УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
11.03.2006 N 11/2-10/2524-ЕП
Начальникам регіональних 
митниць, митниць, 
Департаменту інформаційних 
технологій та митної 
статистики 
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної митної служби N 11/2-10/5357-ЕП (v5357342-08) від 16.05.2008 ) ( На доповнення до Листа додатково див. Лист Державної митної служби N 11/2-10/9294-ЕП (v9294342-06) від 22.08.2006 )
У зв'язку з численними запитами митних органів і суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо здійснення митного оформлення відходів і брухту чорних металів, які вивозяться з України морським (річковим) транспортом, повідомляємо.
У разі регулярних відправок за межі України морським (річковим) транспортом металобрухту, який накопичено не за місцезнаходженням експортера, Держмитслужба відповідно до статей 71 та 187 Митного кодексу України (92-15) вважає за можливе здійснювати документальне митне оформлення металобрухту митницею за місцем реєстрації суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності із застосуванням періодичної митної декларації (далі - ПМД).
Умовою проведення митного оформлення відходів і брухту чорних металів із застосуванням ПМД є наявність на спеціальних рахунках митних органів сум обов'язкових платежів, які підлягають сплаті при оформленні таких товарів у митному режимі експорту.
Відповідно до Порядку заповнення граф періодичної митної декларації (z1274-03) , затвердженого наказом Держмитслужби України від 30.12.03 N 931 (z1273-03) , при експорті відходів і брухту чорних металів у графі 47 ПМД нараховується вивізне (експортне) мито, що підлягало б сплаті при оформленні товарів у митному режимі експорту, із зазначенням у колонці "Спосіб платежу" коду способу розрахунку "19" згідно з Класифікатором способів розрахунків.
Також звертаємо увагу, що до внесення доповнень у зазначений Порядок графи "В" і "С" ПМД необхідно заповнювати відповідно до Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженої наказом Держмитслужби України від 09.07.97 N 307 (z0443-97) .
При здійсненні митного контролю та митного оформлення відходів і брухту чорних металів митними органами в пунктах пропуску на державному кордоні України повинна здійснюватися обов'язкова ідентифікація товару (у тому числі за кількісними та якісними показниками) та складатися акт про проведення митного огляду товарів. При цьому на четвертому аркуші ПМД посадовою особою митного органу, що здійснює митне оформлення і пропуск цього товару за межі митної території України, вчиняється запис про фактичну кількість вивезеного товару яка не може перевищувати кількості товару зазначеної у ПМД. Запис засвідчується відбитком особистої номерної печатки цієї посадової особи.
Митний орган, що здійснив пропуск товару, у триденний термін надсилає митному органу оформлення ПМД засвідчені в установленому порядку копії документів, що були підставою для пропуску товару через митний кордон України. При цьому інформація про фактичний обсяг товару, вивезеного за цією ПМД, надсилається невідкладно засобами електронного зв'язку.
Перший заступник
Голови Служби
О.О.Федоров
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua