КОЛЕГІЯ ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Р І Ш Е Н Н Я
10.02.2009 N 1

Про підсумки діяльності Держкомпідприємництва у 2008 році та пріоритетні напрями роботи у 2009 році

Заслухавши та обговоривши доповідь першого заступника Голови Комітету А.О. Гота з питання порядку денного, виступи членів колегії та підсумковий виступ Голови Комітету О.В. Кужель, а також на підставі розгляду матеріалів про роботу Держкомпідприємництва у 2008 році (що додаються),
I. Колегія:
1. Підтримує визначену Комітетом стратегічну мету діяльності - створення в усіх сферах господарської діяльності цілісної та ефективної системи підтримки малого і середнього бізнесу, формування сприятливих умов для його розвитку. На досягнення цього мають бути зосереджені зусилля усіх структурних підрозділів Комітету та його територіальних представництв.
Визначає такі пріоритетні завдання у 2009 році:
1. Організація роботи центральних і місцевих органів влади в напрямку радикального розчищення регуляторного середовища, насамперед у сфері будівництва, земельних відносин, транспорту.
2. Завершення реформування дозвільної системи у сфері господарської діяльності, оптимізація ліцензійної сфери.
3. Забезпечення належної роботи системи державної реєстрації суб'єктів господарської діяльності, подальше удосконалення реєстраційних процедур.
4. Регламентація питань контролю та перевірок для зниження тиску з боку контролюючих органів на суб'єктів господарської діяльності, забезпечення виконання з боку центральних та місцевих органів влади Закону "Про засади державного контролю (нагляду) у сфері господарської діяльності" (877-16) .
5. Посилення контролю за діяльністю посадових осіб органів влади, які забезпечують дозвільні, реєстраційні та ліцензійні процедури, з метою виявлення та упередження порушень законних прав та інтересів суб'єктів господарської діяльності; а також вивчення питання про запровадження кримінальної відповідальності за грубе порушення чиновниками законодавства про підприємництво.
6. Реалізація комплексу заходів із забезпечення участі малого та середнього бізнесу у здійсненні загальнодержавних та регіональних інфраструктурних проектів.
7. Вживання заходів щодо усунення передумов поширення рейдерства.
Серед проблем, які слід вирішити разом з відповідальними органами влади, є такі.
Вирішення проблеми кредитування банками малого та середнього бізнесу. Слід добиватися дозволу на реструктуризацію заборгованості по кредитах, установлення справедливої кредитної ставки, переведення валютних кредитів у національну валюту.
Комітет має невідкладно ініціювати питання щодо запровадження податкових канікул для новостворюваних малих та середніх підприємств.
Необхідним є активне залучення Держкомпідприємництва до роботи, пов'язаної із законодавчим вдосконаленням інституту державно-приватного партнерства, що дозволить підвищити інвестиційну привабливість країни та конкурентоспроможність державного сектору економіки, створити альтернативу приватизації стратегічно важливих об'єктів державного майна, збільшивши при цьому ефективність його використання. На сучасному етапі необхідним є прийняття рамкового закону про державно-приватне партнерство, а також внесення змін до вже існуючих законів, що регулюють різні форми такого партнерства.
Необхідно долучитися до вирішення завдання з удосконалення системи державного управління земельними ресурсами.
Через розчищення регуляторного поля та упровадження дозвільної реформи Комітет має сприяти вирішенню таких завдань, як скорочення термінів, а також установлення прозорих процедур погодження і виготовлення проектної документації та надання дозволів на будівництво об'єктів.
Колегія вважає важливим прийняття Трудового кодексу, в опрацюванні якого необхідно взяти активну участь. Слід проводити роботу в напрямку вирішення питання внутрішньої трудової міграції, зокрема через підвищення компетенції та кваліфікації персоналу.
Комітет має сприяти переходу вітчизняних підприємців на європейські стандарти якості та добровільну сертифікацію.
Колегія констатує, що має бути посилено роботу в регіонах. Дозвільна система у сфері господарської діяльності і формування політики місцевих податків і зборів на рівні місцевого самоврядування - ці напрямки повинні ретельно відстежуватись на місцевому рівні. Територіальні представництва повинні стати фундаторами регіональної політики з питань розвитку та підтримки підприємництва.
Реальними партнерами Комітету при виконанні його завдань мають стати громадські об'єднання підприємців на усіх рівнях. Необхідно продовжувати співпрацю з Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України, оновити склад Громадської колегії Держкомпідприємництва шляхом залучення до роботи свіжих сил - новостворених всеукраїнських організацій, які реально діють. Під особистим патронатом Голів представництв мають знаходитись громадські ради підприємців, які створені при облдержадміністраціях та на районному рівні.
Колегія підтримує ініціативу щодо створення нових громадських дорадчих органів на тих рівнях влади, де формується державна політика, зокрема - Ради підприємців при Верховній Раді України. Вона вкрай необхідна для забезпечення інтересів підприємців під час законотворчої роботи, і особливо з метою упередження шкідливих і неефективних для підприємництва норм.
Немаловажним завданням Комітету повинно стати залучення міжнародної технічної допомоги, зокрема, ресурсів закордонних фінансових інституцій для вирішення питань розвитку підприємництва.
