ОСОБЛИВОСТІ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ


У нашого підприємства досить часто виникають проблеми з підбором кадрів на місця працівників, що звільнюються. Зараз готуються Правила внутрішнього трудового розпорядку та колективний договір і керівництво наполягає, щоб ці акти містили положення про те, що керівники підрозділів мають попереджати керівництво про своє звільнення за один місяць. Чи правомірно буде включити таке положення до локальних нормативних актів?


Відповідно до частини першої ст. 38 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений термін, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Чинне законодавство про працю України не містить винятків щодо продовження терміну письмового попередження роботодавця працівником про звільнення за власним бажанням залежно від професії (посади) такого працівника.

Стаття 47 КЗпП містить імперативне правило щодо обов'язку власника або уповноваженого ним органу провести повний розрахунок і видати трудову книжку працівникові в день його звільнення.

Відповідальність за затримку розрахунку з вини власника або уповноваженого ним органу при звільненні працівника передбачена ст. 117 КЗпП, а за затримку видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується серед-

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №18-19 (3-16 травня 2008 року)