ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
13.03.2007 N 1814

Про надання роз'яснень

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваше звернення щодо залишення без розгляду документів, поданих державному реєстратору Печерської районної у місті Києві державної адміністрації документів ВАТ "КиївЗНДІЕП" для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та повідомляє наступне.
З метою з'ясування обставин, що призвели до оскарження дій державного реєстратора, була створена тимчасова комісія у складі фахівців Комітету. Для прийняття участі у роботі комісії по з'ясуванню обставин, викладених у Вашому зверненні, було запрошено державного реєстратора Печерської районної у місті Києві державної адміністрації Телегей С.В. із відповідними пояснювальними матеріалами.
По результатах роботи комісії встановлено, що державний реєстратор залишив документи, подані для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР), без розгляду на підставі того, що обрання членів наглядової ради, а також утворення і відкликання виконавчого та інших органів товариства є виключною компетенцією загальних зборів акціонерів відповідно до п. 8.2.4 статуту та ст. 159 п. 2 Цивільного кодексу України (435-15) .
Частиною п'ятою статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон про реєстрацію) встановлено, що державний реєстратор має право залишити без розгляду реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, якщо реєстраційна картка оформлена з порушенням вимог, які встановлені частинами першою та другою статті 8 цього Закону, або якщо до реєстраційної картки не додано документи, передбачені частиною першою цієї статті, або якщо до державного реєстратора надійшло рішення суду щодо заборони у проведенні реєстраційних дій.
Держпідприємництво України вважає, що державний реєстратор залишив без розгляду документи ВАТ "КиївЗНДІЕП", подані для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР з використанням невідповідної підстави.
В той же час слід зауважити, що частиною першою зазначеної вище статті (755-15) встановлено, що у разі, якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, не пов'язана із змінами до установчих документів юридичної особи або підлягає державній реєстрації, виконавчий орган юридичної особи або уповноважена ним особа зобов'язаний подати (надіслати рекомендованим листом) державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР.
Статтями 224, 225 Цивільного кодексу України (435-15) (далі - ЦКУ) передбачено представництво за довіреністю. Згідно з частиною першою статті 238 ЦКУ представник може бути уповноважений на вчинення лише тих правочинів, право на вчинення яких має особа, яку він представляє.
При цьому слід зауважити, що відповідно до статті 17 Закону (755-15) про реєстрацію в ЄДР містяться відомості, зокрема прізвище, ім'я та по батькові осіб, які мають право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності. Згідно з частиною першою статті 18 цього Закону якщо відомості, які підлягають внесенню до ЄДР, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.
Враховуючи зазначені вище норми Закону (755-15) про реєстрацію, а також те, що до ЄДР включені відомості щодо попереднього керівника, то і реєстраційну картку (форма N 4 (za802-04) про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, повинен підписувати та подавати саме цей керівник або уповноважена ним особа, або інша особа, яка має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності та відомості, про яку включені до ЄДР.
Отже, зважаючи на наведене вище вважаємо, якщо документи подано особою, яка не має на це повноважень, то державний реєстратор має право на цій підставі залишити подані документи без розгляду.
Одночасно повідомляємо, що за даними ЄДР державним реєстратором Печерської районної у місті Києві державної адміністрації 09.01.2007 вже проведена відповідна реєстраційна дія щодо внесення змін до відомостей, що містяться в ЄДР стосовно ВАТ "КиївЗНДІЕП".
В.о. Голови
К.Ващенко