ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
17.01.2008 N 329

Про надання роз'яснення

На Ваше звернення від 12.12.2007 N 22 повідомляємо наступне.
Спілки споживчих товариств отримують свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи шляхом включення відомостей про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) відповідно до вимог статті 19 та частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон про реєстрацію) на підставі поданої заявником заповненої реєстраційної картки за формою N 6-включення (za447-07) "Про включення відомостей про юридичну особу" (наказ Держкомпідприємництва від 09.06.2004 N 67 (z0802-04) (із змінами та доповненнями)) та копії довідки, виданої органами Держкомстату України з пред'явленням її оригіналу та/або копії свідоцтва з одночасним пред'явленням оригіналу свідоцтва про їх державну реєстрацію.
Що стосується зазначення відомостей про членів спілки споживчих товариств, то слід зазначити, що згідно зі статтею 17 Закону про реєстрацію (755-15) в ЄДР містяться відомості, зокрема, щодо засновників (учасників) юридичної особи та не міститься приписів щодо внесення до цього реєстру відомостей про членів юридичної особи.
Крім цього, повідомляємо, що відповідно до вимог частини другої Прикінцевих положень Закону про реєстрацію (755-15) за включення відомостей до ЄДР та за видачу свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи нового зразка плата не справляється.
Також нагадуємо, що згідно із частиною третьою статті 8 Закону про реєстрацію (755-15) відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.
Відповідно до статті 53 Закону про реєстрацію (755-15) дії або бездіяльність державного реєстратора можуть бути оскаржені до суду у порядку, встановленому законом.
Частиною четвертою цієї ж статті визначено, що особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню до ЄДР, несуть відповідальність, встановлену законом.
Також повідомляємо, що відповідно до статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (1618-15) , усяка заінтересована особа вправі в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.
Голова
К.Ващенко