встановлено піклування, у статтях 70 та 71 ЦК виписані певні обмеження, а саме:

Слід мати на увазі, що відповідно до ст. 33 ЦК неповнолітня особа особисто несе відповідальність за порушення договору як укладеного нею самостійно відповідно до закону, так і укладеного за згодою піклувальника. Якщо у неповнолітньої особи недостатньо майна для відшкодування збитків, додаткову відповідальність несе її піклувальник.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №10 (8 - 14 березня 2008 року)