Колегія вбачає необхідним задля методичної підтримки окреслених завдань посилити взаємодію з Українською академією бізнесу та підприємництва, яка має стати реальним навчальним та науково-методичним інструментом Держкомпідприємництва, поглиблюючи правову освіту майбутніх підприємців, здійснюючи наукові дослідження з питань регуляторної політики та підприємництва, створюючи навчальні програми з підвищення кваліфікації державних реєстраторів, фахівців з ліцензування та дозвільної системи. Активізувати в цьому напрямку співпрацю з іншими науковими та освітніми установами.
Особливі зусилля слід також спрямувати на швидке, об'єктивне і професійне інформаційне забезпечення громадян і організацій з використанням електронних засобів та можливостей сайта Комітету.
Колегія підтримує позицію Комітету про неухильне дотримання усіма працівниками Держкомпідприємництва державної етики у взаємодії з суб'єктами підприємницької діяльності, організаціями, підприємствами, які звертаються за роз'ясненнями або потребують невідкладної допомоги щодо захисту їхніх прав. Цей напрямок роботи накладає нову відповідальність на Уповноважених Держкомпідприємництва з захисту прав підприємців. На рівні Комітету і територіальних представництв є потреба у створенні системи оперативного двостороннього зв'язку з підприємцями.
Виконання поставлених завдань в умовах обмежених фінансових ресурсів потребує особистих зусиль з боку кожного працівника системи Держкомпідприємництва, переорієнтації наявних кадрових і фінансових ресурсів Комітету.
II. Колегія вирішила:
2. Інформацію про роботу Держкомпідприємництва у 2008 році взяти до відома.
У напрямку упровадження реформування дозвільної системи у сфері господарської діяльності:
3. Рекомендувати Комітету визнати недостатньою роботу:
- МВС, Мінагрополітики, Мінприроди, МОН, МКТ, Мінекономіки, МОЗ, Держгірпромнагляду, Держспоживстандарту, НАЕР, Держводгоспу, Держкомзему, Укравтодору, Держархбудінспекції - стосовно виконання Плану заходів на 2008 рік щодо удосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.04.2008 N 576-р (576-2008-р) , не в повному обсязі;
- Ради міністрів АР Крим, Київської обласної державної адміністрації з питань впровадження Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) в частині створення дозвільних центрів (в містах Судак, Феодосія АР Крим та Буча Київської обл. дозвільні центри не створені);
- Ради міністрів АР Крим, Вінницької, Дніпропетровської, Київської, Львівської, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Черкаської обласних державних адміністрацій - з питань впровадження Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) в частині створення належних умов по забезпеченню ефективної діяльності дозвільних центрів (дозвільні центри в окремих адміністративно-територіальних одиницях працюють тільки в режимі консультацій);
- Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Харківської, Херсонської, Чернівецької, Чернігівської обласних державних адміністрацій - стосовно виконання Плану заходів на 2008 рік щодо удосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.04.2008 N 576-р (576-2008-р) , в частині вжиття дієвих заходів з використання коштів, передбачених Державним бюджетом України на 2008 рік (107-17) на матеріально-технічне забезпечення дозвільних центрів (використано від 5 до 50% виділених коштів);
- представництв Держкомпідприємництва в АР Крим, Вінницькій, Дніпропетровській, Київській, Львівській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Черкаській областях - з питань забезпечення організаційно-методологічного супроводження реалізації Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) з метою ефективної діяльності дозвільних центрів (дозвільні центри в окремих адміністративно-територіальних одиницях не створені або працюють тільки в режимі консультацій);
- представництв Держкомпідприємництва в АР Крим, Чернівецькій, Хмельницькій областях - в частині здійснення контролю за додержанням вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру та застосування норм адміністративного права за порушення порядку видачі документів дозвільного характеру;
- представництва Держкомпідприємництва в Житомирській області щодо забезпечення якісного, змістовного наповнення та своєчасного подання інформації за встановленими формами відповідно до Переліку звітів, затвердженого пунктом 1 наказу Держкомпідприємництва від 27.12.2007 N 153;
4. Відзначити задовільну роботу у 2008 році територіальних представництв Держкомпідприємництва:
- у Волинській, Кіровоградській, Запорізькій, Одеській областях за ефективну роботу по впровадженню Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) - в частині забезпечення ефективного функціонування дозвільних центрів (найвищі показники ефективності діяльності дозвільних центрів);
- у Івано-Франківській та Луганській областях за ефективну роботу по впровадженню Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) - в частині здійснення ефективного контролю за додержанням вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру та застосування норм адміністративного права за порушення порядку видачі документів дозвільного характеру.
5. Заступнику Голови Яцишиній Г.М., Департаменту дозвільної системи (Андрєєв О.В.):
5.1. Забезпечити взаємодію і координацію діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади та територіальних представництв Комітету щодо виконання положень Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) , заходів по удосконаленню дозвільної системи у сфері господарської діяльності.
Зокрема, поновити Переліки нормативно-правових актів, які потребують приведення у відповідність до вимог Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) (внесення змін, скасування), та розмістити їх на сайті Держкомпідприємництва.
                                                 Термін - постійно
5.2. Забезпечити співпрацю з Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України, громадськими об'єднаннями, всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців, спілками підприємців, незалежними експертами щодо виявлення проблемних питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності та вироблення конкретних пропозицій з метою їх врегулювання, та висвітлення цих питань у засобах масової інформації, на сайті Держкомпідприємництва.
