УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Н А К А З
14.06.2006 N 454
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 червня 2006 р.
за N 760/12634
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Адміністрації Державної прикордонної служби N 1047 (z0089-09) від 15.12.2008 )

Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів для вступу до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького

З метою покращення якості медичного огляду кандидатів для вступу до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про медичний огляд кандидатів для вступу до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького (додається).
2. Наказ довести до відома особового складу Державної прикордонної служби України в частині, що його стосується.
3. Управлінню охорони здоров'я забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на начальника управління охорони здоров'я Департаменту забезпечення та голову Центральної лікарської комісії Державної прикордонної служби України
Голова Державної прикордонної
служби України
генерал-полковник
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Міністра
охорони здоров'я України
М.М.Литвин
В.Л.Весельський

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації
Державної прикордонної
служби України
14.06.2006  N 454
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 червня 2006 р.
за N 760/12634

ПОЛОЖЕННЯ

про медичний огляд кандидатів для вступу до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького

Це Положення визначає організацію та порядок проведення медичного огляду кандидатів для вступу до Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького (далі - Академія).
Завдання ретельного медичного обстеження та визначення придатності кандидатів до вступу за станом здоров'я до Академії покладається на госпітальні та гарнізонні військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), ВЛК військових комісаріатів і позаштатну тимчасово діючу ВЛК Академії.
Військовослужбовці та особи з числа цивільної молоді, які виявили бажання вступити до Академії, проходять первинний, повторний та остаточний медичні огляди.
1. Порядок проведення медичного огляду військовослужбовців, які бажають вступити до Академії:
1.1. Начальник служби охорони здоров'я (далі - СОЗ) органу Державної прикордонної служби України згідно зі списком кандидатів, які бажають вступити до Академії, поданим відділом кадрів (стройовим органом), вивчає медичні книжки кандидатів. При цьому звертає увагу на дані чергових медичних обстежень (для офіцерів - не менше як за останні три роки) та їх звертання за медичною допомогою. При відсутності даних чергових медичних обстежень у медичній книжці офіцера хоча б за один з останніх трьох років, його направляють на стаціонарне обстеження до військового лікувально-профілактичного закладу з метою визначення придатності до вступу в Академію.
1.2. Начальник служби охорони здоров'я органу Державної прикордонної служби України після вивчення медичних документів кандидата проводить його попередній медичний огляд, результати якого записує в медичну книжку. Після цього на останнього складається медична характеристика. Медична та службова характеристики надаються обов'язково.
1.3. Після вивчення медичних документів кандидатів начальник СОЗ органу Державної прикордонної служби України згідно з розпорядженням та направленням на ВЛК, підписаним начальником органу Державної прикордонної служби України, направляє медичні документи (медичну книжку, медичну та службову характеристики) в запечатаному конверті до госпітальної (гарнізонної) ВЛК. Конверт видається старшому команди або особисто офіцеру. У направленні на медичне обстеження зазначаються повна назва військового навчального закладу (далі - ВНЗ), факультет та форма (очна чи заочна) навчання. Направлення на медичне обстеження підписується особисто начальником органу Державної прикордонної служби України, у якому проходять службу кандидати на навчання.
1.4. Голова гарнізонної (госпітальної) ВЛК після одержання направлення на медичний огляд організовує проведення медичного огляду кандидатів до вступу в Академію згідно з Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністра оборони України від 04.01.94 N 2 (z0177-94) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.07.94 за N 177/386 (зі змінами та доповненнями), дію якого поширено на Державну прикордонну службу наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 04.09.2003 N 67 (z0833-03) (далі - Положення).
1.4.1. Солдати, матроси, сержанти, старшини, мічмани та прапорщики, які вступають до Академії, оглядаються з урахуванням додатка 3 до пунктів 75, 77, 81, 127, 250, графи 38 таблиці Г додаткових вимог до стану здоров'я Положення (z0177-94) (далі - Таблиця додаткових вимог).
1.4.2. Офіцери, які вступають до Академії, оглядаються з урахуванням графи 41 Таблиці додаткових вимог Г (z0177-94) .
1.4.3. Офіцери, які вступають до Національної академії Збройних Сил України, при первинному огляді оглядаються госпітальною ВЛК з урахуванням графи 41 таблиці додаткових вимог Г (z0177-94) . Повторний їх огляд проводиться Центральною лікарською комісією Державної прикордонної служби України (далі - ЦЛК).
