ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Р І Ш Е Н Н Я
03.02.2006 N 1

Про основні підсумки діяльності Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у 2005 році щодо реалізації політики Президента України і Уряду у сфері розвитку підприємництва

( Рішення затверджено Наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва N 12 (v0012563-06) від 07.02.2006 )
Колегія зазначає, що Держпідприємництво та його представництва у 2005 році забезпечували виконання функціональних повноважень щодо проведення системної регуляторної реформи, удосконалення дозвільної системи та процедури державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також координували роботу центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо реалізації рішень Президента України і Уряду з питань розвитку підприємництва.
З метою додержання принципів державної регуляторної політики, досягнення у регуляторній діяльності узгодження інтересів держави та суб'єктів господарювання, створення більш сприятливих умов для розвитку підприємництва органами виконавчої влади переглянуто 9340 регуляторних актів, з яких скасовано та внесено зміни до 5184 актів.
В усіх 677 органах державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців застосовано принцип "єдиного вікна", прийнято нормативно-правові акти, які регулюють питання постановки на облік юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
Утворено 673 дозвільні центри з видачі документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності, прийнято ряд нормативно-правових актів, спрямованих на виконання вимог Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) .
У минулому році вдалося зберегти доступ суб'єктів підприємництва до спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. За активної участі Комітету розроблено шляхи її реформування та визначено загальну концепцію, що знайшло своє відображення у розробленому проекті Закону України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва", який подано до Кабінету Міністрів України. З метою врегулювання проблеми сплати страхових внесків суб'єктами малого підприємництва, яку підприємці визначили як одну з вагомих перешкод ведення бізнесу, ініційовано розроблення проектів законів України "Про єдиний соціальний внесок" та "Про розміри єдиного соціального внеску".
Проводилася робота з реалізації заходів, передбачених Національною програмою сприяння розвитку малого підприємництва (2157-14) . Здійснювався моніторинг підприємницького клімату на регіональному рівні. За даними Єдиного державного реєстру станом на 01.01.2006 р. в Україні кількість юридичних осіб становила 787 тис., фізичних осіб - підприємців - 2209,9 тис., що відповідно на 1,6% та 7,9% більше порівняно із минулим роком.
Активізовано міжнародну діяльність. Укладено ряд міжнародних договорів міжвідомчого та міжурядового характеру, зокрема з Киргизькою Республікою, Грузією, Республікою Білорусь, Швейцарією, Італійською Республікою, Польщею, Державою Ізраїль. У рамках позики Світового банку Комітетом супроводжується реалізація проекту "Розвиток приватного сектору". Досягнуто домовленостей щодо надання Держпідприємництву методичної та організаційної допомоги у проведенні регіональних семінарів з питань впровадження регуляторної політики, досліджень стану дозвільної системи та перевірок у проектних регіонах, секторних досліджень регуляторного середовища тощо.
Налагоджено системний діалог з підприємницькою громадськістю. Зокрема, ініційовано та проведено три Всеукраїнських зібрання у рамках постійно діючого форуму "Влада і бізнес - партнери" за участю вищих посадових осіб органів влади. Проведено 7 розширених засідань колегій та громадських слухань за участю найбільш впливових представників громадських організацій, організовано три селекторних наради за участі керівництва Кабінету Міністрів і губернаторів.
Результати та стан виконання завдань Президента України та Кабінету Міністрів оприлюднювались. Забезпечено роботу сайта Держпідприємництва, який увійшов до двадцятки найбільш популярних серед сайтів органів влади.
Вжито інших заходів, спрямованих на практичне втілення політики Президента України і Уряду у сфері розвитку підприємництва.
Заслухавши та обговоривши доповідь Голови Комітету А.В.Дашкевича, колегія ВИРІШИЛА:
1. Інформацію із зазначеного питання взяти до відома.
2. Затвердити орієнтовний перелік питань для розгляду на засіданнях колегії Держпідприємництва у 1 півріччі 2006 року, що додається.