                                            Термін - протягом року
5.3. Забезпечити супроводження в Кабінеті Міністрів України проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів на 2009 рік щодо удосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності".
                                     Термін - до його затвердження
5.4. Прискорити погодження з центральними органами виконавчої влади та забезпечити подання на розгляд до Кабінету Міністрів України:
- проекту Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності",
                                          Термін - лютий 2009 року
- проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою посилення контролю за додержанням порядку видачі документів дозвільного характеру".
                                       Термін - березень 2009 року
5.5. Забезпечити супроводження у Верховній Раді України законопроектів з метою їх підготовки до розгляду у другому читанні:
- "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мінімізації негативних наслідків фінансової кризи для суб'єктів господарської діяльності" (реєстр. N 3429) - в частині внесення змін до Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) ;
- "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" (реєстр. N 3224) - в частині уточнення переліку документів дозвільного характеру;
- "Про внесення змін до Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (реєстр. N 1362).
                                          Термін - до їх прийняття
5.6. Спільно з ДП "Інформаційно-ресурсний центр" (Лепьошкін В.В.) забезпечити методологічне супроводження ведення реєстру документів дозвільного характеру.
                                                 Термін - постійно
5.6. Систематизувати та кодифікувати документи дозвільного характеру на всіх рівнях виконавчої влади.
                                               Термін - I півріччя
5.7. Продовжити систематичне оновлення сторінки "Дозвільні центри" на офіційному веб-сайті Держкомпідприємництва. Зокрема, щодо наповнення його інформацією про діяльність дозвільних центрів; переліку документів дозвільного характеру, що в них видається, процедури їх видачі.
                                                 Термін - постійно
5.8. Забезпечити здійснення контролю за додержанням вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру згідно з Планом перевірок на 2009 рік.
                                            Термін - протягом року
5.9. Забезпечити здійснення заходів, передбачених наказом Держкомпідприємництва від 02.12.2008 N 154 "Про запровадження Всеукраїнського конкурсу "Кращий дозвільний центр" та "Кращий адміністратор" (організаційне та методологічне супроводження проведення вказаного конкурсу).
                                               Термін - I півріччя
6. ДП "Інформаційно-ресурсний центр" (Лепьошкін В.В.) спільно з департаментом дозвільної системи (Андрєєв О.В.) забезпечити постійну модернізацію автоматизованої інформаційної системи реєстру документів дозвільного характеру з урахуванням недоліків та пропозицій адміністраторів, що виникають під час користування Реєстром.
                                                 Термін - постійно
У напрямку регуляторної політики:
7. Першому заступнику Голови Комітету Гота А.О., Департаменту регуляторної політики (Мірошніченко О.М.):
7.1. Завершити опрацювання остаточних результатів виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.06.2008 N 824-р (824-2008-р) "Про заходи з проведення перегляду регуляторних актів з питань землекористування, будівництва та туризму". Про результати поінформувати Кабінет Міністрів України.
                                          Термін - лютий 2009 року
7.2. З метою визначення проблемних питань та підготовки комплексних пропозицій стосовно лібералізації нормативно-правової та законодавчої бази регулювання сфери автомобільних перевезень та сфери охорони здоров'я (фармація та виробництво і реалізація лікарських засобів) здійснити спільно з Мінтрансзв'язку, МОЗом та представниками відповідних галузевих, професійних та громадських об'єднань суб'єктів господарювання оцінку регуляторного клімату у відповідних сферах господарської діяльності.
                                            Термін - протягом року
7.3. Забезпечити недопущення прийняття регуляторних актів, підготовлених з порушенням вимог законодавства з питань державної регуляторної політики (невиконання або виконання не в повному обсязі/ не належним чином вимог щодо здійснення АРВ, оприлюднення проектів регуляторних актів, планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів).
                                                 Термін - постійно
7.4. Продовжити здійснення моніторингу дотримання органами влади вимог Закону щодо відстеження результативності дії регуляторних актів та аналізу звітів про відстеження результативності регуляторних актів.
                                            Термін - протягом року
7.5. Ініціювати внесення змін до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (1160-15) щодо прийняття регуляторних актів органами місцевого самоврядування всіх рівнів виключно за результатами публічного обговорення їх проектів.
                                            Термін - протягом року
7.6. Унормувати процедури моніторингу дотримання вимог законодавства у сфері державної регуляторної політики органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.
                                     Термін - I півріччя 2009 року
7.7. Забезпечити методичну підтримку проведення громадської експертизи та наступного перегляду діючих регуляторних актів місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
                                            Термін - протягом року
У напрямку державної реєстрації:
8. Першому заступнику Голови Комітету Гота А.О., Департаменту реєстрації (Барбелюк О.Б.), Юридичному департаменту (Гавва Л.В.):
8.1. Забезпечити супроводження у Верховній Раді України законопроектів з метою їх підготовки до розгляду у другому читанні:
"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств" (реєстр. N 3011);
"Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мінімізації негативних наслідків фінансової кризи для суб'єктів господарської діяльності" (реєстр. N 3429) в частині вдосконалення системи постановки суб'єктів господарювання на облік у відповідних органах влади, врегулювання процедур ліквідації та реорганізації суб'єктів господарювання.