1.5. До початку первинного огляду усі кандидати до вступу в Академію проходять рентгенологічне (флюорографічне) дослідження органів грудної клітки, клінічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, ЕКГ, а за необхідності й інші дослідження. Кожного кандидата оглядає хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, отоларинголог, стоматолог, дерматолог, а за необхідності і лікарі інших спеціальностей.
1.6. У разі виявлення у офіцерів, які вступають до Академії, захворювань, що передбачають непридатність або обмежену придатність до військової служби, приймається постанова про непридатність до вступу в Академію. Офіцери, які мають захворювання, за якими придатність або обмежена придатність до військової служби визначається індивідуально, визнаються придатними тільки до вступу на заочну форму навчання або заочну ад'юнктуру.
1.7. Результати первинного медичного огляду записуються в картку медичного огляду кандидата до вступу у військовий навчальний заклад згідно з додатком 14 до пунктів 126, 127, 128, 130, 258, 259 Положення (z0177-94) (далі - додаток 14 до Положення). Результати огляду оформляються постановою госпітальної (гарнізонної) ВЛК про придатність або непридатність військовослужбовця до вступу в Академію і вносяться у медичну книжку кандидата.
1.8. Повторний медичний огляд кандидатів проводиться перед відправкою документів до Академії тими самими комісіями, що проводили первинний огляд (крім осіб, указаних у пункті 1.4.3 цього Положення). Результати повторного огляду записуються у відповідну графу картки медичного огляду (додаток 14 до Положення (z0177-94) та медичну книжку того, хто вступає в Академію.
1.9. Після проходження повторного медичного огляду, у разі визнання кандидата придатним до вступу в Академію, картка медичного огляду та медична книжка кандидата разом з іншими документами направляються кадровим органом (стройовою частиною) органу Державної прикордонної служби до Академії.
2. Порядок проведення медичного огляду осіб з числа цивільної молоді, які виявили бажання вступити до Академії:
Кандидатам з числа осіб цивільної молоді, які виявили бажання вступити до Академії, первинний та повторний медичні огляди згідно з пунктом 127 Положення (z0177-94) проводяться ВЛК військових комісаріатів відповідно до вимог Положення та графи 38 таблиці додаткових вимог Г. При цьому:
2.1. Кандидати до вступу в Академію відбираються з осіб, які мають ступінь обмеження "1", "2".
2.2. Особи, які хворіли на вірусний гепатит, тиф, паратифозні захворювання, серозний менінгіт, дифтерію легкого та середнього ступенів важкості, після чого настало повне одужання або стійка ремісія протягом 1,5 року, визначаються непридатними до вступу.
2.3. Особи, які хворіли на інфекційні хвороби і перенесли травми ЦНС без порушення функції та органічної симптоматики ураження ЦНС, визначаються придатними до вступу в Академію не раніше 2 років після перенесення зазначених захворювань та ушкоджень.
2.4. Особи, які хворіли на гострий гломерулонефрит, пієлонефрит з наступним повним одужанням, визначаються придатними до вступу в Академію не раніше 1,5 року після одужання.
2.5. Особи з сечокислим діатезом підлягають динамічному нагляду протягом року. Остаточне рішення про придатність до вступу в Академію приймається після медичного обстеження в умовах стаціонару.
Результати первинного та повторного медичного оглядів записуються в картку медичного огляду (додаток 14 до Положення (z0177-94) , яка разом з медичною карткою амбулаторного хворого та вкладним листом на підлітка (облікова форма МОЗ України) згідно з пунктом 128 Положення направляється військовим комісаром до Академії.
Згідно з пунктом 128 Положення (z0177-94) перед направленням до вступу в Академію усі кандидати з числа осіб цивільної молоді проходять повторний медичний огляд на обласному (міському, республіканському) збірному пункті за участю лікарів тих спеціальностей, що і при первинному огляді. Результати повторного огляду, постанова ВЛК записуються у відповідну графу картки медичного огляду (додаток 14 до Положення); кандидатам з числа військовослужбовців повторний медичний огляд проводиться перед відправленням документів у Академію тими самими комісіями, що при первинному огляді. Результати повторного огляду, постанова ВЛК записуються у відповідну графу картки (додаток 14 до Положення) і медичну книжку, яка надсилається до Академії разом з іншими документами.
Перед направленням до Академії, згідно з пунктом 128 Положення (z0177-94) , усі кандидати проходять медичний огляд у військовому комісаріаті або лікарем частини з метою виявлення гострих захворювань та змін у стані здоров'я.
3. Порядок проведення остаточного медичного огляду кандидатів, які бажають вступити до Академії:
3.1. Остаточний медичний огляд кандидатів проводиться позаштатною тимчасово діючою ВЛК Академії, яка створюється наказом начальника Академії.
До складу цієї ВЛК залучаються лікарі (хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, окуліст, отоларинголог, стоматолог, дерматолог), які найбільш підготовлені з питань військово-лікарської експертизи. Для укомплектування ВЛК Начальник Академії може запрошувати лікарів з Центрального клінічного госпіталю Державної прикордонної служби України, а також цивільних лікувально-профілактичних закладів з оплатою за рахунок Академії.