3. Зобов'язати голів представництв Держпідприємництва України у Житомирській (Ярошенко А.Г.), Закарпатській (Турянчик Р.В.), Кіровоградській (Маслов М.А.), Львівській (Максимчук О.В.) областях, де робота обласних державних адміністрацій за підсумками розгляду на засіданні Кабінету Міністрів України 25.01.2006 стану виконання Указів Президента України від 12 травня 2005 р. N 779 (779/2005) "Про лібералізацію підприємницької діяльності та державну підтримку підприємництва", від 1 червня 2005 р. N 901 (901/2005) "Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики" та Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) визнана недостатньою, - вжити термінових спільних заходів для усунення виявлених недоліків.
Про проведену спільну роботу поінформувати Держпідприємництво України (Управління стратегічного планування та зв'язків з територіями (Жерибор Т.В.)).
                                      Термін: 01.03.2006
4. Заступнику Голови М.С.Іголкіну, Департаменту регуляторної політики (Мірошниченко О.М.):
4.1. Посилити координацію роботи з Мінагрополітики, Мінприроди, Мінпаливенерго, Міністерство культури та туризму України (МКТ), МОЗ, Мінфіну, МНС, Держкомзему, Мінбуду щодо приведення ними власних регуляторних актів у відповідність із принципами державної регуляторної політики. По мірі надходження відповідних документів від зазначених міністерств та відомств, - здійснювати їхнє опрацювання у першочерговому порядку.
                                      Термін: до вирішення питання
4.2. Надати оперативну допомогу Мінтрансзв'язку, Мінпаливенерго та Мінбуду для своєчасного подання цими міністерствами на розгляд Кабінету Міністрів пропозицій щодо приведення регуляторних актів, прийнятих Верховною Радою України, у відповідність із принципами державної регуляторної політики.
                                      Термін: до вирішення питання
4.3. Забезпечити постійну взаємодію із відповідальними працівниками Міністерства охорони здоров'я, надати Міністерству додаткові консультації для термінового проведення ним оцінки системності та узгодженості регуляторних актів, прийнятих Верховною Радою України, з питань охорони здоров'я, забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя.
                                      Термін: впродовж двох тижнів
4.4. Скоординувати роботу з центральними та місцевими органами виконавчої влади щодо своєчасного та повного виконання Плану заходів щодо реалізації державної регуляторної політики на 2006 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів від 18.01.2006 N 13-р (13-2006-р) . Інформацію про хід виконання надавати Кабінету Міністрів та розміщувати на сайті Комітету.
                                      Термін: щоквартально
4.5. Продовжити надання практичної та організаційно-методичної допомоги (проведення семінарів, надання роз'яснень) регуляторним органам щодо провадження ними державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності. Розробити пропозиції щодо відповідних відряджень до регіонів у I кварталі.
                                      Термін: лютий 2006 р.
5. Заступнику Голови М.С.Іголкіну, Управлінню дозвільної системи (Андрєєв О.В.):
5.1. Продовжити координацію роботи з Мінагрополітики, Мінприроди, МВС, МОЗ, Мінекономіки, Держкомзему, Міністерство культури та туризму України (МКТ), стосовно завершення розробки проектів нормативних актів щодо:
порядків видачі документів дозвільного характеру;
затвердження розміру тарифів, у тому числі граничних розмірів, на проведення дозвільними органами обстежень (експертиз), які є підставою для видачі документів дозвільного характеру;
внесення змін до законів України "Про пожежну безпеку" (3745-12) , "Про охорону праці" (2694-12) , "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (4004-12) та ін., до актів Кабінету Міністрів для приведення їх у відповідність із Законом України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) ;
внесення змін до законодавчих актів стосовно можливості набуття суб'єктом господарювання права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності за декларативним принципом;
скасування документів дозвільного характеру, застосування яких є недоцільним. Щотижнево інформувати Голову Комітету про стан справ.