                                             Термін - до прийняття
8.2. Спільно з ДП "Інформаційно-ресурсний центр" (Лепьошкін В.В.) забезпечити створення офіційного веб-сайта Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, який дозволить оперативно отримувати інформацію про зареєстровані суб'єкти господарювання в Україні
                                      Термін - I квартал 2009 року
8.3. Забезпечити розробку нової редакції Закону України про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, в якій врахувати зміни в чинному законодавстві та стратегічні напрямки розвитку системи державної реєстрації.
                                     Термін - IV квартал 2009 року
8.4. Спільно з ДП "Інформаційно-ресурсний центр" (Лепьошкін В.В.) та територіальними представництвами Держкомпідприємництва продовжувати контроль, координацію та методично-інформаційне забезпечення діяльності державних реєстраторів.
                                                 Термін - постійно
8.5. Визнати недостатньою роботу:
- представництв Держкомпідприємництва в Автономній Республіці Крим, Житомирській та Чернівецькій областях - з питань державної реєстрації в частині здійснення контрольних функцій, перевірок та надання роз'яснень;
- представництв в Держкомпідприємництва у Хмельницькій та Чернігівській областях в частині проведення семінарів для державних реєстраторів.
У напрямку організації контролю за станом виконання посадовими особами законодавства з питань підприємництва:
9. Департаменту реєстрації (Барбелюк О.Б.), Департаменту ліцензування (Іванченко О.Б.), Департаменту дозвільної системи (Андрєєв О.В.) та Головам територіальних органів Держкомпідприємництва забезпечувати застосування норм адміністративного права при виявленні правопорушень, відповідальність за які передбачена статтями 166-10 - 166-12 Кодексу України про адміністративні правопорушення (80731-10) (порушення порядку видачі документа дозвільного характеру, порушення законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і про ліцензування певних видів господарської діяльності).
                                                 Термін - постійно
У напрямку ліцензування:
10. Заступнику Голови М.І. Приступі, Департаменту ліцензування (Іванченко О.Б.):
10.1. Забезпечити супроводження у Верховній Раді України законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України (щодо принципів державної політики у сфері ліцензування)" (реєстраційний N 2391), спрямованого на зменшення видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, запобігання спробам недоречного виведення із під сфери базового ліцензійного закону певних видів господарської діяльності.
                                      Термін - до прийняття Закону
10.2. Розробити проект змін до Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 N 756 (756-2001-п) , в частині зменшення переліку документів, необхідних для отримання ліцензії.
                                     Термін - I півріччя 2009 року
10.3. Розробити проект змін до Адміністративного кодексу України (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення всіх процедур, пов'язаних з ліцензуванням).
                                     Термін - I півріччя 2009 року
10.4. Розробити спільно з:
Державною митною службою України - Ліцензійні умови провадження посередницької діяльності митних брокерів;
Міністерством внутрішніх справ - Ліцензійні умови провадження діяльності, пов'язаної з виробництвом, торгівлею піротехнічними засобами, та Ліцензійні умови провадження діяльності, пов'язаної з відкриттям та функціонуванням стрілецьких тирів, стрільбищ невійськового призначення, мисливських стендів;
Міністерством промислової політики України - Ліцензійні умови провадження діяльності з виробництва хімічних джерел струму, імпорту хімічних джерел струму;
Міністерством охорони навколишнього природного середовища України - Ліцензійних умов провадження діяльності заготівлі та утилізації відпрацьованих хімічних джерел струму.
                                       Термін - протягом 2009 року
10.5. Розробити спільно з органами ліцензування зміни до Порядків контролю за додержанням ліцензійних умов провадження певних видів господарської діяльності з метою їх приведення у відповідність до вимог Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (877-16) .
                                       Термін - протягом 2009 року
10.6. Підготувати до затвердження наказ Держкомпідприємництва про організацію виконання окремих положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" (835-17) в частині виконання функцій контролю за надходженням коштів до державного бюджету за видачу ліцензій.
                                          Термін - лютий 2009 року
10.7. Внести зміни до Тарифів на оплату послуг за користування даними Єдиного ліцензійного реєстру (z0385-98) .
                                     Термін - I півріччя 2009 року
У напрямку фінансових та соціальних питань підтримки підприємництва:
11. Департаменту фінансових та соціальних питань підприємницької діяльності (Головко О.В.):
11.1. Вжити заходів щодо законодавчого закріплення спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.
                                            Термін - протягом року
11.2. Взяти участь в засіданнях робочих груп при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики з доопрацювання проекту Закону України "Про місцеві податки і збори" та підготовки до 2 читання з урахуванням всіх зауважень і пропозицій.
                                     Термін - I півріччя 2009 року
11.3. Разом з Мінпраці та Пенсійним фондом України розробити пропозиції щодо легалізації доходів фізичних осіб, які отримують доходи поза межами України, та їх пенсійного страхування.
                                                Термін - I квартал
11.4. Розробити пропозиції щодо податкових стимулів для малих та середніх підприємств, які використовують або запроваджують енергозберігаючі, екологічно безпечні, новітні технології та здійснюють інноваційні проекти, залучивши до роботи Конфедерацію роботодавців України, Спілку податкових консультантів України.
                                            Термін - протягом року
11.5. Розробити економічні стимули для експортоорієнтованих підприємств (спрощення митних процедур, скасування обмежень щодо здійснення валютних операцій, покращення ситуації відшкодування податку на додану вартість, поновлення вексельної форми розрахунків та ін.).
