Наш працівник після затвердження звіту про використання коштів, наданих на відрядження, не повертає суму перевитрати грошей. Як правильно обчислити, утримати і сплатити податок з доходів?

Згідно з Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб»№ 889-IV від 22.05.2003 p., коли платник податку не повертає суму надміру витрачених коштів протягом звітного місяця, на який припадає граничний строк подачі звіту про видані під звіт суми, то таку суму оподатковують за правилами, встановленими пп.9.10.1 Закону України про доходи. Крім того, платник податку ще сплачує штраф у розмірі 15 % від суми надміру витрачених коштів.

Ст. 127 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено підстави, які дають право власникові проводити відрахування із заробітної плати для погашення заборгованості працівника перед підприємством, з яким він перебуває в трудових відносинах. Відрахування при цьому проводяться шляхом видання наказу (розпорядження) власника, для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, 'виданого на службове відрядження, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування, і не пізніше одного місяця з дня закінчення строку погашення заборгованості.

Якщо працівник оспорює підстави і розмір відрахувань, або пропущено зазначений строк, видання наказу (розпорядження) про відрахування не допускається. Але власник у таких випадках має право звернутися до суду з позовом про стягнення з працівника своєчасно не повернених сум відповідно до п. 4 ч.1 ст. 232 КЗпП. Суд повинен стягнути з працівника ці суми на підставі п. 2 ст. 134 КЗпП.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 10/2008