ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
06.02.2007 N 827

Про розгляд листа

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув ваш лист від 06.11.2006 N 3/7-429 та повідомляє наступне.
Статтею 1 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) (далі - Закон) визначено, що орган ліцензування - це орган виконавчої влади, визначений Кабінетом Міністрів або спеціально уповноважений виконавчий орган рад для ліцензування певних видів господарської діяльності; ліцензування - це видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.
Перелік органів ліцензування затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 N 1698 (1698-2000-п) .
Відповідно до зазначеного переліку органом ліцензування провадження господарської діяльності з оптової торгівлі насінням є Мінагрополітики, Держкомлісгосп, Держжитлокомунгосп, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.
Згідно із статтею 6 Закону (1775-14) здійснення у межах своєї компетенції контролю за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов належить до компетенції органу ліцензування.
Крім того, зазначеною статтею передбачено, що орган ліцензування, яким є центральний орган виконавчої влади, що здійснює передбачені цією статтею повноваження, може делегувати їх своїм структурним територіальним підрозділам.
Статтею 20 Закону (1775-14) передбачено, що контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов здійснюють органи ліцензування та спеціально уповноважений орган з питань ліцензування в межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.
Спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування, відповідно до пункту 1 Положення про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, затвердженого Указом Президента України від 25.05.2000 N 721/2000 (721/2000) , є Держпідприємництво України.
Отже, здійснення контролю за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов провадження господарської діяльності з оптової торгівлі насінням належить виключно до компетенції Мінагрополітики, Держкомлісгоспу, Держжитлокомунгоспу, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації, і Держпідприємництва України та його територіальних органів.
Перший заступник Голови
К.О.Ващенко