Я прожив із жінкою багато років без реєстрації шлюбу. Квартира, в якій ми жили, — Ті власність. У січні 2008 року вона померла, а Ті брат і сестра вселилися до цієї квартири і мене з неї виганяють. Чи маю я право на цю квартиру?

Ст. 1218 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Це означає, що до спадкоємців вашої дружини переходить право на її квартиру. Якщо вона померла, не залишивши заповіту, то її майно успадковується за законом почергово.

Передусім право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Проте, оскільки ви з жінкою не перебували у зареєстрованому шлюбі, у вас не виникають права та обов'язки подружжя, у тому числі право на спадкування за законом у першу чергу. Якщо спадкоємців першої черги немає, то до спадкування закликаються рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. Таким чином, сестра має право успадкувати квартиру вашої дружини, якщо немає спадкоємців першої черги.

Відповідно до ст. 1264 ЦК ви як особа, що проживала зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини, маєте право на спадкування у четверту чергу. Проте, якщо померла жінка через похилий вік, каліцтво, тяжку хворобу була у безпорадному стані і ви протягом тривалого часу нею опікувалися і забезпечували матеріально або надавали іншу допомогу, то згідно з ч. 2 ст. 1259 ЦК за рішенням суду вам може бути надане право на спадкування разом зі спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування.

Водночас слід мати на увазі, що наявність фактичних сімейних відносин задля отримання спадщини потребує документального підтвердження. Так, відповідно до п.212 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України № 20/5 від 03.03.2004 p., нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців обов'язково вимагаються відповідні документи. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану; копії актових записів; записи в паспортах про другого з подружжя; копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин. Факт перебування померлого на утриманні підтверджується рішенням суду, що набрало законної сили, про встановлення факту перебування непрацездатної чи неповнолітньої особи на утриманні.

Тому, щоб мати можливість отримати спадщину, вам необхідно подбати про наявність рішення суду про встановлення факту перебування у фактичних шлюбних відносинах та надання права на спадкування разом зі спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 10/2008