ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
28.01.2005 N 559

Про включення до Єдиного державного реєстру центрів соціальних служб для молоді

До Держпідприємництва звернулась Державна соціальна служба для сім'ї, дітей та молоді Міністерства України у справах сім'ї, дітей та молоді щодо надання роз'яснень про порядок включення центрів соціальних служб для молоді до Єдиного державного реєстру та про порядок державної реєстрації їх перейменування. На підставі зазначеного звернення Держпідприємництво надало відповідні роз'яснення заявнику.
Просимо довести наведені нижче роз'яснення до державних реєстраторів для використання в роботі.
Статтею 13 Закону України "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю" (2558-14) встановлено, що здійснення соціальної роботи з дітьми та молоддю покладається, зокрема, на центри соціальних служб для молоді, які створюються відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, належать до сфери їх управління і підпорядковуються відповідно органу виконавчої влади чи виконавчому органу сільської, селищної, міської ради.
Відповідно до статті 1 цього Закону (2558-14) центри соціальних служб для молоді визначено як спеціальні заклади.
Відповідно до пункту 28 Загального положення про центри соціальних служб для молоді, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2001 року N 1291 (1291-2001-п) , "Про розвиток центрів соціальних служб для молоді" (втратила чинність на підставі постанови КМ N 1126 (1126-2004-п) від 27.08.2004), центри соціальних служб для молоді є юридичними особами.
З наведеного вище витікає, що центри соціальних служб для молоді були утворені як комунальні заклади із статусом юридичної особи.
Стосовно порядку включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця Держпідприємництво України листом від 21.07.2004 за N 4929 надало роз'яснення через свої територіальні представництва державним реєстраторам. Відповідно до згаданого листа для включення відомостей про юридичну особу до ЄДР відповідно до вимог статті 19 та частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців" (755-15) (далі - Закон) заявник подає заповнену реєстраційну картку (форма N 6 (zb802-04) (наказ Держпідприємництва від 09.06.2004 N 67 (z0802-04) та свідоцтво про державну реєстрацію старого зразка.
Включення відомостей про юридичну особу до ЄДР здійснюється державним реєстратором за допомогою АРМу з меню "Прийом документів", далі - вибирається поле "Включення відомостей про юридичну особу до ЄДР".
Після отримання підтвердження про включення до ЄДР відомостей про юридичну особу державний реєстратор роздруковує нове свідоцтво про державну реєстрацію. На старому свідоцтві про державну реєстрацію проставляє відмітку про заміну свідоцтва за допомогою відповідного штампа, яку завіряє підписом та відбитком своєї печатки. Заявнику видаються обидва свідоцтва відповідно до вимог частини п'ятнадцятої статті 29 Закону (755-15) .
За включення відомостей про юридичну особу або фізичну особу-підприємця до ЄДР плата не стягується.
У разі звернення заявника про здійснення реєстраційних дій (крім проведення державної реєстрації новоствореної юридичної особи) щодо раніше зареєстрованої юридичної особи, але відомості про яку ще не включено до ЄДР, то, спочатку, на підставі заповненої реєстраційної картки (форма N 6 (zb802-04) необхідно провести включення відомостей про цю юридичну особу до ЄДР, відповідно до викладеного вище, а потім здійснювати інші реєстраційні дії відповідно до вимог Закону (755-15) .
Частиною третьою постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2004 року N 1126 (1126-2004-п) "Про заходи щодо вдосконалення соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю" (із змінами, внесеними згідно з постановою КМ N 1757 (1757-2004-п) від 25.12.2004) передбачено, зокрема, перейменування центрів соціальних служб для молоді на центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
Оскільки зазначена вище постанова була прийнята після набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) , який регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації, зокрема, юридичних осіб, вважаємо, що з метою приведення найменування центрів соціальних служб для молоді у відповідність до вимог вказаної вище постанови N 1126 (1126-2004-п) , відомості про них, які відповідають їх стану на час набрання чинності зазначеним вище Законом, необхідно включити до ЄДР на підставі відомостей з реєстраційної картки по формі N 6 (zb802-04) .
Після включення в ЄДР зазначених центрів, виникає можливість привести їх найменування у відповідність до вимог вказаної вище постанови N 1126 (1126-2004-п) шляхом подання державному реєстратору документів, перелік яких встановлено статтею 29 Закону (755-15) з урахуванням особливостей, що стосуються суб'єктів публічного права відповідно до роз'яснень Держпідприємництва України від 14.09.2004 N 6284 (v6284563-04) .
Вказаним роз'ясненням, зокрема, було зазначено, що статути (положення) таких юридичних осіб не підписуються, тому не потребують нотаріального посвідчення, так як це і передбачено частиною п'ятою статті 8 вказаного вище Закону (755-15) , якою зазначено, зокрема, що установчі документи юридичної особи, а також зміни до них, викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками), якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження.
Відповідно до вказаної вище статті для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи засновники (учасники) або уповноважений ними орган чи особа повинні подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи:
заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (форма N 3 (za802-04) );
копію рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу, яким затверджено зміни до установчих документів;
два примірники установчих документів у новій редакції;
документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів, розмір якого, відповідно до частини другої статті 10 Закону (755-15) , складає тридцять відсотків реєстраційного збору, тобто 51 гривню.
У разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані, зокрема, із зміною найменування юридичної особи, крім вище зазначених документів, додатково подається свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, на якому, відповідно до частини п'ятнадцятої вказаної статті державний реєстратор проставляє відмітку про видачу нового свідоцтва.
Заміна свідоцтва про державну реєстрацію у зв'язку із внесенням змін до установчих документів юридичної особи, якщо ці зміни пов'язані, зокрема, із зміною найменування юридичної особи, здійснюється при проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.
Відповідно до частини 19 статті 22 цього ж Закону (755-15) за публікацію повідомлення про заміну свідоцтва про державну реєстрацію справляється плата в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На даний час ця сума складає 51 гривню.
При заповнені реєстраційної картки N 6 (zb802-04) рекомендуємо вносити відомості про:
- ідентифікаційний код - відповідно до довідки Держкомстату;
- організаційно-правову форму - інші (з кодом 995);
- у полі "назва юридичної особи" вноситься запис найменування із Положення, на підставі якого діє кожний окремий центр та який повинен відповідати найменуванню, відповідно до довідки Держкомстату;
- форма власності - комунальна;
- види діяльності за КВЕД:
курирування діяльності в соціальній сфері код - 75.12.0;
соціальна допомога без забезпечення проживання окремим особам або сім'ям вдома чи інших місцях - 85.32.1.
Звертаємо увагу на те, що на республіканський АР Крим, обласні, Київський та Севастопольський міські центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді поширюються назви кодів 75.12.0 та 85.32.1.
На районні, міські, сільські, селищні центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді поширюється назва одного коду - 85.32.1.
При заповненні реєстраційної картки по формі N 3 (za802-04) у полі "організаційно-правова форма" проставляємо - "комунальна організація", відповідно до наказу Держспоживстандарту N 97 (v0097609-04) від 28.05.2004.
Стосовно коми, яка міститься у новій назві зазначених закладів, повідомляємо, що технічні засоби АРМу дають можливість внесення назви, у якій присутня кома.
Заступник Голови
С.Третьяков