КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
від 20 серпня 2008 р. N 1124-р
Київ

Про схвалення Концепції проекту Закону України "Про господарські об'єднання"

1. Схвалити Концепцію проекту Закону України "Про господарські об'єднання", що додається.
2. Мін'юсту разом з Мінекономіки, Мінфіном і Держкомпідприємництвом розробити з урахуванням положень Концепції, схваленої цим розпорядженням, і подати до 1 березня 2009 р. Кабінетові Міністрів України проект Закону України "Про господарські об'єднання".
Прем'єр-міністр України
Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 25

СХВАЛЕНО
розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 20 серпня 2008 р. N 1124-р

КОНЦЕПЦІЯ

проекту Закону України "Про господарські об'єднання"

Загальна частина

З розвитком ринкових відносин в Україні удосконалюються також форми провадження господарської діяльності. Суб'єкти господарювання об'єднують в умовах конкуренції свою виробничу, наукову та іншу діяльність шляхом утворення відповідних структур - об'єднань підприємств (далі - об'єднання). Проте на законодавчому рівні відносини, пов'язані з діяльністю об'єднань, не врегульовано належним чином.
На сьогодні поняття об'єднання, їх види та організаційно-правові форми, засади діяльності визначаються главою 12 розділу II Господарського кодексу України (436-15) . Разом з тим відносини, пов'язані з діяльністю об'єднань, регламентовані схематично, оскільки Кодекс (436-15) встановлює правові основи господарської діяльності (господарювання) та регулює широкий спектр господарських відносин. Це призвело до виникнення прогалин у правовому регулюванні відносин у цій сфері, зокрема у питаннях утворення та припинення об'єднання, формування органів управління, утворення статутного капіталу, правового режиму майна об'єднання, відносин об'єднання з його учасниками, виходу учасників із складу об'єднання.
Законодавчого врегулювання потребує також ряд питань, пов'язаних з утворенням та діяльністю державних об'єднань. Це стосується, зокрема, порядку управління державним об'єднанням, розмежування повноважень Кабінету Міністрів України та центральних органів виконавчої влади стосовно утворення державних об'єднань, затвердження їх статутів, призначення керівників.

Мета Концепції

Метою цієї Концепції є визначення шляхів законодавчого врегулювання відносин, пов'язаних з діяльністю об'єднань.

Шляхи розв'язання проблеми

Урегулювання відносин, пов'язаних з утворенням та діяльністю об'єднань, можливе такими шляхами:
внесення змін до глави 12 розділу II Господарського кодексу України (436-15) ;
прийняття окремого закону.
Однак з урахуванням того, що Господарський кодекс України (436-15) регулює широкий спектр господарських відносин та визначає основні засади господарювання, внесення змін до глави 12 розділу II (436-15) не відповідатиме його загальній структурі. Прийняття ж Закону України "Про господарські об'єднання" надасть можливість детально врегулювати відносини, пов'язані з діяльністю об'єднань.
У проекті Закону необхідно, зокрема, передбачити:
сферу застосування Закону;
визначення поняття об'єднання, їх видів та організаційно-правових форм;
правовий статус об'єднання;
особливості правового статусу державного об'єднання;
порядок утворення об'єднання та перелік його установчих документів;
утворення статутного капіталу;
порядок державної реєстрації;
органи управління;
права та обов'язки учасників;
правовий режим майна;
відносини об'єднання з іншими підприємствами та організаціями, громадянами;
особливості перевірки фінансово-господарської діяльності;
порядок виходу учасника із складу об'єднання;
порядок реорганізації та ліквідації об'єднання, розподілу майна між учасниками у разі його ліквідації.
У проекті Закону слід передбачити внесення відповідних змін до Господарського кодексу України (436-15) , інших законодавчих актів з питань діяльності об'єднань.

Очікувані результати

Прийняття Закону забезпечить врегулювання відносин, пов'язаних з утворенням об'єднань, їх діяльністю, правовим режимом майна, а також визначить права та обов'язки учасників об'єднання.