                                      Термін: до остаточного
                                      виконання ЦОВВ усіх
                                      перерахованих завдань
5.2. Продовжити надання практичної та організаційно-методичної допомоги (проведення семінарів, надання роз'яснень) місцевим органам виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо впровадження ними Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) . Розробити пропозиції щодо відряджень до регіонів у I кварталі.
                                      Термін: до кінця
                                      лютого 2006 р.
6. Головам представництв Держпідприємництва в АР Крим (Пилунський Л.І.), Житомирській (Ярошенко А.Г.), Запорізькій (Погрібняк М.А.), Львівській (Максимчук О.В.), Одеській (Савчук В.В.), Чернігівській (Овсяник М.К.) та Черкаській (Папуша М.Г.) областях забезпечити координацію дій з відповідними місцевими адміністраціями та органами місцевого самоврядування щодо прийняття ними нормативно-правових актів, необхідних для реалізації Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) .
Про хід роботи поінформувати Держпідприємництво України (Управління дозвільної системи (Андрєєв О.В.)).
                                      Термін: 20.02.2006
7. Першому заступнику Голови К.О.Ващенку, Департаменту реєстрації та ліцензування (Барбелюк О.Б.), Державному підприємству "Інформаційно-ресурсний центр" (Боделан А.В.):
7.1. Забезпечити координацію роботи з ДПА, Держкомстату, Мінпраці, Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій щодо вжиття ними вичерпних заходів для усунення недоліків у системі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Підготувати інформацію з цього питання до Кабінету Міністрів України.
                                      Термін: лютий 2006 р.
7.2. Вжити заходів щодо здійснення державної реєстрації та постановки на облік юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за принципом "єдиного вікна" протягом однієї доби.
                                      Термін: до вирішення питання
7.3. Завершити роботу щодо забезпечення обміну інформацією про постановку на облік та зняття з нього юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з використанням спеціальної інформаційно-телекомунікаційної системи центральних органів виконавчої влади.
                                      Термін: до березня 2006 р.
7.4. Організувати навчання та підвищення кваліфікації державних реєстраторів.
                                      Термін: I кв. 2006 р.
7.5. Внести пропозиції Кабінету Міністрів України щодо відновлення фінансування заходів з ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та Єдиного ліцензійного реєстру.
                                      Термін: до 05.02.2006
7.6. Забезпечувати супроводження у Верховній Раді України до їх прийняття законів України:
- "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо приведення законодавства до вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців";
- "Про внесення змін і доповнень до законів України" щодо подальшого впорядкування системи ліцензування видів господарської діяльності.
                                      Термін: до вирішення питання
8. Заступнику Голови Сахненко О.М., Департаменту фінансових та соціальних питань підприємницької діяльності (Головко О.В.):
8.1. Продовжити роботу щодо остаточного доопрацювання та узгодження з відповідними міністерствами та відомствами проекту Закону України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" та забезпечити його супроводження у Верховній Раді Україні.
                                      Термін: I квартал 2006 р.
8.2. Забезпечити супроводження у Верховній Раді України проектів Законів України "Про єдиний соціальний внесок" та "Про розмір єдиного соціального внеску".
                                      Термін: до вирішення питання
9. Департаменту реєстрації та ліцензування (Барбелюк О.В.), Управлінню дозвільної системи (Андрєєв О.В.), Управлінню стратегічного планування та зв'язків з територіями (Жерибор Т.В.) вжити заходів щодо посилення контролю за виконанням законодавства посадовими особами органів державної влади, які проводять реєстрацію, постановку на облік суб'єктів юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, видають їм дозвільні документи, з метою недопущення випадків зловживань та корупції.
Подати пропозиції Голові Держпідприємництва України.
                                      Термін: березень 2006 р.
10. Заступнику Голови Г.М.Білоусу, Департаменту програм підприємництва (Корнійчук В.Г.):
10.1. Звернутися до Верховної Ради України з проханням внести зміни до Державного бюджету України на 2006 рік (3235-15) в частині збільшення фінансування заходів Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні (2157-14) до суми, необхідної для виконання заходів відповідної Програми на 2006 рік (81-2006-р) .