Головою ВЛК, яка проводить остаточний медичний огляд в Академії, як правило, призначається начальник відділу служби охорони здоров'я Академії або лікар, найбільш підготовлений з питань військово-лікарської експертизи.
За рішенням Адміністрації Державної прикордонної служби України до організації, контролю та проведення остаточного медичного огляду залучається голова ЦЛК Державної прикордонної служби України.
Один з лікарів Академії залучається до вивчення медичних документів, надісланих до Академії разом з особовою справою кандидата. При цьому слід звертати увагу на правильність оформлення постанов лікарських комісій та на наявність у картці відміток про проведення первинного та повторного медичних оглядів, наявність результатів диспансерного огляду офіцерів за останні три роки, належних медичних документів. У разі виявлення порушень в оформленні медичних документів, наявності медичних протипоказів до вступу в Академію голова позаштатної тимчасово діючої ВЛК Академії доповідає голові приймальної комісії Академії з пропозицією щодо доцільності надсилання виклику кандидату для вступу до Академії.
Перед початком остаточного медичного огляду голова позаштатної тимчасово діючої комісії та представник ЦЛК проводять з усіма членами ВЛК інструктивно-методичне заняття щодо вимог до стану здоров'я кандидатів, які бажають вступити до Академії.
Висновок лікаря про непридатність кандидата до вступу в Академію має бути об'єктивним і обґрунтованим. З цією метою під час остаточного медичного огляду кандидатам проводяться необхідні дослідження, а в разі потреби стаціонарне обстеження у лікувальних закладах.
До початку остаточного медичного огляду всім кандидатам проводиться ЕКГ, а за потреби й інші дослідження.
3.2. Відповідно до Положення (z0177-94) непридатними до вступу в Академію визначаються кандидати, у яких:
3.2.1. Виявлені захворювання, які передбачають ступінь обмеження "3" і вище ("4", "5").
3.2.2. Зріст нижче 155 см.
3.2.3. Гострота зору без корекції:
для віддалі - менше 1,0/1,0;
для близької відстані - менше 1,0/1,0.
3.2.4. Рефракція ДПТР короткозорість - більше 0,5/0,5;
далекозорість - більше 2,0/2,0;
астигматизм - більше 1,0/1,0.
3.2.5. Порушене кольоровідчуття: дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу.
3.2.6. Сприйняття шепітної мови - менше 6,0/6,0 м.
3.2.7. Обмеження полів зору, косоокість будь-якої форми та ступеня.
3.2.8. Розширення вен нижніх кінцівок на окремих ділянках у вигляді циліндричних або покручених еластичних випинів.
3.2.9. Розширення вен сім'яного канатика.
3.2.10. Кіста верхньощелепної пазухи.
3.2.11. Плоскостопість I-II ступенів.
3.2.12. Ускладнені переломи довгих трубчастих кісток.
3.2.13. Гіпоспадія навколовінцевої борозди.
3.2.14. Підвищення чутливості до алергенів.
3.2.15. Аліментарне ожиріння I ст. та вище.
3.2.16. Необхідність носіння корегувальних окулярів або лінз.
3.2.17. Знімні зубні протези.
Кандидати, у яких при медичному огляді виявлені хвороби, що підпадають під дію статей 11в, 14г, 13г, 16г, 21г, 25в, 34в, 35в, 38г, 42г, 43в, 44б, 46в, г, д, 48в, 51б, 52б, 53в, 78г, 89б, 90в додатка 1 Положення (z0177-94) , визнаються непридатними до вступу в Академію.
Після проведення медичного огляду рішення ВЛК оформляється постановою, яка записується в картку медичного огляду, медичну книжку військовослужбовця та в книгу протоколів засідань ВЛК.
Картки медичного огляду кандидатів, які під час остаточного огляду ВЛК визнані непридатними до вступу в Академію, разом з результатами обстеження у триденний строк після закінчення остаточного огляду згідно з пунктом 130 Положення (z0177-94) слід направити:
- на військовослужбовців інших військових формувань та правоохоронних органів - до штатної ВЛК за призначенням;
- на осіб з числа цивільної молоді - до штатної ВЛК Міністерства оборони України, у зоні відповідальності якої проводився попередній відбір цих кандидатів;
- на військовослужбовців Державної прикордонної служби України - до ЦЛК.
Згідно з пунктом 130 Положення (z0177-94) після обліку та аналізу результатів медичного огляду штатними ВЛК до 1 вересня поточного року одержані з ВНЗів картки медичного огляду тих, хто під час остаточного огляду ВЛК був визнаний непридатним до вступу в Академію, направляються:
- на військовослужбовців інших військових формувань та правоохоронних органів, учнів військових ліцеїв - до гарнізонних (госпітальних) ВЛК, у яких проводився попередній відбір кандидатів;
- на осіб цивільної молоді - до ВЛК військових комісаріатів, де проводився попередній відбір цих кандидатів;
- на військовослужбовців Державної прикордонної служби України - до гарнізонних (госпітальних) ВЛК Державної прикордонної служби України.
За кожним випадком визнання кандидата непридатним для вступу до Академії при остаточному огляді гарнізонною або госпітальною ВЛК, які здійснювали первинний та повторний медичні огляди, згідно з пунктом 130 Положення (z0177-94) проводиться розслідування, за результатами якого вживаються заходи до поліпшення якості попереднього відбору кандидатів до Академії. Матеріали розслідувань за підпорядкуванням подаються до штатної ВЛК, на яку покладено контроль за проведенням огляду кандидатів для вступу до Академії.
Начальник управління охорони здоров'я
Департаменту забезпечення
генерал-майор медичної служби
Голова Центральної лікарської комісії
Державної прикордонної служби України
полковник медичної служби
В.П.Мегедь
В.В.Косарчук