                                        Термін - жовтень 2009 року
11.6. Здійснювати постійний моніторинг законопроектів, що зареєстровані у Верховній Раді України, з питань оподаткування та соціального захисту з метою виявлення норм законодавства, які погіршують або перешкоджають веденню підприємницької діяльності.
                                            Термін - протягом року
11.7. Розробити проект постанови Кабінету Міністрів України щодо врегулювання орендних відносин між адміністраціями ринків (торгових центрів, комплексів) та суб'єктами господарювання.
                                               Термін - I півріччя
11.8. Залучитися до роботи щодо розробки змін та доповнень до законів України, що регулюють концесійну діяльність суб'єктів господарювання, а також проекту закону про державно-приватне партнерство.
                      Термін - протягом другого кварталу 2009 року
У напрямку впровадження в дію законодавства про нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, упровадження в дію міжнародних актів щодо підприємництва
12. Першому заступнику Голови Гота А.О., Юридичному департаменту (Гавва Л.В.):
12.1. Продовжити здійснювати координацію діяльності центральних органів виконавчої влади щодо виконання пунктів 3 та 4 доручення Кабінету Міністрів України від 19 червня 2007 року N 26363/2/1-07 та в установленому порядку інформувати Кабінет Міністрів України про стан виконання цих пунктів.
                                                 Термін - постійно
12.2. Спільно з Департаментом дозвільної системи (Андрєєв О.В.), Департаментом реєстрації (Барбелюк О.Б.), Департаментом стратегічного планування, інформаційного забезпечення та взаємодії з територіями (Жерибор Т.В.), Департаментом ліцензування (Іванченко О.Б.), Департаментом розвитку підприємництва та міжнародного співробітництва, Департаментом фінансового-господарського забезпечення (Неспрядько С.М.):
Забезпечити виконання заходів, спрямованих на впровадження принципів Європейської хартії для малих підприємств, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.09.2008 N 1245-р (1245-2008-р) .
                                            Термін - протягом року
У напрямку програм підтримки підприємництва:
13. Заступнику Голови Г.М. Білоусу, Департаменту розвитку підприємництва та міжнародного співробітництва:
13.1. Активізувати співпрацю з місцевими органами виконавчої влади тих регіонів, які не затвердили регіональні програми підтримки малого підприємництва на 2009-2010 роки, щодо їх прискорення та затвердження.
                               Термін - лютий - березень 2009 року
13.2. Опрацювати експертні висновки представництв Держкомпідприємництва до проектів регіональних програм підтримки малого підприємництва на 2009-2010 роки та підготувати відповідну аналітичну довідку.
                                      Термін - I квартал 2009 року
13.3. Підвести підсумки виконання регіональних програм підтримки підприємництва на 2007-2008 роки, проаналізувати результативність заходів та ефективність використання коштів місцевих бюджетів.
                                      Термін - I квартал 2009 року
13.4. Забезпечити моніторинг стану затвердження регіональних програм підтримки підприємництва на 2009-2010 роки та передбачення коштів в місцевих бюджетах на їх реалізацію.
                                      Термін - I квартал 2009 року
13.5. З метою подальшого розширення мережі об'єктів інфраструктури підтримки малого підприємництва та підвищення її ролі у прискореному розвитку підприємництва в Україні:
- підготувати аналітичну довідку про стан розвитку інфраструктури підтримки підприємництва в Україні за 2008 рік з акцентом на її інноваційний напрямок;
- обновити банк даних діючих бізнес-інкубаторів та функціонуючих технопарків за регіонами України.
                                     Термін - I півріччя 2009 року
13.6. Підготувати та подати в установленому порядку до Кабінету Міністрів України і Мінфіну звіт про стан виконання Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні (2157-14) за 2008 рік.
                                          Термін - лютий 2009 року
13.7. Забезпечити супроводження у Секретаріаті Кабінету Міністрів України проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів з виконання у 2009 році Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні".
                                          Термін - лютий 2009 року
13.8. Забезпечити роботу по започаткуванню проектів міжнародної технічної допомоги, а саме: Проект TACIS "Підтримка наукомістких та інноваційних підприємств, а також передача технологій бізнес колам в Україні" (2009-2013), Проект GTZ "Сприяння економічному розвитку та створенню робочих місць" (2009-2013) та спільних українсько-австрійських та українсько-польських проектів з підтримки підприємництва в Україні.
                                                 Термін - постійно
13.9. Забезпечити залучення зовнішньої допомоги, у тому числі, ресурсів міжнародних фінансових інституцій для вирішення питань розвитку підприємництва в умовах фінансової кризи та економічної рецесії тощо.
                                       Термін - протягом 2009 року
13.10. Залучитися до роботи над позиційним документом вітчизняного бізнесу в контексті розробки та укладення Угоди про запровадження Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.
                                            Термін - протягом року
14. У напрямку організаційної роботи і планування
Першому заступнику Голови Комітету Гота А.О., Департаменту стратегічного планування, інформаційного забезпечення та взаємодії з територіями (Жерибор Т.В.):
14.1. Спільно з Департаментом регуляторної політики (Мірошниченко О.М.), Департаментом ліцензування (Іванченко О. Б.), Департаментом реєстрації (Барбелюк О.Б.), Департаментом дозвільної системи (Андрєєв О.В.) здійснити організаційні заходи щодо проведення наради (слухань) у м. Вінниці за участі Прем'єр-міністра України, Асоціації міст України та громад з питання регуляторного клімату в регіонах.