                                      Термін: II квартал 2006 р.
10.2. Забезпечувати методичне керівництво по проведенню рейтингової оцінки в регіонах.
                                      Термін: постійно
12. Управлінню міжнародного співробітництва (Гамзян А.Г.) продовжити співробітництво з міжнародними інституціями щодо обміну досвідом розвитку підприємництва, реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, які направлені на розвиток підприємництва в Україні.
                                      Термін: протягом року
13. Головам представництв Держпідприємництва України в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі:
13.1. Запровадити моніторинг виконання Плану заходів щодо реалізації державної регуляторної політики на 2006 рік (13-2006-р) місцевими органами виконавчої влади та здійснення заходів органами місцевого самоврядування.
                                      Термін: протягом року
13.2. Надати методологічну та інформаційну допомогу керівництву місцевих державних адміністрацій та місцевого самоврядування для завершення ними роботи щодо затвердження порядків взаємодії представників місцевих дозвільних органів, які здійснюють приймання суб'єктів господарювання в одному приміщенні; розміру плати за користуванням даними реєстру документів дозвільного характеру; кількості адміністраторів та порядків взаємодії місцевих дозвільних органів, адміністратора, суб'єкта господарювання та територіального органу Держпідприємництва.
Про хід роботи поінформувати Держпідприємництво України (Управління дозвільної системи (Андрєєв О.В.)
                                      Термін: 20.02.2006
13.3. Під час відряджень в райони та міста регіону відвідувати дозвільні центри, надавати їм необхідну методичну допомогу. На підставі вивчення роботи дозвільних центрів постійно оновлювати їхні паспорти. У разі виявлення фактів неналежного забезпечення роботи дозвільних центрів з боку районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування терміново повідомляти про них обласні державні адміністрації та Держпідприємництво.
                                      Термін: постійно
13.4. Забезпечувати методичне супроводження роботи державних реєстраторів. Інформувати в установленому порядку керівництво Держпідприємництва та місцевих державних адміністрацій у разі виявлення обставин, які заважають роботі державного реєстратора.
                                      Термін: постійно
13.5. Активізувати співпрацю з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з питань:
- фінансування та виконання регіональних програм у 2006 році в повному обсязі;
- формування заходів регіональних програм розвитку малого підприємництва на 2007-2008 роки у відповідності до пріоритетів регіональної стратегії соціально-економічного розвитку.
                                      Термін: протягом року
13.6. Подати Держпідприємництву України (Управлінню стратегічного планування та зв'язків з територіями (Жерибор Т.В.)) конкретні пропозиції стосовно активізації інформаційної діяльності представництва з метою поінформування громадськості про здійснення регіональної політики у сфері підприємництва та захисту прав підприємців.
                                      Термін: березень 2006 року
14. Першому заступнику Голови К.О.Ващенку, Управлінню стратегічного планування та зв'язків з територіями (Жерибор Т.В.):
14.1. Внести пропозиції щодо завершення реформування кадрового забезпечення інституту уповноважених.
                                      Термін: до квітня 2006 року
14.2. Організовувати спільно з департаментами та структурними підрозділами центрального апарату Комітету проведення громадських обговорень проектів нормативно-правових актів, а також базових питань діяльності Комітету.
                                      Термін: постійно
14.3. Під час формування щомісячних пропозицій про преміювання керівників територіальних представництв Комітету в обов'язковому порядку враховувати їхній особистий внесок щодо реалізації в регіоні державної регуляторної політики, забезпечення реєстраційної та дозвільної процедур відповідно до законодавства. Взяти під особистий контроль співпрацю голів представництв з цих питань з головами обласних державних адміністрацій та їх заступниками.
                                      Термін: щомісячно
14.4. Забезпечити організацію поточного контролю за виконанням цього рішення департаментами, самостійними структурними підрозділами Комітету, територіальними представництвами Держпідприємництва.
