Чи виплачуватиметься одноразова допомога жінкам, яким присвоєно почесне звання України « Мати-героїня» ?

Указом Президента України № 1254 від 25.12.2007 р. визначено виплату одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня».

Ця одноразова винагорода виплачуватиметься всім жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб з 1 січня 2008 року.

Я — приватний підприємець, працюю на загальній системі оподаткування. Чи потрібно мені робити запис про це у свою трудову книжку? Чи маю я право виплачувати собі зарплату?

За чинним законодавством не визначено, що приватний підприємець повинен робити записи у свою трудову книжку.

Трудова книжка — це основний документ про трудову діяльність працівника. І заповнювати її повинен роботодавець. До неї вписують дані про прийом на посаду, переведення, звільнення працівника. В обов'язковому порядку трудову книжку оформляють на всіх працівників, які виконують свої посадові обов'язки на підставі трудового договору більше 5 днів.

Підприємець є самостійним суб'єктом будь-якої приватної діяльності, яку веде на підставі свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, а не трудового договору.

Отже, приватний підприємець не підпадає під норму Кодексу законів про працю України про обов'язкове заповнення трудової книжки і не може робити в ній записи на себе.

Нараховувати та виплачувати собі зарплату вам не потрібно.

Зарплату нараховують і виплачують у межах трудових відносин, які виникають на підставі трудового договору. Гроші виплачують за виконану роботу, і ця винагорода є зарплатою.

Отже, ви не маєте трудових відносин, тому не маєте й зарплати. А доходом у вас буде те, що ви зможете отримати від свого заняття, яке ведете на власний ризик.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 19/2008