                           Термін: березень - до проведення заходу
14.2. Організувати в регіонах роботу щодо висування кращих представників підприємців з числа молоді для висування на нагородження премією Кабінету Міністрів за особливі досягнення молоді у розбудові України.
                                        Термін: березень 2009 року
14.3. Забезпечувати своєчасне оновлення Реєстру державного майна системи Держкомпідприємництва та інформування Фонду держмайна України.
                                             Термін - щоквартально
14.4. Ввести у практику документальне оформлення та попереднє інформування Служби Голови щодо стану виконання завдань, які надаються Головою на щотижневих апаратних нарадах.
             Термін - лютий і в подальшому - щотижнево, у п'ятницю
14.5. Подати за затвердження Голові колегії План засідань колегії Комітету на 2009 рік.
                                       Термін - березень 2009 року
Ректору Української академії бізнесу та підприємництва (Гасанов С.С.)
14.6. Подати Голові концепцію взаємодії Комітету з Українською академією бізнесу та підприємництва щодо її участі у виконанні завдань, покладених на Держкомпідприємництво.
                                      Термін - I квартал 2009 року
15. У напрямку взаємодії з об'єднаннями громадян-підприємців та з підприємцями
Першому заступнику Голови Комітету Гота А.О., Департаменту стратегічного планування, інформаційного забезпечення та взаємодії з територіями (Жерибор Т.В.):
15.1. Розробити Положення про Громадську раду з питань діяльності ринків при Держкомпідприємництві.
                                       Термін - березень 2009 року
15.2. Спільно з Юридичним департаментом (Гавва Л.В.) внести пропозиції до проекту Положення про Раду підприємців при Верховній Раді України.
                                          Термін - впродовж місяця
15.3. Спільно з Службою Голови проаналізувати нормативну базу Держкомпідприємництва в частині організації особистого прийому громадян, внести зміни та доповнення до відповідного наказу з урахуванням нової стратегії Комітету. Сформувати графік особистого прийому громадян керівництвом Комітету.
                                      Термін - I квартал 2009 року
15.4. Спільно з Службою Голови, з залученням Голів територіальних представництв подати пропозиції щодо складу Уповноважених Держкомпідприємництва з питань захисту прав підприємців. Провести роботу щодо введення в дію інституту помічників Уповноважених на районному рівні в усіх регіонах.
                            Термін - до повного формування складу.
                                    Уповноважених та їх помічників
15.5. Підготувати для розміщення на офіційному веб-сайті Комітету інформаційну форму щодо діяльності чинних уповноважених Держкомпідприємництва з питань захисту прав підприємців в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі та забезпечувати розміщення в ній оперативної та актуальної інформації.
                     Термін - березень 2009 року, потім - постійно
15.6. Вивчити отримані Комітетом пропозиції громадськості та підготувати пропозиції до внесення змін та доповнень до складу Громадської колегії Комітету.
                                       Термін - березень 2009 року
15.7. Запровадити порядок розгляду звернень громадян - суб'єктів підприємницької діяльності, які надходять електронною поштою до відділу контролю і діловодства, здійснювати загальну координацію і контроль цієї роботи в Комітеті.
                              Термін - лютий 2009 року та постійно
15.8. Розробити та подати Голові стратегію створення при Держкомпідприємництві Громадської приймальні (та/або телефонної "гарячої лінії") для надання оперативної консультативної допомоги підприємцям з усіх регіонів.
                                      Термін - I квартал 2009 року
15.9. Забезпечувати системне якісне інформування громадськості про діяльність Держкомпідприємництва, проводити роз'яснювальну роботу щодо цілей, змісту і механізмів та очікуваних результатів державної політики з питань підприємництва.
                                                 Термін - постійно
15.10. Найбільш активно працювали такі Уповноважені з захисту прав підприємців: Ліпецький В.С. (м. Київ), Виноградов Д.С. (Черкаська область), Нісілевич С.С. (Одеська область), Дорош В.І. (Чернівецька область).
16. У напрямку загальної організації роботи представництв в АР Крим, областях, м. м. Києві та Севастополі:
Першому заступнику Голови Комітету Гота А.О., Департаменту стратегічного планування, інформаційного забезпечення та взаємодії з територіями (Жерибор Т.В.):
16.1. Спільно з Юридичним департаментом (Гавва Л.В.) проаналізувати чинне положення про територіальні представництва в АР Крим, областях, м. м. Києві та Севастополі та у разі потреби внести зміни у Положення в частині нових завдань та функцій.
                                     Термін - II квартал 2009 року
16.2. Розробити план проведення комплексних перевірок територіальних представництв Комітету на 2009 рік з урахуванням результатів щорічної оцінки Голів представництв за результатами їх роботи у 2008 році.
                                      Термін - I квартал 2009 року
16.3. Забезпечити надання практичної допомоги департаментам та керівникам самостійних структурних підрозділів через оперативне централізоване направлення електронним зв'язком до територіальних представництв доручень Комітету, які стосуються усіх регіонів. Відслідковувати зворотній зв'язок та виконавську дисципліну представництв. У разі виявлення порушень, зволікань або формальних відписок доповідати Голові.
