ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
09.02.2005 N 734/0/2-05

Про відокремлені підрозділи юридичної особи

(Витяг)
Відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України (435-15) , філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.
Філії та представництва юридичної особи не є юридичними особами, але вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.
Крім того, слід зазначити, що відповідно до частини четвертої статті 64 Господарського кодексу України (436-15) , питання про розміщення відокремлених підрозділів юридичної особи повинно погоджуватися з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку.
Відповідно до статті 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) відокремлений підрозділ юридичної особи не підлягає державній реєстрації, але відомості про такий підрозділ включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
Виконавчий орган юридичної особи або уповноважена ним особа зобов'язані подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи рішення органу управління юридичної особи про створення відокремленого підрозділу та заповнену реєстраційну картку про створення відокремленого підрозділу (форма N 5 (za802-04) або рішення юридичної особи про закриття відокремленого підрозділу та повідомлення встановленого зразка про закриття відокремленого підрозділу, відповідно до форми, затвердженої наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 09.06.2004 р. N 67 (z0802-04) .
Враховуючи вищевикладене, Держпідприємництво вважає, що юридична особа, яка створює відокремлений підрозділ, у положенні про нього може наділити такий підрозділ правами та обов'язками користувачів земельних ресурсів, якими володіє сама юридична особа.
Заступник голови
С.Третьяков