Податкові тонкощі


Я зареєстрований як фізична особа-підприємець, платник єдиного податку, і маю у приватній власності нерухоме майно (приміщення в нежитловій будівлі), яке здаю в найом. Чи повинен я сплачувати податок за землю, якщо здавання в найом нежитлового приміщення є єдиний вид діяльності, зазначений у Свідоцтві, і я виключно з цього доходу сплачую єдиний податок?


Відповідно до ст. 2 Закону України "Про плату за землю" від 3 липня 1992 року № 2535 (далі — Закон) та ст. 206 Земельного кодексу України (далі — Кодекс) використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати і визначається залежно від грошової оцінки земель. Власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.

Об'єктом плати за землю є земельна ділянка, яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник землі і землекористувач, у тому числі орендар (ст. 5 Закону).

Згідно зі ст. 377 Цивільного кодексу України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування.

При переході права власності на будівлю або споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі або споруди (п. 4 ст. 120 Кодексу).

Відповідно до п. 3 ст. 125 Кодексу, приступати до використання земельної ділянки, в тому числі на умовах оренди, до встановлення меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує право власності або право користування землею, забороняється.

Указом Президента України від 3 липня 1998 року № 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу Президента України від 28 червня 1999 року № 746/99), регулюється порядок застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.00 № 507 "Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727"

(п. 6), роз'яснено, що такий платник єдиного податку звільняється від плати (податку) за землю лише за ділянки, які використовуються ним для провадження підприємницької діяльності, тобто за ті ділянки, які надані йому в установленому чинним законодавством порядку саме для здійснення підприємницької діяльності, і доходи від провадження якої оподатковуються єдиним податком.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 32, 2008