                           Термін: у разі виявлення - невідкладно.
16.4. Розробити та подати Голові пропозиції щодо удосконалення взаємодії центрального апарату Комітету з територіальними представництвами та територіальних представництв з Комітетом з урахуванням особливостей роботи Комітету у 2009 році.
                                      Термін - I квартал 2009 року
16.5. Вважати недостатньою взаємодію з підприємницькою громадськістю у регіоні таких територіальних представництв Держкомпідприємництва: АР Крим (Пилунський А.П.), Житомирська область (Ярошенко А.Г.), Київська область (Петрушенко Д.М.).
16.6. Не забезпечили роботу з Уповноваженими Держкомпідприємництва з захисту прав підприємців такі представництва: АР Крим (Пилунський А.П.), Житомирська (Ярошенко А.Г.), Полтавська (Адамович О.Є.), Сумська (Терещенко Т.Л.), Тернопільська (Трубич О.О.), Запорізька (Погрібняк М.А.), Миколаївська (Вєтров В.Є.) області.
16.7. Вважати недостатньою інформаційну політику (неподання інформації для використання на сайті Комітету) таких територіальних представництв Держкомпідприємництва: АР Крим (Пилунський А.П.), Дніпропетровська (Чайка О.Д.), Закарпатська (Турянчик Р.В.). Одеська (Савчук В.В.), Полтавська (Адамович О.Є.), Сумська (Терещенко Т.Л.), Хмельницька (Довгалюк М.І.), Черкаська (Папуша М.Г.) області.
16.8. Активність щодо забезпечення взаємодії Комітету з обласними державними адміністраціями виявили представництва в: Волинській (Білецька В.В.), Полтавській (Адамович О.Є.), Львівській (Яйко О.М.), Харківській (Радченко В.В.), Хмельницькій (Довгалюк М.І.), Черкаській (Папуша М.Г.), Донецькій (Горлов О.А.), Вінницькій (Надольний І.Д.), Луганській (Семенченко В.М.) областях.
16.9. Найбільшу активність щодо захисту прав та інтересів підприємницької громадськості виявило представництво Комітету у Закарпатській (Турянчик Р.В.) Чернівецькій (Каруценко О.Н.) областях, а також в м. Києві (Апостолов В.Є.).
17. У напрямку удосконалення організації діловодства та контролю:
Першому заступнику Голови Комітету Гота А.О., Департаменту стратегічного планування, інформаційного забезпечення та взаємодії з територіями (Жерибор Т.В.):
17.1. Вжити заходів щодо розширення можливостей та вдосконалення автоматизованої системи діловодства та контролю "СТЕП", започаткувати форми роботи з провадження електронного документообігу.
                                               Термін - I півріччя
17.2. Забезпечити упорядкування документів у справи для подальшого опрацювання та проведення експертної оцінки співробітниками Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.
                                              До завершення роботи
17.3. Внести пропозиції щодо вдосконалення роботи архіву Комітету в частині надання довідкових матеріалів.
                                      Термін - I квартал 2009 року
17.4. Провести навчання щодо удосконалення діловодства в центральному апараті Комітету та його територіальних підрозділах, започаткування новітніх методів інформаційних технологій та здійснення контролю за виконанням законів, звернень громадян, суб'єктів підприємницької діяльності, актів Президента України, Прем'єр-міністра України, доручень Кабінету Міністрів України.
                                            Термін - протягом року
17.5. Вважати неналежною загальну організацію роботи таких представництв: АР Крим (Пилунський Л.П.), Житомирська область (Ярошенко А.Г.).
18. Головам представництв Держкомпідприємництва в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі:
18.1. Спільно з уповноваженими Держкомпідприємництва з питань захисту прав підприємців підготувати та подати аналітичну інформацію щодо діяльності ринків в регіоні.
                                          Термін - лютий 2009 року
18.2. Забезпечити взаємодію і координацію діяльності місцевих органів влади щодо виконання положень Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) , заходів з удосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності щодо:
- налагодження роботи по забезпеченню ефективної діяльності дозвільних центрів, у тому числі участі в їх роботі представників місцевих дозвільних органів;
- матеріально-технічного забезпечення дозвільних центрів відповідно прийнятих місцевих програм соціально-економічного розвитку на 2009 рік та відповідних бюджетів (при формуванні та розподілі видатків);
- створення умов для впровадження програмного забезпечення Реєстру документів дозвільного характеру на базі дозвільних центрів;
- забезпечення інформування населення та підприємців про роботу дозвільних центрів та порядок здійснення дозвільних процедур.
                                                 Термін - постійно
18.3.Забезпечувати методичне супроводження роботи державних реєстраторів та адміністраторів. Інформувати в установленому порядку керівництво Держкомпідприємництва та місцевих органів влади у разі виявлення обставин, які заважають роботі державного реєстратора та адміністратора.
                                                 Термін - постійно
18.4. Продовжувати роботу по паспортизації дозвільних центрів. Інформувати Держкомпідприємництво та керівництво облдержадміністрації про недоліки та проблеми у їх роботі. Вживати згідно повноважень заходів щодо виправлення встановлених недоліків
                                                 Термін - постійно
18.5. Забезпечити своєчасне погодження проектів регіональних програм підтримки малого підприємництва на 2009-2010 роки та підготовку експертних висновків до них.
