Чи відповідають матеріально особи, з якими укладено угоду про виконання робіт?

Особи, з якими укладено угоду про виконання робіт, відповідають матеріально, але не за нормами трудових відносин, а за нормами цивільного законодавства при відшкодуванні майнової шкоди.

Поняття «трудова угода» в цивільному законодавстві відсутнє, а його використовують у господарському вжитку, і не варто називати цивільно-правові договори трудовими угодами. Це вносить плутанину до суті відносин між сторонами. А правильно буде користуватися поняттям договору підряду на виконання робіт чи договору про надання послуг, залежно від суті договору.

Матеріальна відповідальність настає тільки у випадку існування трудових відносин, тож ви не несете її, якщо з вами укладено угоду про виконання робіт.

Однак коли за умовами договору про виконання робіт вам надали у користування інструмент, інші матеріали замовника, а ви зіпсували їх, і замовнику завдано збитків, то він має право на їх відшкодування за ст. 22 Цивільного кодексу України. Збитки доведеться відшкодувати повністю, якщо договір або закон не передбачають відшкодування у меншому розмірі.

Отже, за договором підряду не виникають трудові відносини, на які поширюється трудове законодавство. Такі договори належать до цивільно-правових договорів і регулюються цивільним законодаством.

Матеріальна відповідальність застосовується до працівника, який уклав трудовий договір із підприємством, установою, організацією, а при укладенні цивільно-правових договорів завдана шкода відшкодовується за нормами цивільного права.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 19/2008