ГОЛОВНА ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
N 11-411/10-5076 від 26.07.96
м.Київ
Державним податковим
інспекціям по Автономній
Республіці Крим, областях,
мм.Києву і Севастополю

Про окремі питання щодо застосування Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності"

Головна державна податкова інспекція України розглянула численні запити суб'єктів підприємницької діяльності і державних податкових інспекцій щодо поширення дії Закону України від 23 березня 1996 року N 98/96-ВР "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" на підприємства з іноземними інвестиціями і повідомляє.
Відповідно до частини першої статті 1 вказаного Закону торговий патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними у цьому Законі видами підприємницької діяльності.
Дія зазначеного Закону, згідно з частиною третьою статті 1 цього Закону, не поширюється лише на торговельну діяльність підприємств та організацій системи Укоопспілки та торгівлю товарами власного виробництва (фірмова торгівля) вітчизняними товаровиробниками.
Встановлення будь-яких додаткових пільг щодо придбання торгового патенту, в тому числі підприємствам з іноземними інвестиціями, Законом України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (98/96-ВР) не передбачено.
Враховуючи наведене, а також те, що плата за торговий патент не є новим видом податку, суб'єкти підприємницької діяльності, на яких поширюється дія Декрету Кабінету Міністрів України від 20 травня 1993 року N 55-93 "Про режим іноземного інвестування", мають придбавати торгові патенти на загальних підставах.
Просимо довести наведене до підпорядкованих державних податкових інспекцій і платників.
Перший заступник начальника
О.І.Шитря