Я одночасно з основною роботою на підприємстві виконую обов'язки працівника, який знаходиться у відпустці. Чи повинна оплачуватись така робота?

Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основних трудових обов'язків — це заміна працівника, відсутнього через відпустку, тимчасову непрацездатність, відрядження та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігаються місце роботи і посада. Тимчасове виконання обов'язків за посадою відсутнього працівника покладається на іншого працівника наказом (розпорядженням) у межах підприємства.

Відповідно до ст. 105 Кодексу законів України про працю працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплат встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі, а якщо відсутній колективний договір, то розмір доплати встановлюється за домовленістю сторін з урахуванням складності, характеру, обсягу роботи, а також ступеня використання робочого часу та тарифної ставки працівника.

Отже, доплата за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника може встановлюватися і у розмірі 100 % тарифної ставки (окладу) відсутнього працівника.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 26/2008