Про стан проведеної роботи доповідати Голові Комітету.
                                      Термін: через тиждень
                                      по завершенні терміну
                                      кожного з пунктів
15. Відділу інформаційного забезпечення (Кухар В.Б.) розміщувати інформацію про стан виконання пунктів цього рішення на сайті Комітету за поданням директорів департаментів та керівників самостійних структурних підрозділів центрального апарату Комітету, узгоджених з першим заступником Голови К.О.Ващенком.
                                      Термін: впродовж дня після
                                      відповідного подання
16. Рекомендувати членам громадської колегії Держпідприємництва України сприяти виконанню Комітетом та його територіальними представництвами завдань і функцій, покладених на Держпідприємництво України відповідно до законодавства, залучаючи до цієї роботи місцеві громадські об'єднання підприємців, а також громадян.
17. Загальний контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.
Голова колегії
А.В.Дашкевич

Додаток
до рішення колегії
Держпідприємництва
України
03.02.2006  N 1

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК

питань для розгляду на засіданнях колегії Держпідприємництва України у I півріччі 2006 року

N Назва питання Відповідальний виконавець
Березень 2006 р.
1. Про стан виконавської дисципліни та організації виконання Держпідприємництвом завдань, визначених актами законодавства, дорученнями Президента України та Кабінету Міністрів України Управління справами, відділ документального забезпечення та контролю за виконанням
2. Про стан проведення центральними органами виконавчої влади оцінки системності та узгодженості регуляторних актів у галузях (сферах) економіки Департамент регуляторної політики
3. Про стан реалізації державної політики у сфері підприємництва територіальними представництва Держпідприємництва в АР Крим, Вінницькій та Волинській областях Управління стратегічного планування та зв'язків з територіями спільно з відповідними територіальними представництвами
4. Про витрачання Держпідприємництвом України у 2005 році бюджетних коштів Управління фінансування та звітності
Квітень 2006 р.
5. Про стан роботи щодо розгляду звернення громадян та суб'єктів підприємництва Юридичне управління, відділ документального забезпечення та контролю за виконанням
6. Про стан виконання попередніх рішень колегії Держпідприємництва України Управління стратегічного планування та зв'язків з територіями, керівники структурних підрозділів Держпідприємництва
7. Про стан реалізації державної політики у сфері підприємництва територіальними представництва Держпідприємництва в Дніпропетровській, Донецькій та Житомирській областях Управління стратегічного планування та зв'язків з територіями спільно з відповідними територіальними представництвами
Травень 2006 р.
8. Про роботу щодо забезпечення співробітництва з міжнародними організаціями та установами. Стан упровадження проектів міжнародної технічної допомоги, спрямованих на розвиток підприємництва в Україні Департамент підтримки підприємництва
9. Про стан впровадження Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) Управління дозвільної системи
10. Про стан реалізації державної політики у сфері підприємництва територіальними представництвами Держпідприємництва в Закарпатській, Запорізькій та Івано-Франківській областях Управління стратегічного планування та зв'язків з територіями спільно з відповідними територіальними представництвами
Червень 2006 р.
11. Про стан нормотворчої та правової роботи у Держпідприємництві України Юридичне управління
12. Про забезпечення контролю за виконанням законодавства посадовими особами органів державної влади, які проводять реєстрацію, постановку на облік юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та видають їм дозволи та ліцензії. Упередження Держпідприємництвом та його територіальними підрозділами випадків зловживань та корупції в цій сфері Департамент реєстрації та ліцензування, Управління дозвільної системи
13. Про стан реалізації державної політики у сфері підприємництва територіальними представництва Держпідприємництва в Львівській та Миколаївській областях Управління стратегічного планування та зв'язків з територіями спільно з відповідними територіальними представництвами, визначеними в питанні
Начальник Управління
стратегічного планування
та зв'язків з територіями
Т.В.Жерибор