                                Термін: лютий - березень 2009 року
18.6. Забезпечити здійснення контролю за додержанням вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру згідно з Планами перевірок на 2009 рік та вчасного (з дотриманням встановленого строку) подання відповідних звітів до департаменту дозвільної системи. При цьому, за наявності підстав для проведення позапланових перевірок, невідкладно вживати відповідних заходів щодо їх проведення.
                                                 Термін - постійно
18.7. Забезпечувати застосування норм адміністративного права при виявленні правопорушень, відповідальність за які передбачена статтею 166-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення (80731-10) (порушення порядку видачі документа дозвільного характеру), подання копій матеріалів про адміністративні правопорушення та копій рішень судових органів до департаменту дозвільної системи.
18.8. Вжити організаційних заходів з проведення першого туру щорічних Всеукраїнських конкурсів "Кращий дозвільний центр" та "Кращий адміністратор" і журі, передбачених наказом Держкомпідприємництва від 02.12.2008 N 154 "Про запровадження Всеукраїнського конкурсу "Кращий дозвільний центр" та "Кращий адміністратор".
                                        Термін - травень 2009 року
18.9. Активізувати роботу по здійсненню перевірок органів ліцензування щодо дотримання вимог законодавства в сфері ліцензування. Про результати інформувати.
                                       Термін - протягом 2009 року
18.10. Під час відряджень в райони та міста регіону відвідувати реєстраційні офіси та дозвільні центри, надавати їм необхідну методичну допомогу. У разі виявлення фактів неналежного забезпечення їхньої роботи з боку районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування терміново повідомляти про них обласні державні адміністрації та Держкомпідприємництво.
                                                 Термін - постійно
18.11. Активізувати співпрацю з громадськими організаціями та спілками підприємців щодо посилення їх ролі у здійсненні державної регуляторної політики, зокрема, в частині публічних громадських обговорень регуляторних актів, які мають істотний вплив на підприємницьке середовище.
                                                 Термін - постійно
18.12. Постійно здійснювати моніторинг громадських ініціатив з питань діяльності підприємництва та за підсумками його узагальнення готувати відповідні пропозиції Держкомпідприємництву України та місцевим органам виконавчої влади.
                                                 Термін - постійно
18.13. Посилити інформаційну політику. Діяльність представництва максимально висвітлювати усіма доступними методами. Поновити практику інформування Комітету про свої здобутки для висвітлення їх на сайті. Департаменту стратегічного планування інформаційного забезпечення та взаємодії з територіями - забезпечити особливий контроль за виконанням цього пункту.
                                                Термін - щотижнево
18.14. Удосконалити роботу із зверненнями громадян (форми роботи задокументувати). Про вжиті заходи поінформувати Департамент стратегічного планування інформаційного забезпечення та взаємодії з територіями.
                               Термін: поінформувати до 1 березня.
                                     Роботу забезпечувати постійно
18.15. Забезпечити координацію та методичне забезпечення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо виконання заходів з реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.
                                                 Термін - постійно
18.16. Забезпечити участь у спільних заходах з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями з виконання заходів Регіональних програм підтримки малого підприємництва на 2009-2010 роки.
                                                 Термін - постійно
18.17. Забезпечити участь у підготовці та проведенні спільних заходів з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями з нагоди Дня підприємця.
                                       Термін - вересень 2009 року
18.18. Запровадити механізми залучення третіх осіб до процедур перевірок контролюючими органами господарської діяльності суб'єктів підприємництва (ст. 20 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (877-16) ) .
                                                 Термін - постійно
18.19. Спільно з Уповноваженим Держкомпідприємництва по захисту прав підприємців створити в'їздну громадську приймальню по розгляду звернень суб'єктів господарювання, врегулювання проблемних питань влади та бізнесу, надання методологічної допомоги та проведення консультацій з питань, які віднесені до компетенції представництва, погодивши регламент роботи таких приймалень з місцевими органами влади та громадськими об'єднаннями підприємців.
                                                Термін - I квартал
19. Представництвам Держкомпідприємництва в АР Крим, Київській області - вжити заходів щодо створення дозвільних центрів (міста Судак, Феодосія та місто Буча).
                                       Термін - березень 2009 року
20. Представництвам Держкомпідприємництва в АР Крим, Вінницькій, Дніпропетровській, Київській, Львівській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Черкаській областях - вжити заходів щодо забезпечення ефективної роботи дозвільних центрів у відповідності до вимог Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) (прийом заяв, видача документів дозвільного характеру, надання консультацій). Про результати інформувати.
                                        Термін - квітень 2009 року
21. Департаменту стратегічного планування, інформаційного забезпечення та взаємодії з територіями (Жерибор Т.В.) здійснювати поточний моніторинг виконання цього рішення департаментами, самостійними структурними підрозділами Комітету, територіальними представництвами Держкомпідприємництва. Запланувати розглянути окремим питанням за засіданні колегії у II кварталі питання про стан виконання цього рішення.
У разі невиконання або неналежного виконання пунктів цього рішення - доповідати Голові Комітету невідкладно.
22. Загальний контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.
Голова колегії
Відповідальний секретар
О.В.Кужель
О.В.Васильківська