У разі зміни часток учасників


Учасник нашого товариства з обмеженою відповідальністю здійснив продаж 50 % своєї частки в статутному капіталі іншому учаснику товариства. Чи необхідно подавати реєстратору якісь документи при таких змінах і якщо потрібно — то які?


Відповідно до ч.1 ст. 50 Закону України "Про господарські товариства" від 19.09.1991 р. № 1576 (далі — Закон) товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний (складений) капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

У ст. 51 Закону встановлено, що установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, зазначених у ст. 4 цього Закону, повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів, розмір і порядок формування резервного фонду, порядок передання (переходу) часток у статутному фонді.

Порядок переходу частки (її частини) учасника у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю до іншої особи регламентується ст. 53 Закону. Зокрема, відповідно до частини першої цієї статті учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства.

Частиною 5 ст 89 Цивільного кодексу України встановлено, що зміни до установчих документів юридичної особи набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації.

Порядок проведення змін до установчих документів юридичної особи встановлено статтею 29 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців" від 15.05.2003 р. від № 755 (далі — Закон про реєстрацію).

Зважаючи на те, що перерозподіл часток між учасниками товариства з обмеженою відповідальністю не тягне за собою змін у їхньому складі, при проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, які пов'язані із перерозподілом часток у статутному капіталі господарського товариства між самими учасниками без здійснення змін у їхньому складі, державному реєстратору повинні подаватися лише документи, що передбачені ч.1 ст. 29 Закону про реєстрацію, а саме: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; примірник оригіналу або нотаріально посвідчену копію рішення про внесення змін до установчих документів; оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію або документ, що підтверджує внесення плати за публікацію у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату оригіналів установчих документів; два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 41/ 2008