ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
18.08.2005 N 16486/7/17-3117
ДПАУ розглянула лист і повідомляє.
Указом Президента України від 03.07.98 р. N 727/98 (727/98) "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. N 746/99 (746/99) (далі - Указ) установлено, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, і для фізичних осіб, зареєстрованих в установленому законодавством порядку як СПД, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, при дотриманні ними вимог, зазначених у статті 1 Указу.
Дія Указу (746/99) не поширюється на фізичних осіб - СПД, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і здійснюють торгівлю, зокрема, пально-мастильними матеріалами (ПММ) (ст. 7).
Отже, при здійсненні торгівлі ПММ фізична особа - СПД не може застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і бути платником єдиного податку. У цьому випадку застосовується загальна система оподаткування доходів, одержаних від здійснення підприємницької діяльності, в порядку, встановленому розділом IV Декрету КМУ від 26.12.93 р. N 13-92 (13-92) "Про прибутковий податок з громадян" (ст. 14).
Перелік назв ПММ і послуг з оптової та роздрібної торгівлі цими матеріалами та їх коди встановлені в ДК 016-97 (v0822217-97) "Державний класифікатор продукції та послуг", який чинний в Україні з 01.01.99 р.
Основні поняття у галузі нафтопродуктів встановлені ДСТУ 3437-96 "Нафтопродукти. Терміни та визначення".
ПММ можуть бути розфасовані у споживчу тару (банки, бочки та ін.), види якої встановлюються у стандартах або технічних умовах на конкретний вид продукції.
Також повідомляємо, що при технічному обслуговуванні автомобіля операції із закупівлі автомобільного мастила і подальшої його заміни в автомобілі не є торгівлею, оскільки торгова діяльність згідно з п. 2 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. N 108 (108-95-п) "Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення", - це діяльність юридичних осіб і громадян із здійснення "закупівлі і продажу товарів народного споживання з метою отримання прибутку. Тобто мають бути здійснені операції купівлі і подальшого продажу одного і того ж товару.
Підприємець здійснює закупівлю автомобільного мастила за власні кошти згідно з договором купівлі-продажу, укладеним в усній чи письмовій формі (ст. 224 ЦКУ (435-15) ), тобто відбувається закупівля товару.
Далі, на етапі надання послуги, передбачається використання закупленого СПД автомобільного мастила для заміни ним старого мастила, за що справляється плата, яка включається окремим рядком у рахунок з надання послуги.
Крім того, споживчий товар - це товар, призначений для кінцевого споживання, для особистого, сімейного або домашнього використання. У цьому випадку закуплене автомобільне мастило є таким товаром тільки протягом часу, коли воно знаходиться в упаковці і призначається для кінцевого споживання в незмінному вигляді. А оскільки такий товар видозмінюється в процесі надання послуги і реалізується тільки у складі послуги, то така операція не є продажем безпосередньо цього товару.
Таким чином, оскільки приватний підприємець здійснює діяльність з надання послуг, то він має право в процесі надання послуги використати заздалегідь закуплене автомобільне мастило і така діяльність не буде вважатися торгівлею.
Заступник Голови
С.Лекарь