Визначення об'єкта оподаткування при продажу нерухомості


Особа бажає продати земельну ділянку та будинок, що знаходиться на ній. Площа будинку становить 90 квадратних метрів. Чи необхідно при продажу земельної ділянки та нерухомості, що знаходиться на ній, включати до площі будинку, що відчужується, а також площу земельної ділянки, на якій цей будинок стоїть, і сплачувати податок у розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта нерухомого майна?


Відповідно до положень підпунктів 11.1.1 та 11.2.1 ст. 11 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. № 889 (далі — Закон) дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, садового будинку або їх частин (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, садового будинку або їх частин не перевищує 100 квадратних метрів.

Якщо площа житлового будинку, садового будинку або їх частин перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта нерухомого майна.

Вартість господарсько-побутових споруд та будівель, які розташовані на земельній ділянці, яка відчужується разом з такими житловими будинками, садовими будинками або їх частинами, враховується при визначенні загальної вартості продажу (суми одержаного доходу).

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного з об'єктів нерухомості, зазначених у підпункті 11.1.1 п. 11.1 ст. 11 Закону, або від продажу об'єкта нерухомості, іншого ніж зазначене у цьому підпункті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.2 ст.7 Закону.

Згідно із ст. 381 Цивільного кодексу України (далі — Кодекс) садибою є земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями. У разі відчуження житлового будинку вважається, що відчужується вся садиба, якщо інше не встановлено договором або законом.

Виходячи з наведених норм Закону та Кодексу, для цілей оподаткування житловий або садовий будинок разом із земельною ділянкою (її загальною площею), на якій його розташовано, вважається одним об'єктом продажу (садибою).


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 40/ 2008