ГОЛОВНА ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
N 14-210/13-59 від 19.03.96
м.Київ

Щодо віднесення на собівартість послуг, пов'язаних з управлінням виробництвом, витрат на передплату періодичних видань, а також на участь у семінарах інформаційного характеру

Головна державна податкова інспекція України розглянула листи щодо віднесення на собівартість послуг, пов'язаних з управлінням виробництвом, витрат на передплату періодичних видань, таких, як "Голос України", "Урядовий кур'єр", "Вісник податкової служби України" та інших, а також на участь у семінарах інформаційного характеру, і повідомляє.
Згідно з абзацем 4 підпункту 9.1.6 п.9 ст.9 Закону України від 28 грудня 1994 року (334/94-ВР) "Про оподаткування прибутку підприємств" до витрат, пов'язаних з управлінням виробництвом, що відносяться на собівартість послуг, відноситься оплата робіт (послуг) інформаційного характеру, пов'язаних із забезпеченням виробництва.
Визначення терміну "інформаційна послуга" наведено в статті 41 Закону України від 02.10.92 р. N 2657-12 "Про інформацію" (надалі - Закон).
Інформаційна послуга - це здійснення у визначеній Законом формі інформаційної діяльності по доведенню інформаційної продукції до споживачів з метою задоволення їх інформаційних потреб. Основними видами інформаційної діяльності є одержання, використання, поширення та зберігання інформації (стаття 14 Закону).
Одним з видів інформації є масова інформація (стаття 18 Закону). Друкованими засобами масової інформації є періодичні друковані видання (преса) - газети, журнали, бюлетені тощо і разові видання з визначеним тиражем (ст.20 Закону).
Тобто друковані засоби масової інформації, що носять інформаційний характер, належать до інформаційних послуг.
Враховуючи наведене, витрати на передплату друкованих засобів масової інформації, пов'язані з інформаційним забезпеченням виробництва, яке необхідно для прийняття рішень з питань управління виробництвом, відносяться на собівартість послуг, пов'язаних з управлінням виробництвом згідно з підпунктом 9.1.6 пункту 9 статті 9 Закону України (334/94-ВР) "Про оподаткування прибутку підприємств".
Заступник міністра фінансів,
начальник ГДПІ України
В.Ільїн