Відповідальність працівника у разі розкрадання


Під час інвентаризації на складі виявлено істотну недостачу продукції. Підозра впала на завідуючого складом, але з підприємства зник підписаний з ним договір про повну матеріальну відповідальність. Чи можливо якимось чином відшкодувати завдані збитки в повному обсязі?


Відповідно до положень ст. 134 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству, установі, організації, у випадках, коли: між працівником і підприємством, установою, організацією відповідно до статті 1351 цього Кодексу укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей; шкоди завдано діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку.

Якщо договір про повну матеріальну відповідальність не укладений, то працівник несе обмежену матеріальну відповідальність на загальних підставах, якщо немає інших законних підстав для притягнення його до повної матеріальної відповідальності.

У даному випадку, дії працівника носять ознаки діяння, відповідальність за яке передбачене Кримінальним кодексом України, оскільки було вчинено крадіжку. Відповідно до положень КЗпП у такому випадку можливе притягнення працівника до повної матеріальної відповідальності. Таку відповідальність несе будь-який працівник незалежно від посади, яку він займає, чи від характеру виконуваної ним роботи.

Однак слід мати на увазі, що повна матеріальна відповідальність за цією підставою покладається на працівника, дії якого визнані такими, що мають ознаки злочину в офіційному порядку: підтверджені обвинувальним вироком суду, ухвалою суду в кримінальній справі про припинення провадження в справі у зв'язку з амністією та в інших подібних випадках.

За цією підставою працівник не притягується до повної матеріальної відповідальності лише у випадках, коли оголошується виправдувальний вирок або кримінальна справа припиняється за відсутністю складу або події скоєння злочину.

Проте при винесенні виправдувального вироку (закритті провадження в кримінальній справі) за відсутністю складу злочину суд, розглядаючи справу в порядку цивільного судочинства, має право з інших передбачених законом підстав задовольнити позов у межах повного розміру заподіяної працівником шкоди.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 40/ 2008