Порядок виключення учасника товариства з обмеженою відповідальністю


Я є одним з учасників товариства. Нещодавно на порядок денний зборів учасників пос-тавлено питання при виключення мене зі складу учасників, оскільки я не виконую рішення зборів учасників, внаслідок чого дестабілізую роботу підприємства. Чи можу я оскаржити таке виключення зі складу учасників до суду і як правильно сформулювати позовні вимоги? І в якому розмірі мені має бути повернено внесок до статутного фонду?


Як зазначається у ст. 64 Закону України "Про господарські товариства" від 19.09.1991 р. № 1576 (далі — Закон) учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере. Виключення учасника з товариства призводить до наслідків, передбачених статтями 54 і 55 Закону.

Відповідно до ст. 58 Закону та ст. 145 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є збори учасників. Саме до компетенції зборів учасників належить питання виключення учасника з товариства (ст. 59 Закону, ст. 145 ЦК). До виключної компетенції загальних зборів учасників належить вирішення питання про виключення учасника товариства. Оскільки така компетенція є виключною, у разі оскарження рішення зборів учасників суд не має права виносити рішення стосовно виключення учасника з ТОВ, оскільки це буде вважатись втручанням в діяльність підприємства, оскільки дане питання може бути вирішене лише на зборах учасників. У судовому порядку може бути розглянуте лише питання щодо правомірності чи неправомірності рішення зборів учасників про виключення учасника з товариства і (або) його скасування.

Згідно зі ст. 54 Закону при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.

Учаснику, який вибув, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу. Майно, передане учасником товариству тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди.

Тому, в будь-якому випадку учаснику товариства, якого виключили зі складу учасників товариства, повинна бути виплачена вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді, та частина прибутку. Цю частку не можна передавати ні за рішенням зборів учасників, ні за рішенням суду іншому учаснику.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 1-2/2009