Відмова від вчинення нотаріальних дій


Підприємству необхідно нотаріально завірити копії документів, проте нотаріус відмовляється це зробити, посилаючись на те, що в документах є виправлення та закреслення. Чи правомірна така відмова?


Відповідно до п. 22 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, що затверджена наказом Міністерства юстиції України 03.03.2004 року № 20/5 нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші не застережені виправлення, документи, текст яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також які написані олівцем.

Дописки, закреслені слова чи інші виправлення, які є в документах, що подаються для вчинення нотаріальних дій, повинні бути застережені підписом посадової (уповноваженої на те) особи і печаткою установи, підприємства або організації чи особи, яка видала документ. При цьому виправлення повинні бути зроблені таким чином, щоб можна було прочитати як виправлене, так і помилково написане, а потім виправлене чи викреслене.

У разі, якщо документи не відповідають зазначеним вимогам, відмова нотаріуса завірити копії є правомірною.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 1-2/2009